У дома Условия за ползване Малки домакински уреди Вреда на мултикукър за човешкото здраве: мит или реалност?

Вреда на мултикукър за човешкото здраве: мит или реалност?

Универсалните мултикукър отдавна се превръщат в безценни помощници в кухнята. Храната в тях се оказва сочна, ароматна и вкусна без излишни проблеми. Само с няколко щраквания на бутоните и дори сложни ястия ще приготвят сами. Дори откровени домакини, които обичат да зарадват домакинството си с кулинарни изкушения, са се сдобили с такова полезно устройство.

Не всички обаче са толкова розови. Много хора са скептични. Те се чудят как храната, приготвена в мултикукър, е полезна за хората. Има ли реална вреда от мултикукера или това не е нищо повече от спекулация?

Какво представлява мултикукър вредно за здравето?

вреден ли е мултикукърът за човешкото здраве?

Такива кухненски уреди станаха много популярни. Производителите предлагат много модели, които се различават по характеристики и спецификации. Както е при всички домакински уреди, специалистите провеждат изчерпателни изследвания, опитвайки се да проучат ефекта върху човешкото здраве.

За каква възможна вреда говорим?

Вътрешният контейнер, в който се полага храна, има специално тефлоново покритие. Няма нужда да обяснявате за какво е - да готвите без да изгорите. Този материал е активно рекламиран и използван от дълго време. Проблемът е, че при силно загряване той отделя вредни вещества, които потенциално могат да доведат до развитие на рак. Ако на обикновена печка тиганът се загрява до + 100 ... + 150относноС, след това вътре в мултикукера температурата може да достигне +400относноC поради стегнатост.

При такава висока температура започва да се отделя PFOA (перфлуороктанова киселина), която е част от тефлона.

Няколко отрицателни фактора допълват картината:

  • до началото на 2000-те. точният състав на тефлоновото покритие остава неизвестен;
  • In vitro е показано, че животните имат повишен риск от развитие на рак;
  • в сметките се посочва, че повечето жители на развитите страни имат следи от PFOC в кръвта си;
  • големи растения са глобявани повече от веднъж, тъй като в района им са открити повишени концентрации на PFOA във вода.

Ако обобщим всички изброени по-горе, тогава наистина има причина да се мисли за ползите от готвенето. Ако концентрацията на перфлуороктанова киселина на човек е надвишена, има рискове от развитие на рак. Особено ако това трае над 4-5 години.

Вижте също - Функции и принцип на работа на мултикукъра

Възможно ли е да използвате бавна готварска печка - ползите и вредите всъщност?

Цялата информация за опасностите от мултикукър е получена в резултатите от обширни изследвания на учени от различни страни.Ако такъв факт стане известен, веднага се предприемат мерки за отстраняване на проблема. Често се налагат големи глоби на производителите, ако те не се съобразяват. В тази връзка те се опитват да направят готвенето не само възможно най-удобно, но и безопасно за хората.

Технологиите продължават да се подобряват, така че готвенето на храна бързо и здравословно е наистина възможно. Особено внимание се обръща както на самия процес, така и на материалите, от които са направени саксии. (Вижте също: Микровълнова печка: вреда или полза, експертно мнение)

За да се намали вредата на мултикукера върху човешкото здраве, са предприети редица стъпки:

  • намалена максимална температура вътре в камерата с храна;
  • вредните химически добавки се елиминират;
  • стабилността на полимерния състав на тефлона се увеличава.

Освен това работата в тази посока не е завършена, поради което с всеки нов модел състоянието на тефлоновото покритие се подобрява. Новите модели мултикукър са в състояние идеално точно да поддържат не само температурата, но и налягането вътре. Големите компании се грижат за репутацията си, така че не се нуждаят от съдебни дела от потребители или екологични организации.

Вижте също - Рейтинг на най-добрите производители на мултикукър години по качество

Възможно ли е да се готви в мултиварки без грижи за здравето?

От технологична гледна точка домакинските уреди стават все по-модерни. Електромагнитното излъчване става по-малко, индукционното нагряване засяга само повърхностния слой. Повечето въпроси са представени към тефлоново покритие. Производителите успяха да забавят процеса на разпадане на компоненти.

Колко опасно е теплоновото покритие с незалепващо покритие?

Специалисти, изучаващи свойствата на различни материали, твърдят, че разграждането не започва по-рано от 5 години. Това се отнася напълно за тефлона, използван при производството на кухненски прибори и различни домакински уреди.

Колко опасно е теплоновото покритие с незалепващо покритие?

Едно от оплакванията на домакините е, че покриващият слой се повреди доста лесно. Освен това, ако активно готвите и често перете след 2 години, няма и следа от него. И това не е случайно.

Изглежда, че може да се приложи изцяло по-дебел и издръжлив полимерен слой. Но производителите не правят това, за да намалят възможните вреди. Голямо количество тефлон при излагане на висока температура неизбежно би довело до отделяне на PFTOR в храната. Но това не се случва и обратната страна е взискателната грижа за тефлоновото покритие.

Вижте също - Какво означава функцията мулти-готвач в мултикукър?

Заключение относно ползите и вредите от мултикукър

Производителите работят за намаляване на концентрацията на вредни вещества и това дава своите резултати. Разбира се, ако използвате евтини модели, изработени от евтина пластмаса, нискокачествена керамика и неръждаема стомана със съдържание на никел, тогава съществува опасност за здравето.

Доказаните модели на водещи марки са създадени, като се вземат предвид всички екологични изисквания, следователно мултикукърът запазва полезни вещества и не трови храната с перфлуороктанова киселина, никел или други вредни вещества.

Вижте също - Как да изберем качествен мултикукър в година

47164 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите