У дома Инсталиране / конфигурация Климатична техника Дренажна помпа за климатик - правила за избор и монтаж

Дренажна помпа за климатик - правила за избор и монтаж

По време на работа климатикът произвежда голямо количество кондензационна течност, която трябва да бъде отстранена от системата и, съответно, от стаята. За целта е създадено устройство, наречено дренажна помпа или с други думи помпа за климатик, което се състои от следните структурни елементи:

 • отделение за палети, произведен кондензат ще се натрупва в него;
 • специална дренажна линия, по която ще се транспортира конденз;
 • дренаж помпа за климатизация.

Тази статия ще обсъди отделен елемент от системата, а именно ние ще ви кажем за какво е необходимо дренажна помпа за климатик, неговото устройство и дизайн.

ТОП 9 най-добри преносими климатици с Aliexpress

Защо ви е необходима помпа за климатик

помпа за източване на климатик

Абсолютно всички помпи са оборудвани с по-големи помпи, така че да могат да се справят с кондензата на климатика, който той произвежда по време на работа. Производителността им е посочена като - литри на час. Също така, когато избирате устройство, спазвайте следните параметри:

 • височината на водния стълб;
 • шумов ефект по време на работа;
 • и други спецификации. 

Вижте също:

Предназначение на устройството

помпа за източване на климатик

Често тези помпи се използват в случай на повреда на климатици или инсталирането им в специфични условия, когато е необходима допълнителна помпа за изпомпване на кондензат.

По правило производителите предварително сглобяват своите дренажни помпи, които вече са първоначалните помпа за климатика, по този начин всички технически стойности и параметри на тези устройства вече отговарят на всички необходими условия, за да се осигури на климатика пълноценно функциониране.

Самата дренажна система трябва да бъде инсталирана до климатика в случаите, когато много дълъг маршрут, по който изтича конденз. Всъщност това се случва, когато поради дългия път на течността е необходимо да се преодолеят височините разлики, поради които има загуба на налягане и той просто не изтича. Изборът на помпата за дренаж се основава на условията на околната среда, в които ще се използва. По-долу ще ви разкажем за видовете дренажни помпи.

Вижте също - Как да изберем и инсталираме конзола за климатик

Видове и особености на дренажната система

характеристики на дренажна помпа

Всички дренажни помпи могат да бъдат разделени на няколко вида и всяка от тях е проектирана да работи при определени условия:

 • Сплит помпи - те са оборудвани с малък резервоар, който е оборудван със сензор за определяне на нивото на течността вътре. Благодарение на специалната си структура, те могат да бъдат монтирани на дренажни тръби, на самия дренажен път или вътре в отделенията за кондензат. Стандартната инсталационна площадка обаче е отделен специален възел, който се свързва с палети или двуметрова гъвкава система от тръби. Индикаторът за ефективността на тези помпи варира от 7 до 60 литра течност на час. Тази стойност е достатъчна за повечето съвременни модели климатици. При спазване на условията за правилен монтаж, те са способни да изпомпват кондензат до височина 15 метра. Те обаче не са подходящи за монтаж в специфични работни условия.
 • Помпи на насипни опции - оборудвани са с вместими резервоари и в тях липсва сензор, който да открива нивото на водата. Те имат по-голям капацитет в сравнение с предишния тип, тъй като тяхната производителност започва от 80 литра на час и може да достигне до 1500 литра. Има обаче един недостатък, те не са в състояние да вдигнат течност до голяма височина, максимумът им е около 7 метра. Тези системи не са предназначени за повдигане на течности, тъй като са създадени за обслужване на мултисплит системи на външни блокове, а кондензатът, преминаващ през тях, тече директно в канализационната система.
 • Вградени помпи - те са инсталирани във всички стандартни системи за разделяне на касети и канали, както и в климатици от известни производители в тази област. Що се отнася до стойността на производителността, тя започва от 5 литра на час, а максималната достига 165 литра. Проектиран за монтаж в специфични условия, освен когато системата се нуждае от допълнителен източник на вакуум за изпомпване на кондензат.
 • Перисталтични помпи - проектиран за повдигане на вода до височина 15 метра. Производителността на тези системи е много ниска, тя е равна на 10 литра на час. Недостатъкът е, че те са завишени в сравнение с техните колеги. А системите с висока мощност също ще струват повече от други аналози. 

Вижте също - Кой производител на климатик е най-добрият по отношение на цена и качество?

Специфични характеристики на инсталацията на системата

Има няколко начина за инсталиране на изпускателната помпа. Въпреки това, не винаги е необходимо, ако дренажната тръба е инсталирана правилно и в същото време поддържа наклонен ъгъл, кондензатът ще тече самостоятелно, тогава в този случай системата няма да е необходима. Но за да направите това не винаги работи, следователно беше направена дренажна помпа за климатика. С негова помощ е възможно да се постигнат всички необходими условия, за да се осигури безплатен кондензат, дори ако той бъде отстранен своевременно от системата.

Вижте също - Направи си сам монтаж на климатик

ТОП 9 най-добри преносими климатици с Aliexpress

Минуси на дренажни помпи

Те се отнасят главно до дизайна:

 • поради факта, че системите са оборудвани с малко електрическо задвижване, което привежда системата в работно състояние, може да бъде донякъде шумно, което причинява известен дискомфорт на някои собственици;
 • свободен достъп е необходим за дренажната помпа, тъй като ще е необходимо постоянно почистване на филтрите, които бързо се запушват поради факта, че се образува кондензат и изтичането поема прах с него, което е лошо за системата, което може да доведе до лоша работа или дори повреда.

Вижте също:

4016 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите