У дома Ремонти Големи домакински уреди Как да проверите сензора за ниво на водата в пералнята

Как да проверите сензора за ниво на водата в пералнята

Как да проверите превключвателя за налягане на пералнята, ако няма допълнителни пари да се обадите на капитана? Ако гаранцията на вашата пералня е изтекла, можете да го направите сами. Въпреки това, преди да проверите превключвателя за налягане на пералнята, трябва да знаете къде е, какво е и да разберете принципа на работа на датчика за ниво на водата.

Принципът на работа на превключвателя за налягане

Всяка пералня е оборудвана със сензор за ниво на водата (превключвател за налягане). Той служи за изпращане на електрически сигнал към контролера на шайбата за наличието или липсата на вода във ваната, за да извърши допълнителни операции за зададената програма за измиване.

Стандартният превключвател за налягане се състои от дискообразен затворен корпус с въздушна камера вътре. Към него се свързва тръба чрез фитинга, спуснат от втория край в резервоара на машината. Когато водата влезе в машината, налягането на въздуха в тръбата и камерата на превключвателя за налягане се увеличава. Чувствителната диафрагма започва да повдига стъблото, което се притиска към пружинно натоварената контактна плоча.

Принципът на работа на пресостата на пералната машина

Когато се достигне определено ниво на течност в резервоара, пружинната плоча се щраква в горната позиция, затваряйки електрическата верига на входните ламели на сензора. Ако съдържанието на резервоара се източи, налягането в камерата намалява, стъблото се спуска и контактната плоча се превключва в долната позиция, прекъсвайки електрическата верига. При сигнала на пресостата, регулаторът издава контролни сигнали на други задвижващи механизми (изпускателна помпа, двигател, входящ клапан, реле на нагревателя).

Вижте също - Какво става, ако пералнята не се отвори след измиване?

Знаци на дефектен сензор за ниво на водата

Неизправност или неизправност на превключвателя за налягане води до нарушения в работата на пералнята. Външно признаците за неизправност на превключвателя за ниво на водата могат да изглеждат така:

 • машината мие или включва нагревателя, когато в него няма вода;
 • резервоарът се пълни с вода или обратно, очевидно не е достатъчно за измиване;
 • когато режимът на изплакване е включен, течността периодично се изпомпва и подава;
 • появата на пареща миризма и предпазителя на нагревателя;
 • прането не се върти.

Признаци за неизправност на превключвателя за налягане на пералната машина

Появата на такива знаци трябва да е причина за проверка на работата на превключвателя за налягане, за което е необходимо да се въоръжите с отвертка със сменяеми дюзи, тъй като много производители използват крепежни елементи със специални глави, за да се предпазят от неоторизиран достъп.

Вижте също - Барабанът не се върти в пералнята

Как сами да проверите превключвателя за налягане

Горните отклонения в работата на пералнята могат да бъдат резултат от неизправност и други подробности, така че трябва да проверите работата на превключвателя за налягане, преди да инсталирате нов. За да направите това, той трябва да бъде изваден от машината. Къде е датчикът на нивото на водата в пералнята? За да намерите и проверите превключвателя за налягане, трябва да изпълните следните стъпки:

 • след като развиете два болта от задната страна на пералнята, отстранете горния капак на машината с изместване назад;
 • на страничната стена намерете пресостата, фиксиран с винтове, изключете конектора с проводници от него и маркуча, свързан към фитинга със скоба;
 • развийте фиксиращите болтове и демонтирайте устройството.

Как сами да проверите превключвателя за налягане

Внимателно го прегледайте и тръбата за външни повреди или запушване. Ако е необходимо, почистете тръбата и фитинга. Външните ламели на съединителя трябва да са чисти без признаци на окисляване. Ако има мръсотия и корозия, почистете ги. Проверката на работата трябва да се извърши в следния ред:

 • Поставете малък маркуч върху фитинга и, като държите уреда до ухото си, надуйте го в маркуча. Когато се задейства контактът на сензора, трябва да се чуе ясно щракване.
 • В зависимост от дизайна на устройството и броя на контактните групи, броят на щракванията при издухване през маркуча може да бъде един, два или три. Липсата на кликвания показва неизправност на устройството.
 • Можете да проверите надеждността на работата на контактите с помощта на омметър, свързвайки го към съответните гнезда на входния конектор на устройството. Когато контактите се затворят и отворят, показанията на устройството ще се променят рязко. Диаграмата на свързване на контактните групи на превключвателя за налягане може да бъде намерена в инструкциите за експлоатация на пералната машина.

Вижте също - Пералнята не изтича вода - какво да правя?

Настройка на датчика за ниво на водата

Превключвателят за налягане се настройва на необходимото количество течност с помощта на два регулиращи винта, единият от които (централен) се използва за задаване на момента на свързване на контактите, а вторият (периферният) е предназначен да зададе момента на тяхното счупване. Може да има няколко контактни групи или сензори, в зависимост от режимите на работа и модела на пералнята. Програмите за различни режими на миене могат също така да използват различни количества течност в пералнята, например икономия или нежно измиване, при което резервоарът е наполовина напълнен.

Фината настройка на алармата се извършва от специалисти в завода, а позицията на регулиращите винтове се фиксира с боя или лак. Промяната на позицията им не се препоръчва, тъй като небалансирането на настройките ще доведе до смущения в отстранената програма за измиване. За да конфигурирате правилно устройството сами, трябва да знаете колко течност се нуждае от машината на всеки етап от всички режими на пране и в съответствие с това да зададете моментите на включване и изключване на контактните групи. Например превключвателят за налягане на пералня Bosch има три контактни групи, конфигурирани за пълен режим, икономичен режим и преливник на резервоара.

Вижте също - Пералнята скача при въртене

Процедура за подмяна на пресостат

След като се уверите, че сензорът за нивото на водата е дефектен, можете да го промените на нов. В случай на неизправност на превключвателя за налягане, Направи си сам ремонт на пералня, Ремонтът на датчика за нивото на водата няма смисъл, тъй като кутията му е неразделима и опитите за разглобяване ще доведат до повреда на вътрешните части. Новият датчик за ниво на водата трябва да бъде точно същия тип и име като стария, съответстващ на дадената марка и модел на машината, като се вземе предвид капацитетът на зареждащия барабан. Също така не боли да проверите преди инсталирането. Агрегатът е инсталиран в обратен ред на етапите на демонтаж:

 1. фиксиране на място с фиксиращи винтове;
 2. свързване на маркуча към фитинга и затягане на скобата;
 3. свързване на окабеляване с конектор;
 4. монтаж на горния капак и затягане на фиксиращите болтове.

След приключване на ремонта трябва да включите пералнята и да проверите работата в няколко режима или да извършите пробно измиване.

Вижте също - ТОП 10 перални машини с предно зареждане - класация на най-добрите 2017 г.

102018 3

3 мисли на тема „Как да проверите сензора за ниво на водата в пералнята“

 1. максима:

  Ако пресостатът е аналогов (електронен), тогава няма да чуете кликвания, когато го пречиствате, много по-трудно е да проверите такъв престол.

 2. Влад:

  И така, кои винтове трябва да завъртите?

 3. Владимир:

  SMA HAIER HW50-12866ME електронен превключвател за налягане не попълва вода и електромагнитният ubl отваря вратата на люка, това не се случва при отваряне на превключвателя за налягане - не се налива вода, но ubl не отваря вратата с едно щракване ...

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите