У дома Правила за работа Климатична техника Принципът на работа и устройството на битов климатик

Принципът на работа и устройството на битов климатик

В съвременния свят е трудно да си представите живота си без климатик. Той е най-добрият помощник в горещините, а също така служи като нагревател в студения период. На пръв поглед може да изглежда, че няма нищо сложно в устройството, но има много сложна структура и принцип на работа. Често, не знаейки тези две основи при работа на уреда, хората допускат грешки, които от своя страна водят до отказ на климатика. По-долу ще ви разкажем за принципа на работа и устройството на климатика.

ТОП 9 най-добри преносими климатици с Aliexpress

Уред за климатик

Уред за климатик

Агрегатът се състои от два компонента, така наречената сплит система: вътрешни и външни тела. И двата блока са свързани помежду си и не могат да работят един без друг. За да разберем как работи устройството, нека започнем с външното устройство. Състои се от следните елементи:

 • охладител, който създава въздушни потоци за издухване на кондензатора;
 • кондензатор - направен под формата на радиатор, в който хладилният агент се кондиционира и охлажда;
 • компресор, който компресира фреон и го движи под налягане по хладилните вериги;
 • контролно устройство под формата на платка, но рядко се намира във външното тяло на климатик;
 • четири кодов клапан, инсталиран на модели, които имат функция за отопление. Неговата цел е да промени посоката на хладилния агент, а външните и вътрешните тела на климатика да променят местата си;
 • фреонов системен филтър, който предпазва от отломки и прахови частици;
 • защитен панел, който защитава вътрешността на кутията.

Устройството на вътрешното тяло практически не се различава от външната система, но има някои важни отличителни елементи:

 • пластмасов панел, чиято цел е да пусне въздух в устройството;
 • груби и фини филтри, които са система, която осигурява почистване и защита от отломки и големи частици. Препоръчва се почистване на филтрите поне два до три пъти за шест месеца;
 • охладител за издухване на помещение с вече загрял или охладен въздух и работи както в едната, така и в другата посока;
 • панел с индикатори, които уведомяват за текущия режим на работа на климатика, възможни грешки, възникнали по време на работа, както и, при някои модели, времето и температурата в помещението.

Всеки от елементите на блока са свързани помежду си чрез система от медни тръби. Често се използват и алуминиеви тръби. Хладилен агент (фреон) циркулира през тези тръби. За да се предпази устройството от прегряване, то се издухва от вентилатори.

Вижте също:

Какво трябва да знаете за принципа на работа на климатика

Какво трябва да знаете за принципа на работа на климатика

Климатик - устройството е трудно и много настроено. Ако не следвате състоянието и сигналите му, тогава той ще стане безполезен.

В сърцето на принципа на работа на климатика има физика, а именно реакцията на течността. По време на изпаряването топлината се абсорбира; по време на конденза се отделя. В известен смисъл устройството е подобно на хладилник, тъй като принципът му на работа се основава на изпарението и кондензацията на хладилния агент, което променя свойствата си с увеличаване или намаляване на налягането и температурата.

В процеса на изпаряване фреонът отнема топлината. В училище по химия те провеждаха такива експерименти: избърсваха ръцете си с разтвор, съдържащ алкохол, докато ти беше студено. Алкохолът, когато се изпари, отнема телесната топлина. И обратно, по време на кондензацията на пари в течност, той отделя топлина. Топлината, както знаете, е енергия, а според закона за запазване на енергията - енергията не изчезва никъде и не възниква. За това климатикът има два блока - външен и вътрешен. По-долу са примери за това как работи климатик в апартамент.

Вижте също - Кой производител на климатик е най-добрият по отношение на цена и качество?

Охлаждаща операция

Принципът на работа на климатика в режим на охлаждане - фреонът се изпарява във вътрешното тяло, а във външното се образува конденз. Когато работите в режим на отопление, процесът е обърнат. Така се случва: при налягане от изпарителя през тръбите газообразният фреон навлиза в компресора, компресорът го компресира до определено налягане, като по този начин газът загрява до още по-голямо състояние. След което хладилният агент се издухва от вентилатора и преминава в течно състояние. Всмуканият въздух от охладителя на вентилатора се загрява съответно и напуска устройството. Освен това течният фреон в топло състояние и под налягане навлиза в разширителния клапан (термостатичен клапан) или дросела, където налягането и температурата на хладилния агент намаляват, а част от него се изпарява. Течният и изпарен фреон влиза в изпарителя от дросела, където най-накрая се изпарява и абсорбира останалата топлина, а въздухът, подаван от вентилатора от стаята, се охлажда и подава обратно. Газовият хладилен агент от своя страна се връща обратно към външното тяло. Процесът е цикличен.

Процесът на отопление на апартамент на климатик е обратно охлаждане, така че няма смисъл да го описвате.

Тъй като климатикът със сплит система има електродвигател и компресор в него, той консумира електричество. И както знаете, много. Въпреки това си струва да знаете, че устройството преобразува почти три пъти повече енергия, отколкото изразходва. Това е особено забележимо, когато устройството се използва като нагревател за пространство, тъй като консумира само един кВт електроенергия и го трансформира в топлинна енергия 3-4 пъти по-висока от консумираната.

Вижте също - Как да ремонтирате собствения си климатик

ТОП 9 най-добри преносими климатици с Aliexpress

продукция

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да разберете и разберете какъв е принципът на работа и устройството на климатика. Защото, без да знам как и защо работят много електрически уреди, понякога е просто невъзможно правилно да се работи и поддържа.

Вижте също:

8976 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите