У дома Как да изберем Климатична техника Как да изберем инверторен нагревател за дома и на открито

Как да изберем инверторен нагревател за дома и на открито

Инверторен нагревател - какво е това? Кой да избера за къща или апартамент? Какви са видовете, техните плюсове и минуси? За да закупите висококачествен и надежден инверторен нагревател, трябва да знаете отговорите на всички тези въпроси. В тази статия ще разберете отговорите на тях и с тази база от знания можете да направите правилния избор.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Какво е

Инверторният нагревател по принцип прилича на климатик. Основната част от дизайна на устройството е термопомпа, която се състои от вътрешни и външни тела. Вътрешното тяло действа като топлообменник, вътре в който фреонът се подава под високо налягане. Температурата на фреона може да достигне 70–80 ° C. След загряване отива до външното тяло, където е по-ниско налягане. Тук фреонът преминава от течно в газообразно състояние, в резултат на което той отделя топлината си.

Инверторните нагреватели са много ефективни. Дори в помещения с много ниски температури, той работи еднакво интензивно и в същото време без да губи ефективност. Не е необходимо постоянно да се следи работата на нагревателя, той самият намалява интензивността на работа, когато желаната температура на въздуха е достигнала стаята.

Вижте също - Как да изберем добър газов нагревател за летни къщи

Предимства и недостатъци на инверторен нагревател

Основното предимство на такъв нагревател е липсата на необходимост от получаване на разрешение за неговото инсталиране и използване, с което например газовият котел не може да се похвали. Други предимства включват:

 • безопасност на работното място;
 • екологичност;
 • безшумен;
 • способността за работа в много студено помещение с ниски температури;
 • икономия на енергия;
 • автоматично намалява мощността при достигане на зададената стайна температура.

Значителен недостатък на устройството е високата му цена и фактът, че слабата електрическа мрежа няма да изтегли работата на инверторен нагревател. Също така ремонтът на устройството е изключително труден, необходимите части за подмяна могат да се очакват няколко месеца.

Видове инверторни нагреватели за дома

Най-популярният инверторен нагревател за дома е газов нагревател, който работи на природен или втечнен газ. Това е най-икономичният тип такива устройства - те отделят максимално количество топлина с минимална консумация на енергия.

Следващият тип е инфрачервен инверторен нагревател. Принципът на работа на такова устройство е, че инфрачервените лъчи не загряват самия въздух, а предмети и повърхности, с които се сблъскват, и тези обекти вече отделят топлина на околната среда.Слънцето загрява планетата по същия принцип. Този нагревател ще загрее добре дома ви, но работи най-добре в беседки, тераси или на открито.

Последният тип инверторни нагреватели са обикновени климатици, но в допълнение имат термопомпи.

Вижте също - Инфрачервените нагреватели са вредни или не

Как да изберем инверторния нагревател за дома

Основният параметър, на който трябва да обърнете внимание при избора на инверторен нагревател, е безопасността при употреба. Нагревателят трябва да бъде оборудван с висококачествено окабеляване, което ще се справи с високото напрежение на мрежата и дори в случай на запалване бързо ще се разпадне и няма да създаде опасност от пожар. Нагревателите трябва също да имат:

 • Европейска маркировка за съответствие (CE) - Наличието на тази марка означава, че продуктът е произведен в съответствие с изискванията на директивите на Европейския съюз и гарантира безопасност за здравето и околната среда.
 • Сертификати за качество, както и задължителни документи, както и маркировка CE, които трябва да бъдат включени в пакета нагревател.
 • Сериен номер - съвестните производители винаги пишат сериен номер на своя продукт, така че в случай на оплаквания е по-лесно и по-бързо да намерите производители и да разберете проблема.

Ако изберете конкретно устройство, тогава трябва да се даде предпочитание на японски производители като: Samsung, Toshiba или Daikin. Япония беше първата, която започна производството на инверторни нагреватели и досега никой не успя да ги надмине по отношение на качеството на работа и поддръжка на устройства. Характеристика на нагревателите на Toshiba е наличието на въздушен филтър, който се бори с бактериите, които водят до различни заболявания.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Как да използвате устройството правилно

За разлика от масления нагревател или централното отопление, инверторните нагреватели автоматично намаляват мощността си, когато стаята достигне зададената температура, което ще спести пари на клиентите. За да постигнете максималния срок на годност на устройството, има няколко правила, които ще удължат живота му:

 • разстоянието от устройството до най-близкия обект или повърхност не трябва да бъде по-малко от 40 сантиметра;
 • не се препоръчва да се включва през нощта, не се препоръчва;
 • Не слагайте мокри дрехи върху него;
 • не монтирайте устройството близо до прозорец.

Вижте също - Как да изберем перфектния климатик за вашия дом и апартамент

6311 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите