У дома Ремонти Големи домакински уреди Защо хладилникът няма да се включи и как да го поправите?

Защо хладилникът няма да се включи и как да го поправите?

Днес модерните къщи и апартаменти разполагат с голям брой домакински уреди, което със сигурност включва хладилник. Въпреки това, тъжно, колкото изглежда, понякога най-висококачествените и добре познати екземпляри се провалят. Днес не е рядък случай, когато хладилникът не се включва.

Признаци и причини за неуспех

Знаейки всички тънкости на хладилника, лесно можете да го поправите сами. Има много фактори, които ще попречат на хладилника да се включи. Тези признаци включват следните случаи:

  • светлината е включена, светлината е включена, но моторът не работи, има неразбираеми щраквания. Това обикновено показва неизправност на компресора. По правило хладилникът започва да щрака, без да се включва, тъй като компресорът не работи, необходима е подмяна. Данни за кликвания публикувастартово релеотговорен за функционирането на двигателя. Понякога хладилникът се включва и изключва веднага.
  • светлината свети, моторът не се изключва. Ако няма специфични кликвания, но има сходство с предишните знаци, тогава е много вероятно термостатът, който е отговорен за определянето на нивото на температурата в устройството, да е излязъл извънредно. Контролът не получава сигнали за високата температура в камерата, така че хладилникът не работи.
  • двигателят и светлината не работят. Това обикновено показва проблем с мрежовото напрежение или повредена щепсела.

Какво да направите, ако хладилникът не се включи

Обобщавайки, можем да кажем, че тези знаци не винаги са информативни, тъй като няма голяма разлика в тези знаци (светлината е включена или изключена, моторът работи или не работи, има кликвания или те липсват). Няма да може да се каже окончателно защо хладилникът не се стартира. В този случай трябва да имате достоен опит, както и набор от инструменти или да се обадите на опитен майстор, който може незабавно да открие истинската причина за повредата.

Вижте също:

Защо хладилникът не се включва след размразяване?

Размразявайте и измийте хладилника само след като го изключите от електрическата мрежа. Въпреки отличната изолация, е изключително опасно да измиете хладилник, който се захранва от контакт. Ако след размразяване хладилникът спре да се включва, на първо място, трябва да проверите дали щепселът е правилно поставен в контакта. Не е най-добрият вариант да давате пари на господаря поради простата небрежност.

Истинските причини за повреда на блока са следните:

  • счупване на електрическия проводник;
  • неизправност на щепсела или електрическия контакт;
  • окисляване или счупване на един от контактите;
  • неизправност на термостата;
  • разбивка на температурния сензор;
  • неизправност на устройството за управление.

Професионалистът е в състояние да види и премахне някоя от изброените причини. Хладилникът не е сложна единица, но са нужни специални инструменти и умения, за да се поправи. По принцип, когато хладилникът е спрял да работи след размразяване, но нямате умения и инструменти, препоръчително е да се обадите на съветника.

Вижте също - Ледът замръзва на гърба на хладилника - какво да правя?

Видове повреди и средства за защита

По-трудна неизправност се счита за повреда на двигателя - компресор. Когато светлината светне при отваряне на вратата, но хладилникът не се включва, трябва да слушате как термостата работи и шум от компресора, Ако чуете щракване, почти със сигурност можете да кажете, че компресорът е неизправен.

Също толкова съществена неизправност е повреда на термостата. Когато причинява неизправност в домакинските уреди, е много вероятно газът да е излязъл от духала. Когато няма кликване при включване на термостата, е напълно възможно да няма контакт, което означава, че причината да не се включва е неизправност на термостата.

В тази ситуация трябва да намерите 2 проводника, които са свързани към термостата, след което отстранете всеки от терминала. Тогава тези проводници трябва да бъдат скъсени заедно. Този метод ви позволява да проверите здравето на устройството. Ако хладилникът работи, тогава е необходимо сменете термостат, Когато това не работи, можете да тествате бутона за размразяване (ако има такъв).

Видове повреди и елиминиране на всяка от тях

По време на нормална работа на бутона за размразяване е необходимо да тествате други части на хладилника, които се захранват от електрическата мрежа. Можете да направите това с омметър. Такава проверка трябва да бъде подадена на защитното, както и на стартовото реле. Често те се поставят в една сграда. Ако намери счупване, дефектният елемент трябва да бъде заменен. Когато не са открити дефекти в съответствие с тези точки, тогава е напълно възможно причината да е електрическата верига на домакинските уреди, която само професионалист може да поправи.

Следващата причина хладилникът да не се включи може да са проблеми с мрежата. Когато проблемът се крие именно в него, собственикът има късмет. За да може хладилникът да работи нормално, е необходимо напрежение в диапазона от 200 до 240 V. Ако индикаторът не е в този сегмент, тогава възниква спешно изключване на домакински уреди. Това важи особено за днешните хладилници, тъй като понякога те не се включват дори при малки промени.

Много хора напълно забравят да проверят мрежата, така че си мислят защо хладилникът не се стартира и това често води до значителни неизправности и повреди. Така че, когато светлината в хладилника е изключенаНа първо място, трябва да проверите функционирането на контакта. Например, можете да включите хладилника, като използвате различен изход, който работи.

Когато във всички точки няма дефекти, тогава причината, очевидно, е в електрическата верига на уреда, която няма смисъл да поправяте сами.

Вижте също:

21819 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите