У дома грижа Малки домакински уреди Как да почистите вашите прахосмукачки филтри

Как да почистите вашите прахосмукачки филтри

Състоянието на филтрите до голяма степен определя качеството на прахосмукачката. Запушеният филтър е една от най-честите причини, поради която прахосмукачката започва да работи силно и с течение на времето може да доведе до отказ. Има няколко вида филтри, използвани в прахосмукачките, които се различават по начина, по който почистват въздуха. Следователно дали е възможно да измиете филтъра от прахосмукачка, зависи от неговия специфичен тип. Нека да разгледаме как да го почистите правилно, за да не го разваляте.

Чанта с филтър

Тя може да бъде за еднократна употреба (направена от хартия) и многократна за употреба (обикновено от синтетична тъкан). Препълнената торба за еднократна употреба трябва да се изхвърли и не може да се използва повторно. Когато се използва повторно, торбата за еднократна употреба може да се счупи по всяко време. И тогава всички отпадъци могат да попаднат в двигателното отделение и да деактивират двигателя.

След употреба кърпата за многократна употреба трябва да се извади добре и след това да се измие с прах (детергент). След изсушаване чантата е готова за повторна употреба.

Циклонен филтър

Състои се от голям пластмасов контейнер (служи за събиране на големи отпадъци, прах) и няколко фини филтъра. След употреба контейнерът трябва да бъде разглобен и всеки филтър трябва да се почисти отделно, в зависимост от неговия тип и характеристики. Големият пластмасов контейнер за прах трябва да се почисти от отпадъци, да се изплакне старателно и да се изсуши.

Aquafilter

При пране на прахосмукачки системата за филтриране се състои от аква филтър (вода) и фин филтър. Във водния филтър прахът се навлажнява, след което частиците му се утаяват на дъното. Аквафилтърът трябва да бъде добре измит (можете да използвате специални химикали, които не корозират пластмасата), след това го изсушете и поставете обратно във прахосмукачката.

Съвети! Препоръчва се съда и филтрите да се изплакват само със студена вода.

HEPA филтри

Обичайно е да се отнасят към фините филтри, тъй като те осигуряват филтрация на въздуха от 99,5% включвания (примеси). Те улавят не само най-малките прахови частици, но и животински косми, различни алергени и дори микроорганизми.

Възможно ли е да измиете HEPA филтъра за прахосмукачка - това може да се изясни, като прочетете ръководството за употреба. Те са от два вида - за еднократна употреба и за многократна употреба. Има два начина за почистване (възстановяване на функционалността) HEPA филтър за многократна употреба:

  • На водна основа - изплакнете под течаща вода от чешмата или душа, след което изсушете добре. Не използвайте почистващи препарати, докато правите това. Не може да се използва, докато не изсъхне напълно, пропускливостта му на въздух е значително намалена, което води до загуба на смукателна мощност и увеличаване на натоварването на работещия двигател.
  • Въздух - издухван от мощен въздушен поток, който се насочва в посока, обратна на основната посока на филтриране. Хартиените филтри HEPA могат да бъдат обновявани само няколко пъти.Трябва да се има предвид, че след почистването тя губи свойствата си, средно - около 15-20% след всяка операция по възстановяване.

Филтър с дървени въглища

Той е доста рядък, основната му цел е да абсорбира неприятни миризми. Подходящ за собственици на домашни любимци. Това е правоъгълна касета, пълна с активирани филтърни гранули. Срокът на експлоатация е 2-3 месеца и няма значение колко активно се използва прахосмукачката. Тъй като касетата абсорбира миризми, дори когато прахосмукачката не работи. Този филтър е напълно за еднократна употреба, ниското му разпространение се обяснява и с високата му цена - от 30 долара.

4889 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите