У дома Ремонти Малки домакински уреди Направи си сам ремонт на хранителен процесор

Направи си сам ремонт на хранителен процесор

Днес хранителният процесор Bosch и много други производители се превърнаха в почти незаменими устройства в кухнята. Има различни модификации на тези единици, които ви позволяват да изпълнявате различни задачи и няма да полагате специални усилия. За някои домакини те са станали много важни и всяка повреда в системата се превръща в сериозен проблем. В тази статия ще ви разкажем за дизайна на устройството и как да ремонтирате хранителни преработватели със собствените си ръце.

Устройство за обработка на храна

Хранителен преработвател

Устройството се състои от отделни елементи на механизма, като най-основните елементи са както следва:

 • Електрически двигател;
 • приемник на продукти за обработка;
 • камера за обработка на съставки;
 • комплекти дюзи и ножове;
 • основният контролен панел на комбайна;
 • електрическо окабеляване, свързващо основните елементи.

Материалът на тялото за комбайни обикновено е изработен от пластмаса. Всички останали части, като прикачени устройства, ножове и други елементи обаче, са изработени от неръждаема стомана, тъй като тя е издръжлива и именно върху вътрешните части на устройството се поставя най-голямото натоварване.

Вижте също - 5 най-добрите хранителни преработватели с мелница според отзивите на клиентите

Основните причини за проблеми

Основните причини за проблеми

Комбайните са разделени на няколко вида:

 • мини;
 • компактна;
 • многофункционален.

Последният тип комбайни са тези, в които например има комбинация от месомелачка и сокоизстисквачка. Въпреки различните си функционални характеристики, всички те имат един и същ принцип на работа.

След зареждане на продуктите в работната камера на комбайна, те се довеждат до желаното състояние според дадената програма. Процесите могат да се променят, като замените дюзите с тях и дадете на устройството необходимите команди. Приставките се задвижват от електрически мотор. Достатъчно лесно е да разберете, че хранителният ви процесор се нуждае от спешно внимание:

 • нови звукови ефекти, които устройството не е излъчвало преди това, например - скърцане, чукане, тракане и други подобни на тях;
 • усещате, че от колата идва неприятна миризма на горящо окабеляване;
 • на дюзите са се образували пукнатини и стружки;
 • устройството започва да работи с неравномерно темпо или работи в неправилен режим според дадена програма;
 • устройството не иска да се активира и да започне да работи.

Що се отнася до частта за предаване на въртящия момент, някои комбайни използват коланче за предаване на въртящ момент към основните работни органи. Когато устройството започне да работи слабо, възможно е време да смените износения колан. Освен това има ключово предаване на въртящите сили, в този случай ключът може да се износва, което също ще доведе до неработоспособност на комбайна.

Има много възможности за неизправност на комбайните, може би някои от вътрешните му елементи могат да се провалят, в случай на повреда на една част, целият механизъм може да се счупи. Също така няма случаи, когато възникнат проблеми в окабеляването на самия блок, когато възникне късо съединение.

Комбайн с дефект - какво да правя?

Комбайнът е дефектен - какво да правя

Всеки собственик рано или късно ще трябва да го направи сам поправете вашия хранителен процесор. Преди да разглобите хранителен процесор, уверете се, че той все още има гаранция след покупката. Ако има такъв, тогава е най-добре устройството да се занесе в сервизен център, така че те да осигурят необходимата услуга и да върнат комбайна в неговата работоспособност.

Но както се случва в повечето случаи, повреди се появяват след изтичане на гаранционния срок, тук вече си струва да опитате да разглобите и направите ремонт на хранителни преработватели Bosch, преди да отидете и да го вземете за ремонт, където ще ви бъдат начислени много пари за ремонт.

На първо място, ние разглобяваме хранителния процесор, но помнете добре какво е извадено и развито от къде, тъй като ще трябва да сглобите устройството обратно. Всички действия се свеждат до следното:

 • изключете устройството от електрическата мрежа и демонтирайте всички подвижни части;
 • извадете самия комбайн и се уверете в целостта на ремъка и задвижващите зъбни колела;
 • премахнете горните елементи и извадете двигателя. Проверете го за целостта и ефективността;
 • Свалете защитния капак от скоростната кутия и проверете задвижващия вал за наличие на дефекти.

В случай, че имате различен модел, лесно можете да намерите видеоклипове и подробни инструкции в Интернет.

Когато ще закупите замяна за някаква част, не забравяйте да вземете оригиналните, тъй като трети страни просто няма да могат спокойно да стоят в жлеба. Можете да закупите такива артикули в специални сервизни центрове или да ги поръчате чрез Интернет.

Съвети за удължаване живота на комбайна

 1. Най-добре е да обработвате ситно нарязани продукти и да не обработвате замразени зеленчуци, месо и други неща. Също така не се препоръчва да разбивате твърди съставки;
 2. Веднага щом усетите неприятна миризма, идваща от комбайна, незабавно я изключете, за да избегнете късо съединение и да предотвратите повреда;
 3. След като приключите с работата, е необходимо старателно да изплакнете онези елементи от комбайна, участвали в обработката на продуктите. Изсушете добре всички части преди повторната употреба;
 4. В никакъв случай не използвайте прикачени файлове, които имат дефекти, това може да навреди на самия комбайн;
 5. След изтичане на гаранционния срок е най-добре редовно (поне веднъж или два пъти годишно) да извършвате превантивна поддръжка на комбайна. Разглобете го и смажете необходимите части на механизма, както и сменете предварително износените части на устройството, ако бъдат открити по време на демонтаж, за да избегнете неизправности в бъдеще.

заключение

Разказахме ви основните начини за производство ремонт на хранителни преработватели, и как най-добре да избегнете неприятни ситуации с повреда на това устройство. В случай на затруднения се препоръчва да се свържете с майсторите, които ще открият неизправност и ще извършат висококачествен и правилен ремонт.

14616 2

2 мисли за "Направи си сам ремонт на хранителен процесор"

 1. Александър:

  Здравейте. Статията е много полезна. Но какво да кажем за старите модели комбайни? Например как да разглобявате и сваляте корпуса от комбайна Yugdon MK 112. Работи от 10 години и никога не е смазвал. И тогава се качих на него, но случаят не може да бъде отстранен. Въпреки че всички фиксиращи винтове са отвинтени. Благодаря ви предварително за консултацията.

  1. amaksil1:

   За вашия модел няма инструкции за разглобяване. Или имате много плътни закрепващи канали, или някъде скрити винтове, които все още не сте намерили.

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите