У дома Как да изберем Малки домакински уреди Разлика на мултикукър от двоен котел

Разликата между мултикукър и двоен бойлер

Настоящият напредък в технологиите дава възможност да се сведе до минимум обичайните процеси на готвене в кухнята, но в същото време да получите вкусни и здравословни ястия в края. Уреди като мултикоксер и двоен котел се считат за истински помощници в кухнята. Домакините, които ценят времето и работата си, с удоволствие ще получат поне един от тези уреди. И двете са предназначени за директно готвене. Какво обаче е по-добре да се купи двоен бойлер или multicooker? За да направите това, анализирайте техните свойства и принципа на работа.

Метод на готвене

Мултикукър е многофункционален кухненски уред, благодарение на който можете да готвите различни видове ястия. С негова помощ можете бързо и лесно да приготвите ястие, като:

 • готвене;
 • Пърженето;
 • печене;
 • Печене;
 • Средства за гасене;
 • За двойка.

Това увеличава гамата от ястия, които могат да се приготвят с негова помощ. Всъщност това е възможност да се готви всяка храна, по компактен начин и с икономия на време.

Двойният котел е атрибут на кухнята, от самото име ви позволява да разберете метода на готвене. Продуктите се приготвят чрез пропускане на пара. Следователно на изхода ще получите само здравословна, но монотонна храна, по смисъла на метода на приготвяне.

Вижте също - Каква е разликата между мултикукър и аерогрил

Функционалност

Ясно е, че можете да готвите храна, като използвате и двете уреди. Но все пак, каква е разликата между двоен котел и бавна печка?

Различните модели мултикукър и парна съдържат отлични функции. Всеки вид обаче има стандартни функции, които всъщност помагат да се избира между тях.

Мултикукър съдържа фърмуер. Сред тях има функции, показващи метода на приготвяне (печене, пържене, готвене) и специфични програми, които осигуряват приготвянето на определено ястие. По-специално:

 • Готвене на елда;
 • омлет;
 • Готвене кисело мляко;
 • Готвене на каша;
 • готварски пилаф.

Тоест, сложни програми, които ви позволяват правилно да приготвите определено ястие.

Пароходът не се отличава със своята универсалност, тъй като всички продукти се приготвят само с пара. Той обаче има и функциите, необходими и необходими за процеса на готвене:

 • Готвене на пара
 • Загряваща храна;
 • Размразяване на храната.

С помощта на мултикукър можете да готвите много различни видове ястия, но от своя страна. Разликата между двоен котел е, че ви позволява да готвите няколко ястия едновременно, но по уникален начин.

С подобряването на технологиите се появяват нови модели, които могат да съдържат допълнителни функции.Основната цел на този кухненски уред обаче е задушаване на храната. Такъв кухненски комплект е чудесен помощник в кухнята на домакинята, където има деца или хора с диетично хранене. Всъщност в този случай наличието на двоен котел наистина помага и спестява усилията и изразходваното време.

Трябва да се отбележи, че алтернатива на мултикухер в кухнята е печка и фурна. Ако има нужда от постоянно готвене на пара, тогава двойният котел опростява процеса на готвене на моменти. Защото неговата алтернатива е дълъг и труден процес в кухнята за домакинята.

Вижте също:

Време за подготовка

Методът за готвене на мултикукър ви позволява да готвите храна достатъчно бързо. Това се дължи на факта, че функциите ви позволяват да приведете продуктите в състояние чрез пържене, печене и задушаване, като използвате високи температури.Например: "пиле в бавна готварска печка може да се готви за 15 минути, а в двоен котел 50 минути."

Ще отнеме повече време, за да приготвите ядене, използвайки парахода. Тъй като тук ще се използва само пара, което е по-малко сурово от другите методи за готвене. Разбира се, това пряко зависи от продуктите. Зеленчуците и плодовете се готвят много по-бързо от месото. Ето защо, когато приготвяте няколко ястия, се препоръчва да поставите в долните чекмеджета продукти, които изискват дълго време.

Вижте също - Как да миете мултикукър отвън и отвътре: основни правила за грижа

Количеството приготвена храна

Разбира се, всяка храна губи своята маса поради готвене.

В мултикукър със стандартна купа от пет литра, на изхода ще получите храна пропорционално на четири литра съдържание.

Готвенето на пара води до по-малко загуба на храна. В допълнение, двойният котел ви позволява да готвите в няколко контейнера едновременно. Тоест, възможно е да се готви едно ястие в големи количества или да се готвят няколко ястия едновременно.

Ползите от готвените храни

Известно е, че продуктите, приготвени чрез печене или задушаване при високи температури, ги правят по-малко полезни. Следователно мултикукърът в това отношение ще произведе вкусна, но в по-малка степен по-малко полезна храна. Трябва обаче да се разбере, че малки порции храна могат да се приготвят благодарение на вградената функция на парата.

Двойният котел в този смисъл е известен със способността за максимално запазване на всички полезни свойства на продуктите. Всъщност това е основната цел на това устройство - приготвянето на висококачествена и здравословна храна.

Вижте също - Вреда на мултикукър за човешкото здраве: мит или реалност?

Разходи за уреди

В зависимост от функционалността и марката, цените са различни и за двете кухненски уреди. Но например параход на същата компания като мултикукър ще струва по-малко. Това е пряко свързано с функционалността на устройствата.

Въпреки това, когато правите избор, си струва да се съсредоточите повече върху нуждите и предпочитанията на семейството. За хората, които поддържат здравословен начин на живот или за тези, които спазват строга диета, е по-подходящо да изберат двоен бойлер.

В момент, когато семейството предпочита цветни ястия и обича разнообразието в метода на готвене, е по-добре да предпочетете мултикукър.

Плюсове и минуси на параход и мултикукър

За да разберете най-общо как параходът се различава от мултикукър, обърнете внимание на техните предимства и недостатъци.

Двоен бойлер

Ползи:

 • Здравословна храна.
 • Повече храна.
 • Възможност за готвене на няколко ястия едновременно.

Недостатъци:

 • Дълго време за готвене
 • Монотонен метод на готвене

Вижте също - Как да използвате бавна готварска печка

Бавна готварска печка

Ползи:

 • Бързо приготвяне на храна.
 • Различни методи за готвене.

Недостатъци:

 • Готвените ястия са по-малко здравословни
 • Възможност за приготвяне само на едно ястие наведнъж

Експлоатация и грижи

И двете устройства са сравнително лесни за използване. Всички команди се задават автоматично. След готвене контейнерите и на двете устройства лесно се изваждат и мият по обичайния начин или в съдомиялната машина.

По отношение на мултикукър, предвид използването на масло и методи за готвене, купата трябва да се измие добре. След готвене в двоен котел, в повечето случаи е достатъчно контейнерите да се изплакват под течаща вода.

И двете устройства са много практични в кухнята на домакинята. Защото това не е само спестяване на време. Това ви позволява донякъде да се откажете от използването на други кухненски уреди (печка, фурна) и да ги оставите чисти и подредени.

Вижте също:

5339 0


Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите