У дома Ремонти Малки домакински уреди Направи си сам многофункционален ремонт

Направи си сам многофункционален ремонт

Повечето съвременни домакини знаят от първа ръка за ползите и ефективността на мултикукър Redmond. Това многофункционално кухненско приспособление осигурява на хиляди домове здравословна, питателна, топла и вкусна храна. Всеки, който е използвал това устройство поне веднъж, се е убедил в неговата ефективност. Въпреки това, като всички електрически уреди, той е обект на различни повреди. На първо място, неизправностите в устройството се приписват на фабричен дефект. Независимо от това, понякога се случва устройството да се разпадне по време на работа. Именно тогава повечето хора мислят за поправяне на мултикукър със собствените си ръце. Възможно е да го изпълните у дома, но за това ще трябва да вземете предвид няколко нюанса.

Изисквания за експлоатация

За да защитите мултикукера Redmond от повреди и да не мислите как да го поправите със собствените си ръце, трябва да спазвате изискванията, предписани в ръководството на устройството.

Първата стъпка е да се подчертае последователността на полагане на продукти преди готвене. Извадете купата за храна от мултиварка Redmond, преди да я поставите. В противен случай:

 • течности, изляти в купата, поради небрежност, могат да се разлеят в механизма;
 • забравяйки, че контейнерът е на масата, можете да започнете да наливате течност във вътрешността на оборудването, като по този начин да удавите механизмите или да ги напълните с насипни продукти.

Как да използвате мултикукър

Вижте също - Какво да направите, ако мултикукърът не се включи?

Чести причини за повреда на мултикукър Redmond

Повечето неизправности възникват поради замърсяване на контактите на устройството. Това може да бъде причинено от попадането на течности или насипни твърди вещества във вътрешността на устройството, като например:

 • зърнени храни (ориз, елда);
 • захар;
 • сол.

Чести причини за повреда на мултикукър Redmond

Този тип разбивка е най-безобиден и ще бъде лесно да поправите мултикуксора със собствените си ръце. В същото време си струва да запомните, че до края на процеса на почистване и монтаж на конструкцията устройството в никакъв случай не трябва да бъде свързано към мрежата.

Бакшиш:

Прочетете също: Самолетът не се включва - какво да правя?

Как да почистите мултикукър Redmond?

За да почистите устройството със собствените си ръце, е важно да проучите и да следвате последователността от действия.

 1. Отстранете металния (пластмасов) капак, както и други елементи, които се виждат, прикрепени с винтове.
 2. Почистете чиповете, като обърнете устройството и внимателно го разклатите.
 3. Закрепете капака и другите горни елементи.

Как да почистите мултикукър Redmond

В случай, че задръстените контакти са разположени в долната част на устройството, трябва:

 • развийте винтовете, закрепващи долния капак;
 • изключете кабелите, свързващи дъските за отопление и софтуер;
 • отстранете нагревателния елемент, като развиете винтовете;
 • внимателно отстранете вътрешния термометър, без да повредите устройството;
 • чисти чипове и дъски от насипни продукти.

Спазването на правилата за разглобяване, почистването на устройството няма да създаде много проблеми.

Вижте също - Избираме не скъп, а висококачествен мултикукър за дома

Грешки в софтуера Redmond Multicooker

В някои случаи мултикукерите на Редмънд могат да спрат да работят, като генерират специфичен буквено-цифров код за грешка. Възможността за декриптиране на кода ще ви позволи да разберете причината за повредата и да започнете да я премахвате. Информацията за дешифриране е известна на производителите, както и на майсторите, специализирани в ремонта на домакински уреди.

Определени грешки, показани на екрана, сигнализират за сериозни неизправности. Независимо от това, има списък с кодове, изследвани от обикновените потребители чрез проба и грешка.

По този начин занаятчиите успяха да установят, че съобщението „e0-e4“, показано на екрана, сигнализира за неизправности, свързани с късо съединение, както и счупвания в температурни сензори, разположени над или под. Също така проблемът може да е свързан с термични предпазители. Различните производители задават свои собствени кодове, така че за поправки сами, ще трябва да премахнете кутията на устройството и да използвате възможностите на мултицета, за да откриете отворен чрез измерване на нивото на съпротивление при контакт.

Друга често срещана причина, че може да се наложи да ремонтира мултикоксер, е запушен термичен реле, отговорен за отоплението. В повечето случаи той се намира в долната част на устройството, до таблото за захранване. За да получите и поправите термичното реле, е необходимо да премахнете дъното на конструкцията. Преди да почистите, медните контакти трябва да бъдат леко разхлабени и след това да се избършат с нулева шпикова кърпа или дебела хартия. Причината за такова разпадане може да бъде натрупването на влага, която е проникнала в механизма поради течността, разлята покрай купата. Не се изключва образуването на кондензат.

Съвети:

Прочетете също: Как сами да поправите електрическа кана

Каква е функцията на термичния предпазител?

Термичен изрез за мултикукър е една от най-важните му части. Това е малко парче тел, неразличимо от резистор. Индексът на проводимост е 10-15 A, според вида на елемента. Най-високата температура е 150-170 градуса. Превишаването на допустимите норми ще доведе до изгаряне на предпазителя и разкъсване на електрическата верига, което може да се определи с помощта на мултицет.

Каква функция изпълнява термичният предпазител?

Намиране и подмяна на термичен предпазител

Най-важната част от мултикукера Redmond е в центъра на устройството. Повечето съвременни модели са оборудвани с няколко термични предпазители, покрити със защитна пластмасова изолация. За да откриете издухан предпазител, махнете долния капак на устройството.

След като извадите купата, можете да видите бутона: външно възелът прилича на стоманена гъба, долната част на която е покрита с пружина. Околната повърхност е нагревателният елемент на мултикунера Redmond. Термичните предпазители са разположени в близост до основното устройство.

Намиране и подмяна на термичен предпазител

В този случай пластмасовата изолация е видима. Някои производители ги обезопасяват със скоби, завинтени на винт, но в повечето случаи предпазителите просто висят във въздуха.

Тъй като предпазителите са фабрично обвити, запояването е строго забранено, тъй като горещият запояващ желязо може да изгори предпазител, чувствителен към топлина. За да определите кой конкретен елемент е дефектен, както и дали поне един от тях работи, използвайте мултицет за измерване на съпротивлението, без да изваждате предпазителя. След откриване на неизправност, предпазителят трябва да бъде сменен.

Вижте също - Как да използвате бавна готварска печка

Чипове в съвременните мултикукър Redmond

Модерният мултикукър е оборудван с две електронни табла:

 • мениджъри;
 • на сила.

Основната платка, отговорна за отоплението, се намира в долната част на устройството, докато контролната платка се намира в сърцето на устройството - вътре в работния цилиндър.

Микросхеми в съвременния мултикукер

Съвети:

Прочетете също: Какво да направите, ако телевизорът не се включи?

Обстойният преглед на микросхемите разкрива няколко признака на неизправност:

 • пилинг писти;
 • нарушение на спояващи шевове;
 • почерняване на резистори;
 • надуващи кондензатори;
 • образуване на въглеродни отлагания.

Ако бъде намерен един от елементите в списъка, струва си да поправите или подмените части, да възстановите запояването или следите на дъската с помощта на нулева кожа и консервиране на повредените места. Джъмперите могат да бъдат направени от изгорени резистори, използвайки краката си. За да обезопасите запояването и пистите, се препоръчва използването на лак, който предпазва веригата от течове и окисляване.

Вижте също:

36648 1

Една мисъл за „Направи си сам мултикукър ремонт“

 1. jokker18:

  благодаря, всичко е ясно.

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите