У дома Как да изберем Големи домакински уреди Видове изсушаване на съдомиялни машини

Видове изсушаване на съдомиялни машини

Едно от предимствата на съдомиялните е, че те изцяло поемат процеса на миене на съдове. В допълнение към обичайното измиване, устройството може да извърши и сушене. По-долу ще говорим за това какви видове сушене има в съдомиялните машини и ще говорим за техните плюсове и минуси.

Основните видове сушене

Днес има няколко основни типа сушилни, инсталирани в съдомиялни машини:

 • интензивен топлообмен с охладена течност;
 • кондензационно сушене;
 • сушене на зеолит;
 • турбо сушене;
 • програма за интелектуално отводняване;
 • статично сушене.

Всеки тип се различава един от друг по своите технически характеристики и характеристики, които трябва да се вземат предвид при избора на съдомиялна машина. За това обаче трябва да се запознаете с всички методи за сушене.

видове сушене в съдомиялни машини

Вижте също:

Методи на сушене

 1. Сушене чрез топлообмен - Тази система е доста сложна по отношение на работата. Този метод се основава на разликата в налягането - около кухината, където се мият съдовете, има празна кухина, която съдържа студена вода, докато самата съдомиялна машина генерира топлина. Тъй като горещият въздух е по-лек от студения въздух, поради това се формира разлика в налягането. Всички изпарения се издигат нагоре, където въздухът се поема от кухината на машината чрез всмукване на въздух. Трябва да се отбележи, че това устройство генерира засилени въздушни потоци.
 2. Кондензиращо сушене - този вид сушене е един от най-простите и лесни за използване, често се инсталира в единици, но има един съществен недостатък, а това е продължителността на процеса. Цялата система се основава на принципа на конденза - цялата вода от съдовете се изпарява и се утаява по стените на машината, след което тя се стича в специално отделение. Този тип сушене е подходящ за тези, които не бързат.
 3. Зеолитен метод на сушене - този тип сушене на съдомиялни машини е най-иновативният. Той използва специален материал за топлообмен, наречен "зеолит". Процесът на сушене е доста интересен, в основата на камерата за миене на съдове има резервоар с вещество, който е свързан към основното отделение с малък отвор за преминаване на вода. По време на оттичането и навлизането на вода върху материала се получава химическа реакция, от която зеолитът започва да отделя огромно количество топлина, като по този начин водата се изпарява. Получената топлина се повдига нагоре, като постепенно източва съдовете.Една от характеристиките е, че след като съдомиялната машина приключи да работи, няма да има пара при отваряне на основната камера. Не трябва да се страхувате, че зеолитът бързо ще изчерпи ресурса си, специалната структура няма да позволи да се срине. Единственият недостатък е, че тази система се използва само в скъпи модели съдомиялни машини.
 4. Турбо сушене - името на този метод говори само за себе си. Принципът на работа е доста прост, системата загрява въздуха до определена температура и след това с помощта на мощна вградена вентилационна система го издухва около камерата, като издухва всички съдове. Въпреки предимствата на бързото изсушаване има и съществени недостатъци - машините с тази система за сушене са доста скъпи и те имат повишена консумация на енергия, което е свързано с нагряване на въздуха.
 5. Интелектуална програма - се появи съвсем наскоро и все още не е получил широко приложение в съдомиялните машини. Същността му се състои във факта, че в системата е инсталиран външен сензор, който реагира на състоянието на външната среда и в зависимост от него ще се използват различни методи за сушене.
 6. Статичен метод - най-простият от всички горепосочени методи. В системата няма сложни устройства, измитите съдове просто се обработват с топъл въздух, откъдето идва и името. Минусът обаче веднага хваща окото - той лежи във времето на операцията.

заключение

Разказахме ви за всички основни видове сушене на съдомиялни машини, както можете да видите, всички те имат своите плюсове и минуси. Но когато избирате единица, тук трябва да се съсредоточите върху вашите предпочитания и финансови възможности. Ще бъде важно да прочетете отзивите на хората за това какви видове сушене в съдомиялни машини вършат най-добре своята работа, тъй като хората често пишат истински отзиви.

Вижте също - Оценка на най-добрите вградени съдомиялни 45 см

6240 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите