У дома Ремонти Малки домакински уреди Направи си сам ремонт на шевни машини

Направи си сам ремонт на шевни машини

Шевни машини не губят своята популярност дори през двадесет и първи век. Тези, които са родени в съветската епоха, помнят, че момичетата са учили от детството да шият различни неща, от ръкавици до якета и палта.

По време на съветската епоха повечето хора са направили свои собствени ремонти на шевни машини. Дори и днес тези, които посещават курсове за рязане и шиене, разбират, че е по-добре да поправят шевната машина самостоятелно, отколкото да я заведат в сервизен център:

 • Първо, компаниите, които ремонтират шевни машини, изискват доста пари от своите клиенти за услугите, които предоставят.
 • На второ място, устройството на дори съвременни машини може да се разбере за няколко часа, трябва само внимателно да подходите към този въпрос и в бъдеще това ще позволи да се поправят шевни машини, без да се включват трети страни.

Вижте също - Как работи шевна машина?

Основни правила за работа на шевна машина

Нека разгледаме основните правила за работа с шевни машини:

 • Шевното оборудване не трябва да се поставя в близост до батерии и нагреватели. Но в същото време тя трябва да бъде в сухо помещение, в което няма признаци на влага;
 • Преди да започнете работа, е необходимо да изберете необходимите материали и инструменти, игли и конци, които ще са необходими в процеса;
 • Преди да започнете да шиете, трябва да се уверите, че водачът на иглата и конецът е в горната позиция;
 • Не забравяйте, че шевната машина трябва да бъде подпомогната по време на шиене, като дърпа материята към себе си;
 • След приключване на работата по шиене, повдигнете притискащото краче и издърпайте тъканта. След това изрежете конеца, като предварително намерите свободния му край, чиято дължина ще бъде равна на максимум седем, но най-малко пет сантиметра.

Проблеми с шевна машина

Има правила и те трябва да се спазват. Използването на висококачествени материали и допълнителни инструменти минимизира появата на проблеми и неизправности при работа с шевни машини. Следователно, следните причини, довели до неизправности в работата, са най-честите:

 1. Разкъсване на конец. Изрязването може да възникне както в горната, така и в долната нишка. В първия случай проблемът е свързан с избора на нискокачествени нишки или размерът на иглата не е правилно избран. Във втория случай проблемът с неправилна работа на шевна машина може да бъде свързан с нередности, наличие на бурета в бобините и неправилно навиване на конеца.
 2. Проблеми с напредването на тъканта. Ако възникне такъв проблем, трябва внимателно да погледнете в каква позиция са зъбите. Ако те са вдигнати или спуснати до дъното, тогава е необходимо да ги приведете в нормалното си състояние;
 3. Изрязване през тъканта.Ако възникне такъв проблем, за да оправим машината, трябва да намалим налягането на притискащото краче и да проверим състоянието на иглата, може да е твърде тъп.

Причини за скъсване на конец в шевни машини

Съвети:

Прочетете също: Ремонт на смесители: разглобете и го оправете сами

Сериозен проблем - чукане на шевна машина

Горепосочените проблеми не са сериозни и се отстраняват за няколко минути. Но има някои видове проблеми, които се срещат рядко. Следователно, ремонтът на шевни машини със собствените си ръце, ако възникнат, ще отнеме много време.

Най-трудната, най-сериозна повреда трябва да се счита за появата на почукване, когато шевната машина работи. За да се реши този проблем, е необходимо да издърпате маховика няколко пъти и да направите това в съответствие с аксиалната посока на машината.

За да поправите шевната машина, тя трябва да бъде разглобена. Разглобяваме шевната машина в следната последователност:

 1. Извадете RP (ръчно задвижване). Необходимо е да запомните местоположението му, това ще позволи впоследствие да се сглоби шевна машина за кратък период от време;
 2. Развийте запушалката от гайката, която е класически винт. Той е под ръчно задвижване, по време на монтажа му трябва да се завинтва обратно на първоначалното си място;
 3. Извадете маховика. Това трябва да се направи внимателно, като се избягват повреди по него, в случай на неизправност на маховика след сглобяване на машината, трябва да видите дали всичко е наред;
 4. Извадете калерчето, което прилича на конус. Намира се отдолу, след маховика. Да го намерите няма да е трудно;
 5. Извадете втулката от основата на вала;
 6. Плъзнете ламаринна шайба върху вала. Много лесно е да направите такава шайба, просто изрежете дъното на консервата.

Как да ремонтирате шевна машина

Шайба в 40% от случаите е гаранция за висококачествена работа с помощта на шевна машина. Понякога добавянето му към машината е достатъчно за решаване на проблема, но това не винаги се случва. Когато регулирате работата на шевни машини в 60-70% от случаите, трябва да завъртите релсата на 180 градуса.

Съвети:

Прочетете също: Микровълновата работи, но не загрява храната: какво да правя?

Иглата е ключовата част на шевната машина

Иглите са основните елементи, които правят шевната машина да работи. По-нататъшната му работа зависи от това коя игла е избрана. Ако се вземе дефектна игла, тогава възникването на горните проблеми не е рядък случай, защото иглата е основата и без нея е невъзможно да се шие едно-единствено нещо.

Ето защо, когато избирате игла, трябва внимателно да вземете предвид нейния размер и дебелина. Също така трябва да проверите номерирането на иглата, ако се извършват някакви сложни шевни работи, в противен случай може да се случи така, че нещата да се окажат не по начина, по който сте си го представяли по-рано.

Как да разглобявате шевна машина

Има и друг проблем, при който неправилният избор на игла може да доведе до разтягане и увреждане на тъканта. Ако иглата е твърде дебела и тъканта е тънка, тогава не можете да използвате иглата с такава тъкан, в противен случай тя ще се счупи.

Съвети:

Прочетете също: Как сами да ремонтирате термопот

Използването на твърде дебела тъкан с малка игла може да счупи иглата. За да шиете нещо от уплътнена тъкан, трябва да изберете по-дебела игла, ако тя не се предлага у дома, след това отидете до магазина и закупете. Преди да направите това, измерете предварително дебелината на тъканта - това ще ви позволи да вземете иглата в магазина за по-кратко време, ще трябва да кажете на продавача дебелината на тъканта и той ще избере независимо иглата от необходимия размер.

Вижте също:

28059 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите