У дома Инсталиране / конфигурация Климатична техника Режими на работа на климатика: преглед на популярните функции

Режими на работа на климатика: преглед на популярните функции

Режими на работа на климатика: преглед на популярните функцииКогато избираме климатик за нашия апартамент, ние по правило разглеждаме такива показатели като консумация на енергия, както и минимални възможности. Други функции на климатика, например вентилация, способността за изсушаване на въздуха, йонизация и дезинфекция не стават толкова забележими. Въпреки че производителите са готови да работят върху техните климатици, направете ги според най-новите технологии, добавете всички нови функции и режими към климатика, за да направим престоя ни у дома максимално комфортен.

Нека се запознаем с основните режими на работа на различни климатици и техните възможности, предоставени на клиентите.

ТОП 9 най-добри преносими климатици от Aliexpress

Отопление и охлаждане

Всеки климатик е проектиран на първо място да работи в режим Cool. Охлаждането се извършва с помощта на физически процеси. В този случай хладилният агент променя състоянието си от течен в газообразен, отнемайки топлина от външната среда. Тук се извършва охлаждането на въздуха, който влиза в помещението (създава се ефект на обезводняване, тъй като водата се отстранява от въздушния поток). За да се изчисли капацитетът на климатика, който ще служи за охлаждане, са необходими следните изчисления: 1 киловат пада върху площ от 8 до 10 квадратни метра, за да може климатикът да работи правилно.

Режимът на отопление се активира чрез натискане на бутона с иконата “Heat”. "Топлината" е подаването на топъл въздух при достатъчна температура за отопление.

Режимът на топлина е идеален за отопление, тъй като генерира 3-4 пъти повече топлина в сравнение с консумираната електроенергия. Добре е да се използва през пролетта и есента, режимите са точно подходящи за отопление на помещение.

Функции в климатика: топло и студено

Но през зимата при отрицателни температури фреоновото и компресорното масло са в състояние да променят характеристиките си. Климатикът може да се повреди за кратко време поради неправилна работа. В такава ситуация е необходимо да се използва специално проектиран комплект, който е готов да работи при температури до минус тридесет градуса. Но тогава ще получите не само нагревател, но и парите ви за електроенергия също ще се увеличат значително, тъй като устройството му ще се нуждае от много повече.

Има климатици, които са оборудвани с отоплителен тенон. Недостатъкът им се крие и във високата консумация на електроенергия, което води до по-сериозна загуба на пари (за разлика от други видове нагреватели).

Вижте също:

Вентилатор)

Този режим на устройството включва само вентилатора отвътре, с негова помощ въздухът се улавя от външната среда, но не може да се нагрява или охлажда. Тази функция е чудесна, когато сградата се отоплява от централна отоплителна система.

Има възможност да не включвате входящия въздух от улицата, тогава климатикът умело смесва различни слоеве въздух, които имат различна степен на нагряване (топъл въздух в горната част, на пода е по-студено).

По-модерните модели в техническия план имат възможност за регулиране на скоростта на вентилатора, поради което се създава различен капацитет на вентилация.

Функция: Вентилация (вентилатор)

Режим на обезводняване (сух)

Той е проектиран за помещение с много висока влажност, докато в този режим влагата остава на студена повърхност (възниква конденз). Въздухът също се обезводнява по време на просто охлаждане, но това не е толкова забележимо.

Освен това при работа в "сух" режим температурата остава практически същата, компресорът започва да работи, когато настъпи промяна, при която има отклонение от нормалната температура с поне един градус повече или с 0,5 градуса по-малко. Овлажняване се извършва в рамките на десет минути, след това пет и половина минути - пауза и след това 2 минути вентилация. Тогава режимът се повтаря отново и отново.

Вижте също - Как да включите режима на отопление на климатика

Избор на автоматични режими (автоматично)

Тази функция позволява на климатика да направи избор самостоятелно, избирайки за вас рационални режими на работа. Устройството автоматично избира кой режим ще постигне изискванията на потребителя в най-доброто качество (вентилацията има няколко цикъла, които се комбинират, отоплението и охлаждането, ако е необходимо, се заменят взаимно). Работата в автоматичен режим се осъществява по различни начини, ако е необходимо, самата система включва изсушаване на въздушния поток, за да получи необходимата температура.

Активиране на комфортен сън (тих, сън)

Работата в този режим се основава на намаляване броя на въртенията на вентилатора отвън до минималната маркировка, с помощта на която климатикът работи безшумно, без да нарушава съня. В допълнение, устройството внимателно следи температурата и бавно увеличава или намалява градусите, ако е необходимо (когато има отклонения от нормите).

"Комфортен сън" значително намалява цената на електроенергията: работата спира веднага след изтичане на зададеното време.

Таймер. С помощта на таймера е възможно да настроите температурата още преди да пристигнете, както и да изключите климатика след необходимото време (зададено от дистанционното управление).

Функции на климатика: удобен сън

"Размразяване" на топлообменника

С помощта на системната електроника, когато устройството е включено, се измерва температурата на хладилния агент, който се съдържа във външното тяло. Когато режимът на отопление е включен, хладилният агент събира студа, получен от въздушните маси на външната среда, това го води до размразяване.

Тази функция е полезна при операционни системи при ниски температури.

Функция за филтриране и пречистване на въздуха

Филтриране и пречистване на въздуха

Днес климатиците имат многостъпални филтри, които могат да изключат навлизането на големи количества прах и опасни микроорганизми във въздуха. Филтрите се почистват на 3 етапа. В първата степен въздушният поток се почиства грубо с фина метална решетка, във втората се отстраняват микроби и прашец с помощта на електростатичен филтър, в третата се отстраняват елементи от тютюнев дим и други неприятни миризми. Това са много важни стъпки за почистване, които премахват видими и невидими микроорганизми и миризми, опасни за здравето.
ТОП 9 най-добри преносими климатици от Aliexpress

Вижте също:

12682 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите