У дома грижа Климатична техника Почистващ климатик

Почистващ климатик

Както всеки домашен уред, климатикът се нуждае от постоянна поддръжка. Всеки потребител на климатичната технология у дома знае, че колкото по-често обслужвате и почиствате оборудването, толкова по-дълго ще издържи. Най-често потребителите прибягват до услугите на специализирани сервизни центрове и компании за обслужване на климатични инсталации, но услугата може да се извършва и самостоятелно. В момента на пазара има огромно количество почистващи препарати и аксесоари. В тази статия ще научите как да изберете правилния инструмент за почистване на климатика.

ТОП 9 най-добри преносими климатици с Aliexpress

Какво трябва да знаете за почистването на климатика

за почистване на климатичните средства

Както бе споменато по-горе, количеството на почистващото средство е много голямо. Те могат да бъдат намерени на пазара, в специализирани магазини, както и в битови химически магазини. Те са сходни по свойствата си, но могат да се различават по качество и функционалност. Ето защо много експерти в тази област не винаги могат да ви посъветват добър почистващ продукт, който е подходящ специално за вашата сплит система.

Когато купувате климатик, препоръчваме ви да разберете кой инструмент е най-подходящ за обслужване на вашето оборудване, по-често може да ви се дадат добри съвети точно на мястото на покупката.

Вижте също:

Как да използвате почистващо средство

как да използвате почистващо средство

В зависимост от това коя част от климатика решите да почистите или дезинфекцирате, за това са предвидени специални почистващи препарати.

Така че, например, най-добре е да използвате пяна за почистване на топлообменника. Ето кратка инструкция за използване на кутията: (Вижте също: Как сами да почистите климатика )

  • преди употреба контейнерът със съдържанието трябва да се разклати добре и след това внимателно и равномерно да се нанесе върху повърхността на топлообменника;
  • след кратък период от време, пяната ще се превърне в течно състояние;
  • веднага щом течността изтича, оставете климатика да работи в режим на вентилатора за известно време.

Най-често цялата информация за употреба се поставя върху самия спрей или върху листовка, вложка, която се поставя в кутията.

Пръскачките работят малко по-различно: те могат да се пръскат не само върху повърхността на топлообменника, но и във външния блок, както и във вентилационната система. Има няколко вида спрейове, така че за да разберете как да ги използвате, трябва внимателно да проучите информацията, публикувана на опаковката на почистващото средство.

Вижте също - Как да изберем перфектната климатична инсталация за дома и апартамента

Принципът на експозиция, предимства и недостатъци

почистващи продукти за климатици

В зависимост от състава на продукта, неговите свойства ще варират. Най-често такива вещества включват такива вещества: повърхностно активни, хлоро-алкохолни и кисели вещества. Те дават на продукта добра способност за почистване и миене, а също така ви позволяват да почиствате не само повърхности, но и вътрешните части на климатичното оборудване.

Какви са предимствата на спрей продуктите? Едно от значителните предимства е достъпността и лекотата на използване. Достъпността се проявява във факта, че те могат да бъдат намерени практически във всеки магазин за стоки за битова химия или на пазара. Всеки човек може да го използва, спазвайки тази инструкция за употреба, а именно:

  • нанесете продукта върху замърсена повърхност;
  • изчакайте 15 минути;
  • след това включете устройството в режим на вентилация.

Понякога, в зависимост от производителя, е необходимо да изплакнете или избършете остатъците от продукта от части на устройството. В същото време качеството на почистване се увеличава, защото след като почистващият препарат разтвори мръсотията, той може да се разпространи и да навреди на вътрешни електронни компоненти.

Недостатъците включват факта, че тези средства са доста вредни и често не са достатъчни за няколко пъти, в зависимост от степента на замърсяване. В този случай препоръчваме да използвате почистващ препарат за пяна, тъй като е по-малко вреден и ще ви издържи за 3-4 приложения.

Вижте също - Как да ремонтирате собствения си климатик

ТОП 9 най-добри преносими климатици с Aliexpress

Случаи, когато е необходимо да се свържете със специалисти

Както може да се разбере от всичко по-горе, средствата за почистване на климатика, както и самият процес на дезинфекция и дезинфекция не са твърде сложни и доста евтини. Има обаче моменти, когато замърсяването води до отказ на оборудването. В този случай проблемът е свързан със запушване на вътрешността на устройството, което изисква намесата на специалист. Не ви съветваме да разглобявате и почиствате вътрешните части на климатика, ако нямате достатъчно познания в тази област - това може да доведе до влошаване на работата на вашето устройство или до неговата пълна повреда.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да изберете правилния инструмент за почистване на климатика.

Важно:

Бъдете внимателни и внимателни при работа с химикали. За да не оставите химически изгаряния върху ръцете си, трябва да използвате ръкавици, а по време на работа на климатика трябва да напуснете стаята, за да не вдишвате вредни изпарения.

Вижте също:

7055 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите