У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералнята не изтича водата: каква е причината?

Пералнята не изтича водата: каква е причината?

Какво да направите, ако пералнята не източва водата? Преди да определите причината, поради която пералната машина е спряла да източва вода, трябва да разберете принципа на операцията за източване на вода от резервоара. Основното устройство в този случай е помпата, която представлява двигател с работно колело, фиксирано към него. Когато двигателят се върти, водата се изтича през маркуч в канализационната система. Следователно, повредата на помпата може да се нарече първата от причините за нарушаването на дренажа. Но на практика има много други причини, които влияят върху работата на пералнята. Нека разгледаме основните.

Причини за неизправност на пералнята

Причини за неизправност на пералнята

 1. Вероятно собственикът няма причина да се тревожи. На първо място е необходимо да се изясни дали режимът на пране е настроен правилно. Редица модели перални машини са оборудвани с опция "без източване", която потребителят може случайно да натисне. Следователно, трябва да сте сигурни, че тази опция не е избрана.
 2. Трябва да бъде внимателно инспектиран дренажен маркуч за пералняза идентифициране на извивки и запушвания, които могат значително да повлияят на работата на пералнята. В същото време за превантивни цели се препоръчва да почистите маркуча и да проверите запушването на сифона (в случай на изтичане на вода през него).
 3. Един отговор на това защо пералнята не изтича добре водата или изобщо не се оттича, може да бъде замърсяване на филтъра с различни малки предмети. Това може да затрудни, а понякога дори да спре да се източва. Преди да започнете стъпките на почистване, струва си да запомните, че водата може да изтече в резултат на отстраняването на филтъра. Трябва да се обърне специално внимание на запушен филтър, тъй като това може да причини по-сериозни повреди на машината. процедура почистване на дренажния филтър осигурени от инструкциите за употреба, така че това трябва да се прави редовно.
 4. Една от причините за повреда на машината може да са неща (чорапи и др.) Или дрехи, които са забити в дюзата и следователно водата не напуска пералнята.
 5. Тази сложност възниква поради причината неизправности на помпата, което може лесно да се разпознае по звука на помпата, която започна да работи по-тихо, което е нехарактерно за нормалната работа. Водата не оттича, но пералнята е шумна или бръмче, Професионалистът най-накрая може да определи причината, поради която се е случила повредата. Физическото влошаване на помпата, чийто експлоатационен живот е 3-5 години, може да причини повреда. Малки части, които изтичат от филтъра, могат да блокират работното колело на помпата. Понякога при разглобяване на помпено оборудване се откриват усукани кожи от конец, коса и др.Алармен сигнал, който трябва да принуди собственика спешно да извърши превантивна поддръжка на машината или да прибегне до помощта на специалист, са необичайните звуци, които се появяват при източване, смущения в работата.
 6. По съвет на майсторите също си струва да проверите вътрешното окабеляване на машината.
 7. В някои случаи, проблеми във фърмуера, дефектна микросхема може да причини повреда контролен модул (програмист), Следователно е необходимо да се поправи електрониката или да се замени с нова.

Вижте също - Как да източвате вода от пералня

Експертен съвет

За да се избегнат повреди, има смисъл да се използват съветите на опитни специалисти, които ще помогнат за „спасяването“ на машината от повреда.

 • Необходимо е да изключите пералнята от електрическата мрежа.
 • Под люка за зареждане трябва да зададете нисък капацитет. Извадете филтъра на помпата и, ако е необходимо, го почистете.
 • След отстраняването на филтъра водата все още не се оттича, е необходимо да се потърси проблемът в тръбата за източване, която е много по-трудна за отстраняване. Ето защо, ако домашен занаятчия не е уверен в своите способности, не е необходимо сам да прави ремонт, по-добре е да се обърнете към професионалисти. Когато се вземе решение за справяне с трудностите, възникнали сами, трябва да се придържате към следния ред: - развийте винтовете, които закрепват дренажа, и го отстранете; - след разхлабване на скобата, закрепваща тръбата към "охлюва", я извадете; - поставете края на тръбата в дренажния резервоар; - проверете гофрирания разрез и го почистете от отломки; - върнете оборудването в нормално състояние.
 • Проверете как работното колело на помпата се намира зад филтъра.
 • Може да се наложи да смените помпата.

Вижте също - Пералнята не се включва - какво да правя?

Мониторинг на работното състояние на помпата

След приключване на предишните точки от препоръките е важно постоянно да следите изпускателната помпа. Необходимо е да свържете автоматичната машина към захранването, като изберете опцията „източване“, а при липса на такава - „въртене“. В тази ситуация помпата започва да се върти - това може да се види в отвора за филтъра. Трябва да обърнете внимание на това как се върти работното колело. Ако не се върти, помпата трябва да бъде сменена. Първите стъпки за подмяната му съвпадат с процедурата за почистване на дюзата от запушвания, която свързва резервоара с помпата, но без да изключвате дюзата от "охлюва". Пералната машина трябва да бъде наклонена към задната стена, изключете "охлюва" и след това изключете самата помпа от захранващата система и от самия "охлюв". Повечето перални машини от ново поколение са оборудвани с дренажни помпи от общи типове и модели, които се предлагат в търговската мрежа.

Необходимо е да се отбележи още един нюанс. Има моменти, когато всичко е наред, но пералнята не източва водата. Филтърът се отстранява, тръбата и маркучът за източване се проверяват, няма запушвания, помпата, инсталирана в програмата за "източване", се върти.

Мониторинг на работното състояние на помпата

Има две причини, поради които пералната машина спря да източва вода: първата - имаше запушване на маркуча за източване и трябва да се почисти, втората - помпата е изчерпала живота си и се върти само за да „изсъхне“. Тоест може да работи и без вода, а с вода - тя се залепва и няма достатъчно индикатори за мощност. Следователно такава помпа трябва да бъде заменена.

Вижте също - Как сами да нулирате пералнята

Съвети за превенция

За да се избегнат трудности по време на работа, когато пералнята не източва водата, трябва да се вземат някои превантивни мерки.

Съвети за предотвратяване на перални машини

Предлагат се редица препоръки, които трябва да бъдат направени, за да се предотвратят повреди:

 • Преди да започнете измиването, винаги трябва да изпразвате джобовете си от чужди предмети: монети, парчета хартия, малки части и т.н.
 • Когато зареждате прането в барабана, спазвайте теглото, посочено в инструкциите и избягвайте да го претоварвате. В този случай е гарантирана дългата работа на барабана без повреди.
 • За измиване използвайте почистващи препарати с правилното качество и в необходимото количество.
 • За да се предпази оборудването от пренапрежения на тока и възможни прекъсвания на тока, се препоръчва да се използва стабилизатор по време на измиване.

Бакшиш:

Прочетете също: Как да изберем стабилизатор за пералня

Определянето на причините за повредата на пералнята е доста проблематично, така че е най-добре да се свържете с сервизен център. Експертите професионално ще определят причините за сривовете и бързо ще ги отстранят.

Вижте също:

27910 1

Една мисъл на тема: пералнята не се източва: каква е причината?

 1. Надежда:

  Страхотна статия. благодаря

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите