У дома Ремонти Малки домакински уреди Направи си съвети за ремонт на кафе машина

Направи си съвети за ремонт на кафе машина

За какво е подходяща и качествена кафе машина? Разбира се, за ароматно горещо кафе сутрин. Процесът на варене на тази прекрасна напитка е почти напълно автоматизиран и изисква минимална намеса от човек. Пълненето на устройството предполага наличието на много механични части, електронни вериги, както и миниатюрна хидравлична система. Въпреки това, скоро всичко се проваля и тези необходими устройства не са изключение. Ако кафемашините се повредят, има само две възможности: занесете го в сервиза или ремонтирайте кафе машината сами.

Основните проблеми на кафе машини и кафемашини

 1. Прекъснато водоснабдяване. Има запушване в механизма на тръбопровода;
 2. Кафето придоби необичайна миризма или вкус. В този случай не винаги е необходимо да ремонтирате нещо със собствените си ръце. Може би е необходимо просто да смените таблетките за кафе и те са много широк избор: Dolce Gusto - Dolce Gusto, Nestle, Jacobs и т.н. Като опция филтърът на кафемашината може да се запуши. Друг фактор, който влияе на вкуса и миризмата на кафе, може да бъде евтината пластмаса. По време на работа някои части на машината се нагряват до 130 градуса, което може да доведе до топене на пластмасата;
 3. Студено кафе. Най-вероятно вашият нагревателен елемент е спрял да работи;
 4. Кафемашината тип рожков не работи. Много фактори могат да повлияят на това: моторът се е счупил, помпата не работи, захранващият кабел е счупен;
 5. Дозировката на водата е превишена (най-често се намира в капсулни кафе машини). Най-вероятно повредата се крие в двигателя или в схемата на таймера.
 6. Схемата за настройка на времето за готвене не работи или дозата в чашата е неправилно настроена. Разбира се, трябва да се съсредоточите върху модела на устройството и неговата марка, но често срещана причина е неправилната работа на управляващата верига на двигателя или едно от неговите отделения.

Основните проблеми на производителите на кафе

Ако не сте сигурни, че можете да направите ремонта на кафемашината, тогава е по-добре да я насочите към специалисти. Ако устройството е в гаранция, тогава изобщо не си струва да го разглобявате, веднага ще загуби гаранцията.

Бакшиш:

Прочетете също: Направи си сам многофункционален ремонт

Как да разглобявате кафе машина?

За да ремонтирате кафе машина, първо трябва да я разглобите. И как да го направите правилно, стъпка по стъпка е описано по-долу.

 1. Необходимо е да намерите задната стена на устройството, или по-скоро зададените винтове. Развийте с отвертка, клещи или каквото ви е под ръка и е идеално за такава работа, оставете настрана. Струва си да се отбележи, че може да има няколко опции за винтове. Те могат да бъдат скрити, кръстосани или с изпъкнала глава;
 2. Винтовете са свалени, логично е капакът да се отстранява лесно. Ако обаче тя не може да бъде премахната, в кутията има скрити брави.Най-често това са обикновени пластмасови ключалки и те са разположени в долната част на задния капак. Отвън такава ключалка може лесно да се отвори с нож или малка отвертка;
 3. Накрая получихте достъп до „вътрешностите“ на машината, време е да започнете ремонта.

И така да вървим в ред. В тръбата за водоснабдяване се появи запушване. За такива кафе машини като: Delonge, Bork - Bork, Ariete - Ariete и други, почистването се извършва с дълъг и тънък гумен маркуч. Той трябва да протече по протежение на канала и по този начин да пробие блокирането. Въпреки това ще бъде много по-ефективно да се използват специални четки на гъвкав крак.

По-трудно е да почистите филтъра със собствените си ръце. При честа употреба на кафе машината филтърът се натрупва: мащаб, остатъци от кафе, солни тапи и др. Необходимо е да подходите внимателно към почистването, но най-важното е да го направите според инструкциите, в противен случай може да нарушите целостта на частта. В процеса се допуска използването на мек тампон, поръсен с алкохол. Изплакнете внимателно филтъра след почистване.

 

Кафе машините на компаниите Mulineks, Krups, Roventa, Saeko имат още една неизправност - течове на вода. Те имат клапан, регулиращ потока на водата, разположен почти във филтъра. Ако кафето не спре да се налива, най-вероятно е виновен износеният клапан, което води до това явление.

Клапанът не може да бъде поправен; в този случай се предлага само подмяна с друга нова част. За да разберете дали клапанът се е счупил, достатъчно е да излеете кафе от машината, да разглобите, изплакнете и добре да проверите евентуална повреда.

Кафемашината не се включва

 1. Първоначално си струва да проверите дали всичко е наред с храната. Вижте дали кабелът е счупен, проверете заземяването.
 2. Случва се също така, че домакинските кафе машини, произведени в Средното царство, просто губят контакт (те се отдалечават). Такива случаи бяха открити и при по-известни марки: zauber, melitta, trevi. Достатъчно е да проверите всички връзки на проводниците към управляващата верига.
 3. Често срещан случай с машини Senseo¸Siemens, Ufesa, нискокачествени термостати са вградени в тях. За да поставите диагнозата си, трябва да премахнете една жица от нейния край и да „звъните“ контактите с тестер. Ако всичко е наред, тогава веригата ще бъде затворена.
 4. Нагревателят също може да се провали. Диагностиката се извършва подобно на термостат. Замяната му с нова е трудна, ще бъде по-лесно да се опитате да поправите или закупите нова кафе машина.
 5. Много често на рафтовете до кафемашината се продават всички необходими аксесоари, които със сигурност ще ви трябват за правилната работа на устройството. А за части за почистване на оборудването винаги се препоръчва да купувате специални гъвкави четки.

Кафемашината не се включва

Бакшиш:

Прочетете също: Как сами да поправите електрическа кана

Кафесушители за кафе: принцип на действие

Принципът на работа и ремонт на кафе машини с капсули е малко по-различен от машините за капково кафе. Вътре в машината е прикрепен малък контейнер с кафе на прах, механизмът за фиксиране се захваща ръчно. След употреба капсулата се изхвърля. Вътре в такива устройства най-често няма датчици за температура, но има обикновена помпа, която работи на таймер. Размерът на подаване на вода се изчислява предварително. Ако водоснабдяването се извършва с грешна дозировка, тогава веригата за подаване може да се е счупила във времето.

Как да ремонтирате кафе машина с капсули

Ремонтът на кафемашините често не зависи от марката или модела, като цяло те се различават само по нюанси. Това може да е формата, както и разположението на части, размер, различни видове сензори. Самият принцип на кафе машината не се променя.

Бакшиш:

Прочетете също: Как да ремонтирате въздушна скара, направена сама

Всяка професионална проверка за счупване винаги започва с шнур. Няма поправка да ремонтирате капсулни или капково кафе машини. Тогава таблото за захранване се проверява (ако има такова), заслужава да се отбележи, че в кафе машината има много филтри, диодни мостове, както и транзистори. Всичко това трябва да се изследва за изгаряне. Това е единственият начин да се разпознае истинската причина за неизправната техника.

41817 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите