У дома Как да изберем Малки домакински уреди Какво да изберем пасатор или хранителен процесор?

Какво да изберем пасатор или хранителен процесор?

Надежден и функционален помощник в кухнята може значително да улесни ежедневните кулинарни работи на всяка домакиня. Съвременната кухня технология прави готвенето приятно, бързо и лесно. А спестеното време за готвене винаги може да се изразходва за по-интересни и полезни дейности - семейство, хобита, почивка и т.н. Но понякога е много лесно да се объркате в разнообразието от модели и устройства. От една страна, искам да вляза в кухнята си всички възможни технически новости, с които неуморно се радваме от световните производители на домакински уреди. От друга страна, няма ли следващата покупка да е безполезна загуба на пари и място в кухненския шкаф? Нека сравним двете най-популярни и популярни кухненски джаджи и се опитаме да отговорим на въпроса кое е по-добре: блендер или хранителен процесор?

ТОП 20 най-добри блендери с Aliexpress

Характеристики на хранителните преработватели

Създаден е хранителен процесор за обработка на различни продукти. Това устройство е в състояние да смила, кълца, разбърква, изцежда сок от твърди и меки зеленчуци, бие месо и риба за кайма, омесва тестото и разбива сметаната.

На базата на едно устройство се комбинираха няколко устройства наведнъж - миксер, пасатор, месомелачка, сокоизстисквачка, шредер, кафемелачка и пр. Това означава, че най-различни приставки, ножове, рендета, контейнери за храна трябва да се продават заедно с добро и многофункционално устройство. , филтри и т.н. Освен това, когато купувате, трябва да обърнете внимание не само на „възможностите“ на хранителния процесор, но и на неговите възможности. Колкото по-функционално е устройството, от което се нуждаете, толкова повече мощност трябва да бъде. В противен случай големи обеми и твърди храни ще бъдат твърде трудни за него.

Закупуването на стационарен хранителен преработвател ви позволява лесно и бързо да приготвяте подготовката за зимата, включително сок, да преработвате месо за кайма, да нарязвате зеленчуци за яхнии, омесвате всяко количество тесто с необходимата консистенция, нарязвате лед, разбивате коктейли или приготвяте супи от пюре. Спестяването на време и усилия е очевидно. Не е нужно да взимате отделни уреди - купувате един голям хранителен процесор и го използвате като различни кухненски джаджи. Но има и недостатъци. Функционалният хранителен процесор заема много място, скъп е и изисква внимателна поддръжка. В допълнение, хранителният процесор е предназначен за обработка на големи количества храна и ако приготвяте малка порция зеленчуково пюре за дете, след това включете обемистия уред и след това измиването му няма да е никак препоръчително.

Вижте също - Най-добрите преработватели за домашна храна

Целта на пасаторите

По какво се различава блендера от хранителния процесор? Почти всеки.Да, този уред е предназначен и за обработка на храни. Не, тя е малка и обемиста, като комбайн и не е толкова функционална. Такъв асистент обаче може да се справи с най-популярните и популярни варианти (приготвяне на кайма, зеленчукови пюрета и смутита, месене на тесто) за няколко минути.

Сред блендерите също трябва да изберете, тъй като такива устройства се предлагат в два вида - леки и компактни, потопяеми и мощни и „способни“ стационарни. Потопяемите смесители са тяло с мотор, върху което поставят подходяща дюза. Шлайфането на продуктите се извършва в специална купа, която е включена в комплекта или във всеки подходящ контейнер. Основният чар на такъв вариант на смесителя е неговата простота и бързина на работа, „способността“ да се готви на малки порции и отличното качество на обработка на продукти, подходящи за мекота. Плюс това такъв асистент няма да заема много място в кухнята и е много лесно да се грижи за него. Въпреки това, за обработка на големи обеми, потапящият пасатор не е подходящ - просто нямате достатъчно сила и търпение, за да държите смесителя в ръцете си и постоянно задържате бутона за захранване.

Стационарните смесители са много по-ефективни в това отношение. Достатъчно е домакинята да излее необходимите подготвени продукти в кана за мелене, постави смесителя на нива на маса, затворете съда с капак и започнете работния процес. Както се казва - усетете разликата! Замислените модели на такива смесители са оборудвани със специални гумирани дюзи на краката - устройството остава на едно място и радва своя собственик с висококачествени смачкани или бити продукти. По правило стационарните смесители са по-мощни и съответно по-богати на функционалност. Някои съвременни иновации имат функция за самопочистване, което позволява на домакинята да не се притеснява за почистването на устройството след работа.

Основните предимства на кухненските смесители са компактните размери, ниската цена, лекотата на използване и ниската поддръжка. От недостатъците - по-скромен функционален, специални изисквания за твърдостта на продуктите.

Вижте също - Как да изберем смесител за домашна употреба

Кое е по-добре да изберете?

Така че, за да продължите да се спирате на закупуването на определено устройство, си струва честно да прецените вашите кулинарни нужди и възможности. Голям, просторен хранителен процесор ще може напълно да разкрие потенциала си при пълно и постоянно натоварване. Ако имате голямо и голямо семейство или гостите често се събират, вие се занимавате със сезонни приготовления за зимата и винаги готвите на големи порции - просто ви е необходим хранителен комбайн с пълен набор от функции. Не забравяйте, че за такова устройство ще е необходимо много място за съхранение и употреба.

Ако готвите на малки порции или рядко, тогава малък компактен пасатор ще ви бъде достатъчен. Можете да изберете просторен и мощен стационарен пасатор за зеленчуци и месо за семейство от три до четири хората, подложени на не твърде чести и обемни препарати. Потопяем блендер с няколко дюзи ще бъде отличен помощник за млада майка, която въвежда първата храна за възрастни в диетата на бебето си - зеленчукови и месни пюрета, настъргани супи и др. Любителите на здравословни коктейли също ще оценят възможностите на компактен пасатор за приготвяне на зеленчукови и плодови смутита , Блендерът ще заеме доста място, но по всяка вероятност покупката ще трябва да бъде допълнена със сокоизстисквачка и мощна месомелачка.

Ако сравните устройствата по цена, тогава най-модерният блендер ще струва няколко пъти по-евтино от добрия хранителен процесор. Е, закупуването на комбиниран с ниска мощност и нефункционален комбайн от бюджетната ценова категория е просто лишено от здрав разум.

Обобщавайки, отбелязваме, че не може да има категоричен съвет - да си купите пасатор или хранителен процесор. Всяко устройство има своите предимства и недостатъци и приблизително в равни количества.Във всяка конкретна ситуация една или друга възможност ще бъде по-изгодна, а в друга - по-малко. Ето защо сравнете възможностите и нуждите си, както и плюсовете и минусите на блендерите и хранителните преработватели, за да не грешите в изчисляването на покупката на ефективен и надежден кухненски помощник. Изборът е твой!

Вижте също:

3597 0


Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите