У дома Ремонти Големи домакински уреди Кодове за грешки в съдомиялната машина на Bosch

Кодове за грешки в съдомиялната машина на Bosch

кодове за грешки в съдомиялната машинаСъдомиялната машина днес не е просто луксозен предмет, а домакински уред, необходим във всяка кухня. Освен че изпълняват директните си функции, в момента на повреда тези устройства са в състояние самостоятелно да диагностицират причината за неизправността и да изпращат сигнал до собственика си през дисплея. Следователно всеки потребител трябва да може да дешифрира и разбира кодовете за грешки в съдомиялната машина.

Грешки при проблеми с нагряването на водата

В този случай на дисплея на устройството могат да се появят следните символи, сигнализиращи за причината за неизправността:

 • E01 - най-често сигнализира за проблем с нагревателя (нагревателен елемент на устройството). Специалистите препоръчват да проверите датчика за дебита на водата заедно с този елемент, понякога причината е в него. Също така грешка E01 може да сигнализира за нарушение на целостта на контактите, които отиват към нагревателния елемент.
 • E09 - проблем с нагревателя на потока. Такъв код може да не се появи на всички съдомиялни машини, а само на тези с нагревателен елемент в циркулационната помпа. Когато възникне грешка E09, майсторите обикновено проверяват нагревателя за отворен.

Грешки при проблеми с изпускането и пълненето на вода

e21 грешкаНай-типичният Е21. Грешка, която се показва при нарушаване на функциите на циркулационната или източващата помпа. Това може да се случи, когато:

 • ниско налягане идва от циркулационната помпа;
 • износване на помпения механизъм. В този случай от управляващото устройство се изпраща сигнал до изпускателната помпа, но отпадните води не се изпомпват;
 • работното колело не се върти, най-вероятно чужд предмет е станал причина.

Код E18 показва ниско водно ниво. Причината се определя според етапа на цикъла:

 • ако грешката се появи в началото, е необходимо да проверите сензора или вентила за подаване на вода;
 • ако в края на цикъла няма нужда да бързате да изключвате програмата, може би машината след известно време ще източи водата и правилно завърши цикъла. Вижте също - Нагревателни елементи в съдомиялна машина на Bosch

Грешки с проблеми със запушването

грешка e24Ако предупрежденията за повреди, свързани с нагревателен елемент или дренажна помпа, се появяват доста рядко, тогава кодовете за грешки за съдомиялните машини на Bosch в разглежданата група са доста често срещани, например:

 • E22 доста често се появява алтернативно с по-рано разглежданата грешка E21. Също така свързан с проблема с неизправността на помпата. Чрез издаването на този код съдомиялната машина Bosch указва, че управляващият модул „не вижда“ източващата помпа. Това може да бъде причинено от неизправност на самата помпа или контролния блок. Също така причината може да е окабеляване в устройството.
 • E24 е най-честата грешка за всички съдомиялни машини. Появата на такъв код на дисплея на устройството най-често показва появата на блокиране.Въпреки че много производители в инструкциите си твърдят, че E24 показва извиване на маркуча. Но как би могло да се случи, ако колата е била инсталирана правилно и не е била преместена от мястото си? Както показва практиката на много собственици на съдомиялни машини, E24 най-често се появява, когато някоя част от системата за източване или филтрите е запушена. Следователно първата стъпка е да премахнете филтрите и да ги изплакнете под течаща вода. Ако тази процедура не даде положителен резултат, струва си да се имат предвид други причини, поради които E24 кодът може да се появи на дисплея:
 1. Един от сензорите не работи. В този случай капитанът ще трябва да разбере кой от тях.
 2. Неизправност на изпускателната помпа.
 3. Неуспешна програма за контрол.

Въпреки че E24 най-често показва блокажи, статистиката на специалистите, ангажирани с ремонта на съдомиялни машини, сочи, че често причината може да е в разбивката на съставните части на устройството.

 • E25 - няма достатъчно мощност на изпускателната помпа. Често се появява алтернативно с E24, в случаите, когато се образува запушване в тръбата или в основата на маркуча за източване. За да коригирате проблема, посочен от E25, обикновено е достатъчно просто да почистите дюзата на помпата или работните колела.

Грешки при проблеми със сензорите за вода

e15 грешкаДатчиците за вода са отговорни за правилната работа на съдомиялната машина. Ако изпълнението им бъде прекъснато, могат да се появят грешки:

 • E4 - неизправност на превключвателя на водния поток, който доставя вода на пръскачката. За да премахнете причината за Е4, най-често е достатъчно да почистите дюзите, които са запушени поради твърда вода;
 • E15 - типичен за устройства с допълнителната функция Akvostop. За да се отстрани неизправността, е необходимо да се установи мястото на изтичане на вода.

Грешки с проблеми с окабеляването

Най-често срещаните E27. Той показва намалено напрежение в електрическата мрежа. Грешката E27 се среща от собствениците на съдомиялни машини, които са свързали уреда директно към мрежата. За да отстраните проблема - трябва да инсталирате регулатор на напрежението. Това не само осигурява нормална работа по време на процеса на измиване, но също така предпазва от пренапрежения, които могат да повредят контролния модул на устройството.

Всеки код показва тази или онази неизправност и ако я дешифрирате правилно, често е доста лесно да се елиминира източникът на проблема.

3902 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите