У дома Ремонти Големи домакински уреди Нагревателни елементи в съдомиялна машина на Bosch

Нагревателни елементи в съдомиялна машина на Bosch

СъдомиялнаСъвременните миялни машини успяха значително да опростят живота на заетите жени, но ползите им не свършват дотук. Не е тайна, че подобни устройства могат значително да спестят вода, а също и да мият огромно количество съдове наведнъж, което понякога е много време. Ако искате да отделите повече време на любимите си хора, тогава най-вероятно мислите да закупите такова устройство или вече сте го купили. Въпреки че производителят дава дългосрочна гаранция за своето оборудване, никой от нас не е застрахован от случайни повреди на такива устройства и често нагревателният елемент на съдомиялната машина Bosch страда по различни причини.

Ще бъде доста просто да определите подобна разбивка: ще забележите, че съдовете не се мият, тъй като няма да е възможно устройствата да се мият с студена вода с високо качество. В представеното устройство именно нагревателният елемент е отговорен за нагряването на водата, той се изпълнява под формата на тръбен елемент и може да се счупи по определени причини. Най-често това се получава от прегряване, което може да бъде следствие от образуването на котлен камък. По правило този проблем е пряко свързан с твърдостта на водата и липсата на специална омекотяваща сол, която трябва да се добавя при всяко миене на съдовете.

Какви са нагревателните елементи и какви са техните предимства?

TEN за съдомиялна машина BoschСъвременните нагревателни елементи могат да бъдат не само тръбни, но и течащи. Първите са, както вече беше споменато по-горе, спирала, която се поставя в дъното на специална перална камера. Течащите устройства са отопляема тръба за подаване на вода, която се намира извън камерата. Именно нагревателните елементи, преминаващи през потока, се справят със задачата си много по-бързо от тръбните, но в същото време те консумират огромно количество енергия. Ето защо, когато избирате помощник за миене на съдове, си струва да вземете предвид този факт, тъй като когато машината и всяко друго оборудване работят едновременно, можете да извадите щепсели и в най-лошия случай окабеляването просто ще изгори.

Тръбните нагревателни елементи за съдомиялни машини на Bosch са по-икономични, но изискват внимателна поддръжка. По правило такива устройства задължават домакините да използват само внимателно подбрани препарати за миене на съдове, както и допълнителни разтвори или прахове, за да предотвратят образуването на котлен камък. Тръбните елементи загряват водата чрез преобразуване на електрическата енергия в топлина. Обикновено тези нагреватели са изработени от неръждаема стомана, въглеродна стомана, мед, алуминий, титан и други материали, които могат да се представят добре дори в корозивни среди.

Вижте също - Как да сменим маркуча за вход и изтичане на съдомиялната машина

Мога ли сам да го заменя?

подмяна на нагревателни елементиДнес всеки потребител би искал да избегне скъпи ремонти или поне да намали разходите за него до минимум. Затова все по-често те мислят, че подмяната на електрически нагревател за съдомиялни не е толкова прекалена задача. От една страна, това е вярно, защото просто трябва да замените една част, която се е провалила, да я замените с друга - нова. В действителност обаче всичко може да бъде много по-сложно, особено за тези, които никога не са се сблъсквали с ремонт на голямо оборудване.

Следователно, най-добрият изход от тази ситуация е да се обадите на квалифициран майстор, който не само ще замени частта, но ще може да определи с абсолютна сигурност какво точно е причинило повредата. Ако никога досега не сте срещали ремонта на такива устройства, тогава можете просто да навредите на оборудването и напълно да го деактивирате. Ако все пак решите сами да направите ремонта, тогава помнете няколко точки, които ще ви позволят да подмените частта възможно най-внимателно.

 • Първо изключете уреда и го обърнете с главата надолу.
 • Нагревателните елементи в съдомиялните машини на Bosch се поставят в камерата за миене, така че трябва да премахнете дъното и да намерите частта.
 • За да може дефектният елемент да бъде отстранен, трябва да развиете болтовете.
 • За да сте сигурни, че една част е дефектна, проверете електрическата проводимост - повредени части не я провеждат.
 • Инсталирайте нова част и проверете функционалността на машината.

Какво друго е важно да запомните при работа на съдомиялната машина?

съвети за работаВсяка повреда е най-добре предотвратена и това пряко зависи от това колко правилно работите с домакинските си уреди. Много е важно да почиствате уреда редовно, за да запазите кухненските си уреди за дълго време.

 • Не забравяйте редовно да използвате съдомиялната си машина, тъй като бактериите могат да се натрупат вътре в устройството при продължителни периоди на бездействие, което ще се отрази негативно на здравето на вашето семейство.
 • Този уред трябва да се почиства само когато е напълно без остатъци от перилни препарати и съдове.
 • Първата стъпка е да проверите въртящите се дюзи, тъй като те не трябва да имат запушвания: много често тези малки дупки се запушват с малки остатъци от храна и други неща.
 • Внимателно проверете и отстранете отломките от всички елементи на машината, за това можете да използвате тънки пинсети или клечка за зъби.
 • Не забравяйте да избършете всички врати и уплътнения, можете да направите това с препарат, а стара четка за зъби ще помогне за ефективно почистване на труднодостъпни места. Третирайте празнините между дистанционерите добре.
 • Обърнете внимание на дъното на вратата, тъй като тази зона в много устройства е мъртва и водата не попада тук. Всички остатъци и други замърсители могат лесно да бъдат отстранени с влажна кърпа.
 • Обърнете особено внимание на зоната в долната част на устройството около канала: за да получите пълен достъп, извадете кошниците и внимателно отстранете всички твърди частици и други отпадъци.

За да се предпазите от нараняване, изключете устройството от електрическата мрежа преди почистване. За съжаление никой от нас не е имунизиран от нелепи злополуки, които могат да доведат до сривове. Ако трябва да смените нагревателния елемент за съдомиялната машина на Bosch, тогава веднага помислете: можете ли сами да извършите ремонта или е по-добре да използвате помощта на специалист.

6288 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите