У дома грижа Големи домакински уреди Как да почистите пералня с лимонена киселина?

Как да почистите пералня с лимонена киселина?

Голям брой повреди на пералнята се случват поради твърдостта на водата. По същата причина процесът на измиване става неефективен. Солите във водата се утаяват върху нагревателния елемент и други части на оборудването, което води до образуването на многослойна скала. Много експерти настоятелно съветват системното почистване на машината. Обичайната лимонена киселина служи като средство за подобна профилактика. В тази статия ще ви кажем колко лимонена киселина трябва да се излее и как да обезмаслите пералня с лимонена киселина?

Етапи на почистване на лимонена киселина

лимонена киселина за пералня

Процедурата за премахване на накипването изисква само малко парче суха кърпа и прах от лимонена киселина. Всички действия могат да бъдат изразени в следния списък:

 1. Първо трябва да огледате барабана, така че да е празен. Повечето тъкани се обезцветяват под действието на продукта.
 2. Изсипете около 90-100 g лимонена киселина в тавата с прах. Количеството излят лимон трябва да съответства на обема на барабана. Ако трябва да почистите оборудване с капацитет до 4 кг, тогава до 50-60 г лимон ще бъде достатъчно. Също така е разрешено изливането на лимонена киселина в самия барабан.
 3. След това трябва да вземете решение за режима. Тя трябва да съдържа процес на изплакване, предене. Ако се е образувало малко количество котлен камък, достатъчно е водата да се загрее до 60 ° C, в противен случай водата трябва да се нагрее до 90 ° C.
 4. Когато барабанът е празен и затворен и контейнерът с прах е пълен с лимон, режимът на измиване започва.
 5. След приключване на процеса е необходимо да се инспектират местата под маншета на барабана. Възможно е да има следи от мащаб. Те трябва просто да се избърсват обилно със суха кърпа.
 6. В заключение е необходимо да почистите дренажния филтър, да изсушите контейнера с прах.

как да почистите пералнята с лимонена киселина от котлен камък

Когато цикълът на измиване е в ход, можете да видите фрагменти от варовик, които са отпаднали под въздействието на киселината. Това означава, че инструментът напълно се е справил със задачата си.

Опитните занаятчии твърдят, че подобно предотвратяване на оборудването трябва да се извършва най-малко три пъти през годината. Ако водата има висока твърдост, тогава след всеки 30 измивания е необходимо машината да се почисти. При слаба твърдост на водата процедурата за почистване ще бъде достатъчна два пъти годишно.

Вижте също - Как да почистите филтъра за изтичане и пълнене на пералня

Защо да почиствате пералнята си с лимонена киселина?

Не е трудно да следвате стъпка по стъпка инструкциите как да почистите пералнята с лимонена киселина. Възниква въпросът: за какво е? Най-често водата, подавана през тръбите, има висок процент соли и примеси.В момента на нагряване солта, съдържаща се във водата, се утаява върху повърхността на нагревателния елемент и се появява мащаб. Същото важи и за съдомиялни и електрически чайници.

Ако не обезпаразитете устройството навреме, това ще увеличи времето за загряване на водата. Следователно потреблението на електроенергия ще се увеличи. Не се изключва изгарянето на нагревателния елемент. Поради тази причина превенцията на пералнята трябва да се извършва своевременно и качествено.

колко лимонена киселина да сложим в пералнята от мащаба

С помощта на лимонена киселина можете ефективно декал десет и барабан за перална машина, Когато водата се нагрява, киселината реагира с мащаба и я разгражда. Люспите на люспите отпадат части от оборудването и се отмиват с вода.

Предимства и недостатъци на лимонената киселина

Няма съмнение за положителния ефект от използването на лимони. Мащабът всъщност изчезва. Има ли обаче отрицателно въздействие на това лекарство?

За да отговоря на поставения въпрос - колко да се налива и може лимонена киселина за пералня да се справи с мащаба? Всяко лекарство е полезно, ако се прилага в точното количество. Ако почиствате машината с голямо количество лимон, докато настройвате режима с максималната температура за загряване на водата, ефектът ще бъде пагубен. Елементите, изработени от пластмаса или каучук, при взаимодействие с киселина и топла вода ще започнат да се деформират. Плаката също ще се отцепи, само заедно с повърхността на пластмасовите и гумените елементи.

Важно:

Температурата на водата и лимона не трябва да се пренебрегва. Инструментът ефективно ще почисти плака дори в топла вода, топлата вода само увеличава интензивността на процеса. Температура от 60 ° C е достатъчна за активиране на процеса на разделяне на солни отлагания.

Много домакини, внимателно се грижат за домакинските си уреди, съветват да използват лимон за почистване на шайбата. Причината е, че тази смес е достъпна за почти всички. В допълнение, лимонената киселина е безвредна за организма, не провокира алергична реакция, бързо се измива с вода.

Едва ли има такива, които довеждат вода до кипене в шайбата си. Да, и много неща имат температурна граница до 40 ° C. Следователно ефектът не се подобрява, ако наливате повече лимонена киселина. Положителният ефект се постига чрез балансирано приложение на продукта.

Методи за грижа за техниката

Възможно ли е да почистите пералнята с други, не по-малко ефективни средства? Отговорът е да. Специализираните отдели на магазините са обсипани с голям асортимент от подобни продукти. Използването на такива стоки се извършва при стриктно спазване на правилата, предписани в инструкциите на инструмента.

Запознаването с правилата за употреба не трябва да се пренебрегва. Особено когато превенцията на пералнята се извършва много дълго време. Тъй като прекомерното количество почистващо средство може да предизвика сериозни неизправности на отделни единици или на цялата пералня.

Ако решите да почистите пералнята със сок от прясно изцеден лимонов сок вместо лимонена киселина, резултатът ще бъде нисък, тъй като концентрацията на киселина в пресен лимонов сок е доста ниска. Също така не се препоръчва използването на оцет вместо лимон, тъй като той е в състояние да провокира окисляването на някои елементи от техниката. За някои домакини не е тайна, че можете да почистите пералнята Coca-Cola. За да почистите шайбата с Coca-Cola, трябва да излеете около 3 литра в барабана, да настроите температурния режим на 60 ° C и да започнете процеса на измиване. Прочетете също: как да почистите пералня със сода.

Навременното предотвратяване на пералнята ще помогне да се предотврати натрупването на големи солни отлагания. За да направите това, достатъчно е да знаете просто правила за грижа за пералнята.

 1. По-добре е да използвате водни омекотители, за да намалите твърдостта на водата.
 2. Количеството прах трябва да бъде строго ограничено в съответствие с нормите, посочени на опаковката на продукта. Автоматичните прахове за пране вече съдържат омекотители за вода.
 3. По-добре е да не перете прекалено износени и изтъркани неща, тъй като върху частите се настаняват хлабави нишки и парчета плат.
 4. Изперете дрехите си в температурен режим, който не надвишава 75 ° C.
 5. Когато процесът на измиване приключи, избършете барабана и отделението за прах и ги изсушете, така че да не се образува мухъл и лоша миризма в пералнята, Прочетете и статията на как да се отървете от мухъл в пералня.

Правилата за почистване на пералнята с лимонена киселина са доста прости. Има много видеоклипове по тази тема. Просто трябва да поставите количеството бял прах в отделението, да започнете процеса, машината ще направи всичко сама. Достатъчно е просто да боравите с оборудването добре, за да не се притеснявате от голямо количество мащаб. Вече знаете как да обезмаслете пералната си машина с лимонена киселина.

Вижте също:

58272 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите