У дома Ремонти Малки домакински уреди Направи си сам микровълнов ремонт у дома

Направи си сам микровълнов ремонт у дома

За да извършите ремонт на микровълновата печка, трябва да имате обща представа как работи. Ремонтът на микровълновата фурна започва с премахването на горния капак. Преди това трябва да се внимава напълно да изключите устройството от захранването, едва след това да продължите да поправите щетите със собствените си ръце.

Когато тези действия бъдат успешно извършени, трансформатор с два предпазителя ще се отвори за достъп: единият е разположен директно върху самата част, подлепва се, а вторият е наблизо на самия корпус на микровълновата фурна, направен от керамика. Също така до трансформатора е двойно устройство, състоящо се от дебел кондензатор и диод. Целият набор от тези елементи е силовата верига на магнетрона на микровълновата фурна.

Важно:

Внимание! Не докосвайте кондензатора веднага след отстраняване на горния защитен панел. Този елемент е способен да задържа напрежение за дълго време, което лесно може да доведе до токов удар. Когато ремонтирате микровълнова фурна със собствените си ръце, този фактор трябва да се вземе предвид.

Микровълново устройство

Характеристика на микровълновите фурни е, че всички части са свързани последователно. Първо обърнете внимание на горепосочения магнетрон и неговата захранваща верига. След отстраняване на защитния корпус става наличен трансформатор с голям кондензатор, разположен до него. Също така тук ще бъдат разположени керамика, стопяеми предпазители, диод. Според такава верига на високо напрежение работи магнетрон. В никакъв случай не трябва да влизате с ръце или инструменти. След пълно затъмнение кондензаторът ще загуби остатъчното напрежение, вероятността от токов удар ще намалее.

Принципът на работа на веригата:

 1. Първичната намотка на микротрансформатора поема 220V. По правило местоположението му е на дъното. Можете да го разпознаете по завои от медна тел, които на външен вид ще бъдат голи. Това обаче не е така. Тя е покрита с прозрачен изолационен филм. Местоположението на тази намотка е под вторичната намотка.
 2. Микровълновата има две вторични намотки. На една от тях обикновено се навиват няколко завоя от обикновена жица в неточна форма. Това загрява катода. Тук променливото напрежение е само 6.2V, така че електроните да излязат от повърхността. Но там, където се намира добра изолация, се намира намотка с високо напрежение. Около два kV насочени към изхода.
 3. Кондензатор, завъртян от диод, е разположен на изхода на веригата. Действието на отрицателната полувълна пада върху катода, действието на положителната полувълна зарежда капацитета.Освен това електродът се подлага на двойно напрежение, което се отстранява от кондензатора и микротрансформатора. В резултат се създават приблизително 3,5-4 kV. Тази мощност е достатъчна за стартиране на процеса на генериране.

Микровълнова печка

Важно:

Трябва да сте изключително внимателни, изходната намотка винаги е успоредна на магнетрона, който има две опции за изход. Но заземяването на анода се извършва по отделен начин.

Така се случва това:

 • нагревателната бобина има 6.3V;
 • при катода е до 4,2 kV, заземен от анода.

Всички микровълнови фурни имат електрическа връзка към катода, отоплителна бобина. Всяка микровълнова фурна е снабдена с таймер, който контролира мощността на магнетрон. Използва се стартово реле, за да се избегне появата на искра. След това трябва да обърнете внимание на предния панел.

Бакшиш:

Прочетете също: Как да ремонтирате въздушен фризер със собствените си ръце

Подмяна на плаката слюда

Най-вероятните повреди се появяват в областта на плаката слюда. Енергия се подава по дължината на пръта от магнетрона до вълновода. Последният е силно чувствителен към наличието на различни хранителни остатъци. Всички тези замърсители започват да се запалват, дават искри, като по този начин нарушават стабилната работа на микровълновите фурни. За да избегнат непредвидени ситуации, разработчиците решиха да затворят вълновода с плоча от слюда. Той има меки, гъвкави свойства, сравнително достъпни цени. Направете го сами с поправка на сам. Можете да закупите материал от всякакъв размер, да изрежете съответния сегмент. Характеристика на плаката слюда е, че без пречки той предава честотно ниво от 2,45 GHz. Именно с тази честота работи микровълновата фурна.

Подмяна на плаката слюда

Също така, плочите от слюда не се намокрят. Това е много важен фактор, ако течността се нагрява вътре в микровълновите фурни. В крайна сметка водата много бързо поглъща излъчваната честота от 2,45 GHz, съществува опасност от сериозни повреди. Ако водата достигне вълновода, се създава голяма авария, която няма да бъде лесна за поправяне. Предпазителят за високо напрежение издухва мигновено. Ако всичко се влоши, изгаря самият магнетрон, друга електроника, която захранва микровълновата фурна.

Какви фактори влияят върху унищожаването на слюдната плоча? Повечето претоплена храна съдържа много мазнини, масла и други такива съставки. Те се различават по това, че вместо обичайното ври, изстрелват мазни капки. След като подобна капка се удари в плочата на слюдата, се създава малък теленен мост. Образува се електрическа дъга: от вълновода до плочата на слюдата, след това от нея към тялото на микровълновата фурна. Щом се появят пръчки и искри, нехарактерни за работата на печките, това е сигурен знак, че печката ще трябва да бъде ремонтирана скоро.

Бакшиш:

Прочетете също: Направи си сам многофункционален ремонт

Функции за предпазители с високо напрежение

Всеки, който се е опитал да поправи микровълнова фурна със собствените си ръце, се е питал за предпазителя с високо напрежение. Механизмът на микровълновите фурни от този вид задейства най-малко два предпазителя:

 1. Ако погледнете електронната платка на микровълновата, тази част изглежда като малък бял или прозрачен цилиндър. Нейната мисия е да защитава интегрираните, монтирани елементи на микровълновите фурни. Този малък цилиндър също е част от захранващата верига. Изгарянето му възниква в случай на срив на кондензатора, затваряне на резистора.
 2. Веригата, която формира захранването на магнетрона, включва диод, трансформатор и кондензатор. Чрез тях около два или три киловолта се приближават до катода. Откриването на тези подробности не е трудно. Трудно е да объркаш външния вид на кондензатора с всичко друго. Това е огромен детайл под формата на буркан с тегло до сто грама. Единият диоден крак е прикрепен към него, другият е монтиран върху кутията. Наблизо има и малка цев, често керамична, боядисана в кафяво. Тази цев съдържа предпазител с високо напрежение вътре.Задачата му е да предотврати прегряване на магнетрона. Когато плаката слюда се пробие или металната лъжица се постави в микровълновата фурна, предпазителят с високо напрежение веднага изгаря.

Важно:

Най-добре е да не се опитвате да сглобите предпазителя за високо напрежение със собствените си ръце или да го извадите от електронната платка. Тази практика е изключително опасна за хората. Микровълновата фурна може да спре да работи и има голям риск от пожар и токов удар.

Вижте също - Какво да направите, ако чинията не се върти в микровълновата?

Как работи релето за безопасност

Преди да започнете да говорите за ремонт на вентилатор, който охлажда магнетрон, решетки или светеща лампа в камера на микровълновата фурна, трябва да обърнете внимание и на защитното реле. Тяхната задача е да изключат всички работещи системи в момента, когато вратата на камерата е в отворено положение. Две релета обикновено прекъсват веригата на захранване. И едно реле ще контролира функционалността на второто. Работата се извършва, както следва:

 1. В случай, че вратата на фурната е отворена, релето се освобождава.
 2. При тази операция веригата на захранване има две прекъсвания.
 3. Второто реле затваря земята на фазата.
 4. Когато първото реле се захранва, нищо лошо няма да се случи, тъй като веригата на захранване е в отворено положение.
 5. Когато първото реле се залепи, предпазителят избухва. Това се дължи на факта, че земята е била късо съединена от фаза.

Как работи релето за безопасност

Съвети:

Прочетете също: Направи си сам ремонт на електрическа кана

Предпазителят не трябва да е отгоре на магнетрона или вътре в кутията, а върху дъската. За да фиксирате микровълновата фурна със собствените си ръце, трябва да проверите работата на защитното реле. Без тази функционалност достъпът до захранването на магнетрона е практически невъзможен. Задачата на силовия предпазител е да вземе предвид движението на тока в магнетрона. В случай на опасна ситуация защитният елемент изгаря, повредата на генератора се изключва. Подобна ситуация се получава, когато микровълновата фурна работи на празен ход или има някаква метална вещ в нейната камера.

Вижте също:

34762 3

3 мисли за „Направи си сам ремонт на микровълновата фурна у дома“

 1. Сергей:

  Здравейте! Микровълновата не загрява храната. Има светлина, чинията се върти. Кажете ми какво може да се направи? Възможна причина за незагряване

  1. amaksil1:

   Здравейте! Можете да намерите отговора на въпроса си в нашата статия - Какво да направите, ако микровълновата работи, но не загрява храната... Статията описва подробно причините за неизправността и как да ги отстраним.

 2. Алексей:

  Здравейте. Можете ли да видите електрическата верига на микровълновата фурна или я скриете?

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите