У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералнята изтегля вода, но не мие

Пералнята изтегля вода, но не мие

Всяка къща разполага с пералня, която служи като помощник на жената при пране на дрехи. Това устройство е доста сложно и понякога може да се провали по различни причини. Ако това се случи, тогава не е необходимо веднага да стартирате след нов или да се обадите на майстор, защото често можете да поправите повредата у дома. Възможно е да има няколко проблема, поради които машината е спряла да функционира нормално, следователно, преди да направите нещо, е необходимо да определите техния източник. Ще разгледаме защо пералнята изтегля вода, но не мие.

Причини за неизправност

Понякога се случва шайбата да изтегля вода, но не изпълнява предназначението си. Ако това се случи, тогава не се паникьосвайте веднага. Често неизправността може да бъде разрешена без да се свържете със сервизен център. Нека разгледаме причините за такава неизправност:

 • Задвижващият колан може да се разхлаби.
 • Неизправност на електродвигателя.
 • Нагревателят е изгорял, следователно водата не се загрява и миенето не започва.
 • В контролното табло е възникнала повреда. Това се случва доста рядко, но тази възможност не може да бъде изключена.

Вижте също - Кодове за грешки в пералнята на Ariston

Заключване на барабана

Първо трябва да проверите барабана - той може да бъде механично блокиран. Чужди обекти, хванати между барабана и ваната, пречат на нормалното въртене. Ако премахнете това „препятствие“, работата ще се възобнови.

Нагревателният елемент е счупен

Когато водата се изтегли в шайбата, нагревателният елемент започва да работи - по този начин водата се загрява. Когато водата се нагрее до необходимата температура, сензорът, който задвижва двигателя, се задейства. Ако водата не се нагрява, сензорът няма да започне да работи. В този случай на екрана трябва да се появи грешка, която показва проблеми с нагревателния елемент. За да проверите нагревателя, трябва да отворите задния капак на пералнята. Понякога този елемент може да бъде разположен отпред, в този случай е необходимо да отворите предния панел.

Нагревателният елемент се монтира главно в долната част на резервоара, към който са свързани различни проводници, те трябва да бъдат изключени. За да премахнете нагревателния елемент, развийте централната гайка. Изпъкналият болт трябва да бъде натиснат вътре. След това с помощта на плоска отвертка е необходимо да извадите тялото на нагревателния елемент и да го издърпате от резервоара, като го разхлабите.

Първоначално ще трябва да почистите нагревателя от натрупаната скала. Ако по време на проверката на нагревателния елемент върху него е имало тъмни петна, тогава има голяма вероятност да възникне повреда. В този случай нагревателят трябва да бъде заменен с нов. Ако няма петна, тогава може да се провери с тестер. За целта е необходимо да превключите устройството за измерване на съпротивление. Ако нагревателният елемент е работещ, тогава съпротивлението ще бъде 20-40 ома, а понякога - 60 ома. Ако съпротивлението е по-малко от 20 ома, това показва неизправност на нагревателя.

Проблеми с колана

Проблемите с колана са често срещани в пералните машини. Ето защо, ако имате такъв асистент, тогава е по-добре да започнете да търсите повреда с този елемент, защото тази причина е една от първите причини, поради която шайбата постоянно изтегля вода и не започва да мие.

Достатъчно лесно е да премахнете стената, за това е необходимо да премахнете всички винтове, с които се държи.

Падналият колан трябва да бъде внимателно изследван. Ако по него са забелязани удари или незначителни пукнатини, тогава е вероятно те да са причинили излитането му. В този случай е необходима подмяна. Можете да поставите колана обратно по следния начин: поставете го на ремъка на двигателя и го завъртете обратно на часовниковата стрелка, докато не е напълно на мястото си.

След подмяна на дефектния колан трябва да включите режима на тестовото измиване, за да сте сигурни, че вашите действия са правилни и в резултат на това правилната работа на машината.

Управляващият модул не е в ред

Друга причина за повреда може да е в контролния модул. С помощта на електронната платка стъпките на измиване се превключват, но това не се случва поради повреда. Но това е доста рядко. Обърнете внимание, че ако електронната платка не е в ред, тогава само професионалист може да помогне за решаването на този проблем, защото капитанът ще може да каже дали може да бъде поправен или ще трябва да бъде заменен с нов.

Дефектен двигател

Друга причина за проблеми с измиването може да бъде повреда на електродвигателя. Основни неизправности:

 • Четките в електродвигателя са износени.
 • Стартовият кондензатор, разположен в асинхронния двигател, не е в ред.

Експертите отбелязват, че двигателят може да не се включи поради продължително измиване, например са настъпили редица товари с продължителност над 1,5 часа.
За да смените четките, трябва:

 • Развийте болтовете и отстранете двигателя.
 • Изключете сензорите и колана.
 • Сгънете клемата далеч от четката с отвертка.
 • Развийте болтовете и отстранете въглеродния електрод или го направете, като натиснете пружината. Ако отстраненият електрод е по-къс от един и половина сантиметра, тогава той трябва да бъде заменен.
 • При изваждането на четката е необходимо да забележите в каква посока се смилат краищата на въглищата, защото ако ги поставите от задната страна, моторът може да искри.

Много е важно: необходимо е да смените две четки наведнъж, не се препоръчва да сменяте една по една.
На следващо място, трябва да почистите колектора от драскотини и въглищен прах: трябва да използвате фина шкурка, която трябва да прикрепите към колектора и да завъртите вала. Въртенето трябва да продължи, докато колекторът се почисти.

След тези манипулации е необходимо да инсталирате двигателя на място, да свържете всички елементи и да тествате устройството.

В статията разгледахме възможните причини, поради които пералната машина изтегля вода, но измиването не се извършва. Сега знаете как сами да се справите с тези проблеми.

6300 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите