Как работи пералня?

Днес вероятно вече няма такива, които нямат пералня у дома, но малко хора знаят дизайна на пералня. И когато се разпадне, ние не знаем какъв точно е проблемът. В тази статия ще разгледаме устройството на автоматичната пералня, така че в този случай можете самостоятелно да идентифицирате повреди и да поправите устройството.

Устройство за перални машини

Устройство за перални машини

Ако все още не знаете как работи пералнята, тогава в тази статия ще ви разкажем подробно за всеки от нейните елементи. Обикновено всички елементи на пералня могат да бъдат разделени на няколко основни групи, които включват различни структурни елементи:

 • група електроника и модул за управление на машината;
 • изпълнение на елементи на устройството;
 • барабанно отделение на пералня;
 • тяло и други елементи.

По-долу ще разгледаме всяка от тези групи поотделно.

Вижте също - Как правилно да измиете велурени обувки в пералнята

Група за електроника и модул за управление на машината

Помислете за най-важния модул в пералнята, машината, която отговаря за работата на вашето устройство, а именно контролния модул. Този съвет е изцяло отговорен за всички системи на устройството и дава команди на всички други структурни елементи за извършване на всякакви операции.

Той съдържа списък на всички налични програми и други програмни кодове за системата. Ако този контролен блок се провали, тогава неговото подмяна ще ви струва голяма сума.

Въпреки това, контролното табло не може да функционира без някои отделни елементи, които изпълняват определени задачи, а именно следните устройства:

 • Сензор за определяне на нивото на пълнене на резервоара (превключвател за налягане) - както подсказва името, този елемент е отговорен за предаването на данни за пълнене на резервоара с вода. Това устройство работи в комбинация с въздушна камера, която оказва натиск върху сензора в зависимост от това колко е пълен резервоарът.
 • Термостат или сензор за температура - той е монтиран в долната част на пералнята и е проектиран да определя температурата на водата, която влиза в основното отделение.
 • Тахометър - проектиран да контролира оборотите на двигателя. Именно чрез него командният блок регулира броя на оборотите на барабана за различни програми за измиване.
 • Друга електроника - този елемент включва предния панел, с дисплея, на който избирате програми. Това включва също релета с проводници, свързващи всички конструктивни елементи на пералнята.

Изпълнение на елементи на устройството

Изпълнение на елементи на устройството

Контролният блок изпраща всички команди към тези елементи, които се използват за привеждане на целия механизъм в действие:

 • Брава за врата - преди да започне процесът на измиване, системата изпраща сигнал до вратата и тя се блокира до края на предварително зададената програма за измиване.
 • Клапан за подаване на вода - известен също като електромагнитен клапан, той също се контролира от командния блок и според сигналите отключва и пуска вода в барабанното отделение, а също така се затваря при спиране на сигнала.
 • Двигател - най-основният елемент, без който функционирането на пералнята е невъзможно. Активира барабана, съдържащ прането. В пералните машини той предава въртящ момент по различни начини - чрез задвижване на ремъка или директно задвижване на барабанна ролка. Броят обороти и посоката на въртене се контролират от тахометър, която изпраща информация до командния модул.
 • TEN (нагревателен елемент) - загрява водата до определената температура, която се предава на този елемент чрез командния блок. Тръбният нагревателен елемент (TEN), когато е в контакт с вода, се покрива с котлен камък, който впоследствие загрява водата лошо и може напълно да се провали.
 • Изпускателна помпа - предназначен за източване на вече използвана вода в канализационната система.

Отсек за барабани на пералнята

Най-големият елемент, който заема най-много място в пералнята, се дължи на факта, че тя трябва да задържа вода за пране и няколко килограма пране. Самият резервоар е изработен от пластмаса и представлява сравнително запечатан контейнер, вътре в който има подвижен барабан заедно с нагревателен елемент.

Поради факта, че резервоарът е доста тежък и без пране, той е оборудван с амортисьори и специални пружинни крепежни елементи, които твърдо го фиксират в неактивно състояние и му позволяват да извършва работни операции по време на измиване.

Самият овен е структура, направена под формата на цилиндър, с отвори вътре под формата на мрежа в цялата кухина на барабана. Изработена от неръждаема стомана.

Тяло и други елементи

Всички основни елементи вече са описани по-горе, остава да се опишат само малки елементи:

 • Кутия за доставка на прах - това отделение представлява тава или бункер, към който са свързани различни тръби и други елементи за водоснабдяване.
 • Противотегловна плоча - поради факта, че по време на въртенето на прането барабанът се върти с висока скорост, това води до факта, че машината се движи активно. Именно за това е монтирана теглилка, която не позволява на машината да се движи.

Това всъщност цялото устройство на пералнята е автоматично, сега знаете дизайна на устройството и какви елементи са в него и за какво отговарят и какви функции изпълняват.

Вижте също:

6254 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите