У дома Как да изберем Големи домакински уреди Избор на добра пералня с функция за сушене

Избор на добра пералня с функция за сушене

Трудно е да си представим как са се справили хората без такива познати неща като пералня. Това е истински помощник в къщата. Процесът на измиване е почти незабележим и не изисква никаква намеса. Съвременните модели предоставят различни програми, благодарение на които можете да перете деликатни предмети, обувки и други подобни.

Единствената задача за нас е да извадим нещата от барабана и да изсъхнем. Въпреки че този въпрос вече се решава с помощта на допълнителна функция - сушене. Пералните машини, оборудвани с тази функция, улесняват живота няколко пъти. Тази опция е много подходяща, когато няма къде да се изсушат нещата. Например, апартаментът няма балкон, тогава нещата ще трябва да бъдат изсушени в стаята. Прекомерната влага и миризма на перилни препарати, не най-добрата атмосфера в къщата.

Дори когато има балкон или частен двор, това поне частично решава проблема с изсушаването, обаче, какво да направя, ако вали или вали сняг? Освен това никой от вариантите не може да осигури най-бързото изсушаване на нещата и сушилнята. Сега нека разгледаме как да изберем пералня с функция за сушене.

Какво е различното от обичайното

Бих искал да отбележа веднага, че има отделни сушилни, които всъщност изпълняват само тази функция. Това обаче не е много удобно:

 • трябва да се намесите в режим на пране и да смените нещата;
 • отделното сушене заема допълнително място.

Пералня с вградена функция за сушене е много удобна опция за домакински уреди, която осигурява почти пълен цикъл на грижа за пране, за разлика от конвенционалната автоматична машина. По-специално се предвижда:

 • промиване;
 • изплакване;
 • предене;
 • сушене.

Вероятно няма хора, които не биха оценили адекватно подобно устройство. Експертите в проучването на полезността на това звено отбелязаха, че ако е в къщата, спестяването на време за грижа за нещата се намалява до поне 15 часа на месец. Така че, освен удобството, получаваме и икономия на време.

Вижте също - Преглед на перални машини с два барабана

Устройство и принцип на работа

Тъй като пералнята е оборудвана с допълнителна функция, разбира се, нейната структура стана малко по-сложна. За да се осигури функцията за сушене, устройството е допълнително оборудвано със следните елементи:

 1. Teng е електрическо устройство, което е проектирано да затопля въздуха.
 2. Вентилатор и канал. Вентилаторът осигурява горещ въздух през канала към барабана с неща.
 3. Специални остриета в средата на барабана. По време на сушене барабанът се върти, а остриетата вътре в него са проектирани така, че да не позволят на прането да се залепи и в резултат на това да се образуват дълбоки гънки.
 4. Сензори за влажност. Те сигнализират нивото на влага и след това определят степента на сухота.
 5. Резервоар (резервоар) - мястото, където се събира кондензат и се образува течност.

Има модели, които не включват резервоар и течността веднага влиза в канализационното отделение. Това опростява поддръжката на устройството, не изисква допълнително почистване и сушене.

Принцип на работа

Сушенето започва автоматично или ръчно след завършване на всички последователни цикли. След завършване на последния цикъл на измиване цикълът на въртене започва процеса на сушене. Барабанът започва да се върти бавно и горещият въздух, благодарение на вентилатора, влиза в барабана и циркулира. Излишната влага се събира в резервоар или директно се оттича в канализацията. Така протича процесът на сушене на прането, който се следи от инсталирани сензори, които измерват нивото на влага по време на процеса на сушене.

Трябва да се разбере, че функцията за сушене има редица характеристики. Производителят се опитва да задоволи нуждите на потребителя възможно най-добре, затова дори тази програма има няколко разновидности (режими).

Сушенето на прането осигурява различни програми за този процес:

Стандарт:

 • Бързо сушене (интензивно) - този вид сушене е инсталиран във всички сушилни и осигурява гарантирано сушене на прането в най-кратки срокове (40-60 минути).
 • Нежно изсушаване, "шкаф сухо" - деликатни процеси на сушене, които гарантират нежно боравене с тъканите, не ги изсушават и предотвратяват образуването на дълбоки гънки. Времето на работа на такава програма обаче ще бъде по-дълго, отколкото при интензивно сушене.

Допълнителен:

 • Гладенето е допълнителна функция, която осигурява лесно последващо гладене. Изсушеното пране преминава през пара, което го омекотява и изглажда големи гънки.
 • Сухото миене е процес на измиване без вода, който осигурява стерилизация и освежаване на нещата, отстраняване на чужди миризми. Много е важно да кандидатствате за неща, които просто лежат в килер за дълго време.

Плюсове и минуси на шайби със сушилни

Един от факторите, от които потребителите се страхуват при избора на този тип пералня със сушилня, са честите повреди поради комбинацията от набор от програми. Трябва да се отбележи, че допълнителната функция не намалява качеството на оборудването и експлоатационния живот. Сертифицираните продукти обслужват поне гаранционния срок и дори няколко пъти повече. Но когато правите избор в полза на тази техника, бъдете готови да я използвате според инструкциите.

За дълго и добре координирано обслужване трябва да се спазват следните правила:

 1. Забранено е да се зарежда повече, отколкото да се слага в барабана.
 2. Контролният панел трябва да е недостъпен за писалки за деца. Това често води до сривове в системата.
 3. Включете сушилнята в отделен контакт, тоест не свързвайте допълнителни устройства.
 4. Избягвайте неща, които могат да повредят вътрешността на машината.
 5. Избягвайте сушенето на коприна, вълна и големи предмети.
 6. Добре е да проверите съдържанието на джобовете преди измиване, да премахнете всички елементи.

За да вземете най-накрая и да направите правилния избор на пералня със сушилня, трябва да знаете всички нейни предимства и недостатъци.

Ползи:

 • Комбинацията от две устройства в едно. Пералня и сушилня в едно е голям плюс в полза на пестенето на място, ако приемем, че това биха могли да бъдат две отделни цялостни единици на оборудването.
 • Спестява време за сушене. Дори при благоприятни метеорологични условия сушенето на дрехи няма да успее толкова бързо. Осигурява бързо изсушаване на значително количество неща.
 • Универсалност. С негова помощ можете да изсушите не само нещата. Можете също така лесно да изсушите или дезинфекцирате обувки или детски играчки с него.
 • Липса на излишна влага в къщата. Изсушаването на нещата в апартамента води до излишна влага. Освен това, за да окачите нещата вътре в апартамента, трябва също да заемете място, тоест заема и място.

Недостатъци:

Въпреки големите предимства от страната на тази техника, има и недостатъци, които трябва да се имат предвид при избора на машина със сушилня.

 • Когато зареждате пълен барабан за пране, не очаквайте да изсушите едно и също количество пране за един път. По правило трябва да направите това няколко пъти. Е, това е допълнително време и енергия.
 • Цената на машина със сушилня е много по-висока. Това обикновено е до 30 процента по-скъпо от стандартния модел без сушилня.
 • Влошаване на тъканите. Само правилната и компетентна грижа за нещата ще гарантира запазването на неговото качествено състояние и външен вид. Понякога пренебрегването на програмите, неправилното им прилагане води до бързо унищожаване на нещата.
 • По принцип сушенето изразходва много енергия, така че сметката ви за ток ще се увеличи значително.

Как да изберем дали да купувам?

При избора на машина с функция на сушене трябва да се вземат предвид следните точки.

 • Как се регулира самият процес на сушене. Важно е сушенето да става не само чрез таймер, но и чрез индикатор за влага.
 • Смята се, че опцията за най-пълно зареждане се счита за най-добрата, тъй като позволява добавянето на пране за сушене в работен цикъл.
 • Обърнете внимание на количеството пране, което може да се сложи в барабана. Новите модели, с капацитет на барабана 7 кг, изсушават 5 кг мокри предмети.
 • Трябва да изберете като вземете предвид неговата ефективност. Класът на консумация на енергия има значение (A, B, C, D). Не забравяйте, че клас А е най-икономичният по отношение на енергийните разходи.
 • Трябва да се разбере, че гаранционният срок за пералня е автоматичен и за машина с вградена функция за сушене ще бъде същият. Често обаче повредите на моделите със сушилни са причинени от тяхната собствена неграмотна работа.
 • Когато избирате, обърнете внимание на фирмата (производителя). Основното правило е да не избирате тази техника от неизвестен (съмнителен) производител. При никакви условия не може да бъде твърде евтино, така че за да не изхвърляте пари - изберете качествен и доказан.

На въпроса дали пералнята или отделната сушилня е по-добра, експертите предпочитат отделна сушилня - ако има възможност да се харчат повече и има къде да инсталирате такава единица. Универсалните сушилни за миене обаче ще бъдат отличен вариант, при който няма къде да се монтират две единици оборудване.

Независимо дали си струва парите, може би си струва да прецените като се има предвид колко подходяща е тази опция във всеки отделен случай. Ако функцията за сушене е много важна за собствениците, тогава целесъобразността на покупката се оценява спрямо това. Всъщност за някои хора не е важно дори количеството изсушено пране, а способността да се изсуши малко количество от него, колкото е възможно по-скоро.

След като разгледате подробно всички нюанси на тази техника на измиване, можете по-обективно да я оцените като цяло и да направите правилния избор с гаранция.

Вижте също:

3960 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите