У дома Ремонти Големи домакински уреди Как да поправите телевизор със собствените си ръце

Как да поправите телевизор със собствените си ръце

Невъзможно е да си представим модерен апартамент или къща без видео и аудио оборудване. Това оборудване се използва всеки ден и поради това се разгражда по-често от другите. Има няколко начина за ремонт на телевизори: изпратете техника в сервизен център, обадете се на квалифициран техник у дома или го направете сами.

Диагностициране на телевизионна повреда

Преди да започнете да ремонтирате вашия телевизор, първо трябва да се уверите какъв е проблемът. Това също ще помогне, ако направите ремонта сами, а след това, когато майсторът дойде, можете да му обясните ситуацията.

Има няколко типа неизправности, които най-често могат да бъдат открити при повреда на телевизор.

 1. Техниката не се изключва. При независимост телевизията с тръбна картина или модерен LCD модел се е развалила, тази неизправност е свързана с издухан предпазител. Само тук различните модели имат отличителни детайли един от друг. Трябва да обърнете внимание и на диодния мост - възможно е той да е изгорял.
 2. Както във вътрешните, така и при внесените модели, потенциалът често може да се заблуди, за функцията на който отговаря позиционерът.
 3. Ако плазменият телевизионен монитор е счупен, проблемът, най-често, е смущения или капки, могат да се появят светли или тъмни ивици, промяна на цвета по време на гледане на програма или филм.
 4. Проблемът може да е в повреда на кабела или неизправност на контакта.

Ако вземете предвид всички проблеми, изброени по-горе, струва си да се каже, че най-трудната повреда се счита за неизправност на екрана. Например светлинните отражения се появяват на вашия монитор, след като течността удари матрицата или телевизорът е ударен, тогава е по-добре да го носите до телесервиза. Тук той със сигурност ще бъде ремонтиран и ако гаранционният срок не е изтекъл, тогава той ще бъде безплатен или на намалена цена.

Вижте също - Какво да направите, ако телевизорът не се включи?

LCD екран - нюансите на ремонта!

Можете сами да опитате да поправите някои неизправности на телевизорите. И няма значение тук - това са LCD модели, LCD или LED, не е необходимо да се обаждате на съветника, ако сте уверени в своите способности. Но предпазливостта никога не боли, тъй като такива телевизионни модели не са евтини и без да имате опит в ремонта или познания в тази област, можете само да навредите и да влошите повредата.

Преди да започнете да ремонтирате LED или LCD телевизори, трябва внимателно да прочетете инструкциите, а също и да изучите принципа на работа на вашия модел. Всеки, дори и далеч от това поле, ще разбере, че ремонтът на телевизори като LCD или LED ще се различава от CRT моделите.В последния случай вие сте сигурни, че няма да попаднете на дефектен PTC термистор. Основното тук е да се определи проблема, защо подсветката не работи?

Ако ремонтирате LCD, LED модели, единствената разлика тук ще бъде какъв вид подсветка се използва. Ако това е LCD телевизор, тогава подсветката се произвежда с помощта на флуоресцентни или флуоресцентни лампи. За телевизорите LED подсветката се извършва с помощта на светодиоди. В този момент разликите между LCD моделите обикновено приключват.

Каква е причината за неизправността на LCD телевизора?

Разбивката може да се състои само във факта, че няма мощност, за да проверите това на LCD телевизор, можете да направите следното със собствените си ръце:

 • отворете задния капак на модела;
 • премахнете проводниците, свързани към матрицата;
 • свържете работната лампа към контактите;
 • има и такива LCD модели, в които е осигурен повече от един източник на светлина. В този случай всички източници трябва да бъдат тествани. Просто разглобете матрицата и включете телевизора си в мрежата - можете да видите кой светодиод е проблемът.

Когато се идентифицира счупена лампа в LED или LCD телевизор, тя трябва да бъде сменена. Този етап изисква максимална точност от майстора, както и специално внимание. В някои случаи лампата се отстранява, без да премахвате матрицата, просто трябва да преместите защитните елементи с гумено уплътнение и да извадите лампата с поялник. По същия начин е необходимо да инсталирате работеща крушка. Сега можем да ви поздравим - направихте ремонта на LCD телевизора със собствените си ръце! Просто обърнете внимание на един важен нюанс - новата крушка трябва напълно да отговаря на параметрите и размерите на счупената!

правим ремонт на телевизори с тръби за картини

За да ремонтирате телевизорите сами, погледнете внимателно матрицата! Ако има "нездравословни" ленти, тогава разбивката е в матрицата. Имате нова част? Тогава всичко е просто! Сменяте го и включвате телевизора, ако той работи, значи определено сте установили разбивката.

Ако причината за срива на LCD телевизорите е екранът, тогава е най-добре да закупите нови модели LCD или LED оборудване. Не се препоръчва да сменяте екрана на LCD и LED моделите, тъй като е непрактично! Това важи и за LCD матрицата.

Какъв може да е проблемът с плазмените телевизори? Ако трябва да поправите плазмени телевизори, следвайте същата процедура, описана по-горе. Просто го адаптирайте към вашия конкретен случай. Това описание може да се приложи към всеки модел плазмен телевизор, просто се запасете с необходимите инструменти предварително.

Вижте също - Как да изберем телевизор за дома през 2018 г.?

Ремонтираме CRT модели

Въпреки че днес повечето потребители предпочитат да използват плазма, много от тях все още гледат програми на по-остарели CRT модели. Нека да разберем как да отстранявате подобни телевизори. По-долу е стъпка по стъпка инструкция, която ще ви помогне да ремонтирате вашия електронен продукт със собствени ръце.

 • Ако не включите такова устройство, първо проверете предпазителите. В тези телевизори гърбът е съставен от панели. Следователно е необходимо да развиете тази част от панелите. Под такива панели ще намерите платка и захранващите клеми трябва да бъдат свързани към предпазителя. Те са свързани с конвенционална лампа с нажежаема жичка, или по-скоро към нейната основа, след което телевизорът трябва да бъде свързан към мрежата. В случай, че вашето оборудване е в добро състояние, лампата ще изгасне след включване, в противен случай, когато предпазителят е изгорял, той или няма да работи изобщо, или ще бъде постоянно включен.
 • Диодният мост също може да се счупи. Трябва да се има предвид само, че е необходимо да се регулира и поправя само след извършване на разговори. В този случай се използва не само мултицет, но и паспорт на продукта, който показва основните параметри на този модел.
 • Най-трудната повреда в телевизор с кинескоп е позистор.За да проверите със собствените си ръце, първо трябва да изключите захранващата верига и след това да я включите. В този случай трябва да наблюдавате лампата. Ако работната лампа изгасне, тогава може да се каже, че резисторът е дефектен. За да се направят ремонти, е необходимо да се регулира съпротивлението на мрежата и само начинания за смяна на тази част.

Но не само материята може да е в позитора, в моделите на кинескоп транзисторите и кондензаторите изгарят. Диагнозата на тази разбивка може да бъде поставена визуално. Ако кондензатът стане черен или напукан, тогава го заместваме с работещ аналог. Сега знаете защо телевизорът не работи и как да го поправите сами.

Вижте също:

44075 1

Една мисъл за „Направи си сам ремонт на телевизора“

 1. Сергей:

  Това е добра статия и можем да се съгласим с автора, че по принцип можете сами да диагностицирате и поправите телевизора, ако имате време, желание и възможност и най-важното - ръцете ви растат от раменете ви (само се шегувам). По принцип цената на ремонта на телевизор сега варира от ... Ето защо, ако сами не се противите на поялник и волтметър, свържете се с професионалистите, които сега са в достатъчен брой в Оренбург.

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите