У дома Как да изберем Малки домакински уреди Избор на мощна прахосмукачка за вашия дом

Избор на мощна прахосмукачка за дома

Знаете ли, че силата, посочена с големи букви върху тялото на прахосмукачката, изобщо не е силата, която очаквате, когато планирате лесно да премахнете косата на домашни любимци от килима? В тази статия ще научите как да изберете най-мощната прахосмукачка за вашия дом години, как да определите много необходимата мощност на засмукване и какъв вид тази техника ще ви подхожда оптимално във всички отношения.

Консумирана мощност и смукателна мощност - две големи разлики!

избор на прахосмукачка

Да точно. Прахосмукачката има две мощности. Един от тях, който виждате по случая, е просто консумацията на електроенергия, не повече. И няма нищо общо с това колко устройството ще засмуче прах!

Изглежда, че колкото повече електричество черпи прахосмукачката, толкова по-добре ще почисти повърхността. Но, колкото и да е странно, единият няма нищо общо с другия. Всмукателната мощност е посочена на кутията или в информационния лист, в скромни и малки числа. И често в прахосмукачките, в случаите на които гордо е изброена мощността 2000, мощността на засмукване е доста скромна, например 300. И това изобщо не е така, ако планирате редовно да почиствате килими от вездесъщата вълна на любимия си Мурзик.

Защо така? Маркетингов ход, очевидно. Видяхте ли големия брой? Впечатлен? Купих. Какво друго прави? И в крайна сметка почистването няма да е много добро, но сметките за ток ще са големи.

Може би производителите просто не искат да заблудят потребителя, демонстрирайки на първо място консумацията на енергия, а напротив, предупреждават. В крайна сметка, това е добро нещо, но необходимо в съвсем различни случаи, за които ще научите в блока по-долу.

Вижте също - Коя прахосмукачка е по-добре да изберете за апартамент

Защо мощността, посочена на кутията на инструмента, е точно важна?

мощност на прахосмукачка

Прахосмукачката, подобно на други домакински уреди, е оборудвана с мотор. И колкото по-мощен е, толкова по-издръжлив е продуктът и по-дълго може да се работи без да се изключва, без да се страхува, че моторът няма да го издържи и да изгори.

И така, за кого е важен този параметър? И за собственици на къщи с голяма площ. Съгласете се да направите почистването в пет стаи, като периодично прекъсвате, че прахосмукачката има почивка - това е неудобно. И ако вземете прахосмукачка с ниска мощност, тогава трябва да направите точно това.

Но тези, които имат нужда да вакуумират една или две стаи всеки ден, нямат причина да плащат за електричество! Ако използвате устройството рядко, а не за износване, то то ще ви служи вярно много дълго време, въпреки факта, че има скромни номера на кутията си.

Вижте също - Как да изберем вертикална прахосмукачка с най-добра оценка на годината

Каква нетна мощност е подходяща за почистване на килими?

вакуумно почистване на килими

Сега нека бъдем по-конкретни и в цифри. Какво е подходящо за почистване на линолеум и какво за килими, пълни с вълна?

За Lenoleum и други гладки повърхности ще имате достатъчно полезна мощност - 300W. Но за килимите ви трябват поне 450 вата. Но ако откриете прахосмукачка с мощност на засмукване от 530 вата, тогава не бързайте да се радвате предварително. Може би дърпа добре, но е оборудван с обикновена чанта, която е толкова неудобна за изваждане. И вторият модел, който има параметър 450 W, премахва не по-лошо, но няма да е необходимо да се забърквате с чантата. Прахосмукачката харчи тези допълнителни 100 W, за да прокара въздуха през циклонските филтри и да го пусне в вече почистеното помещение. И точно за това се изразходва допълнителна ефективност, но първоначалната им консумация на енергия може да бъде напълно идентична.

Между другото, на практика няма забележима разлика между 450 W и 530 W. И това, и друго адекватно се справят със силно замърсяване.

Коя прахосмукачка е по-добра: с торба, циклон, с аквафилтър или робот?

най-добрата прахосмукачка

Ето на какво трябва да обърнете внимание на второ място. Удобството е добро нещо, още повече, че хората го почистват доста често.

Няма смисъл да се говори за прахосмукачки с торби. Всички вече знаят какво е и колко неудобно да почиствате тази много торба, докато кихате и поглъщате прах. Но те струват по-малко от другите модели. Ако няма проблем да изтръскате прахоуловителя, тогава можете спокойно да го вземете, като не забравите да проверите нивото на мощността на засмукване.

Но за циклона си струва да споменем отделно. Днес е чудесно изобретение за човечеството. Такава прахосмукачка не само почиства повърхността, но и подобрява микроклимата. Той привлича прах в себе си и издава напълно чист въздух обратно. Много е здравословно за страдащите от алергия и тези с астма. Такива прахосмукачки са, разбира се, по-скъпи. Но тогава не е нужно да се занимавате с чантата и трябва да се вакуумирате много по-рядко. Всъщност, въпреки че конвенционалната прахосмукачка дори извлича голямо количество прах, тя все пак издава прашен въздух назад! Разбира се, той запазва 80 процента от мръсотията, но спокойно връща останалите. Но те вече не падат на килима, а на всички повърхности в стаята.

Прахосмукачките също са добри. Те няма да пропуснат нито петънце назад. Но големият им минус е, че те не са универсални. Повърхността, обработена с такава прахосмукачка, остава мокра за известно време. Следователно, за редовна и ежедневна употреба, това не е опция. Можете да получите такава прахосмукачка, ако вече имате обикновена, като приятно допълнение. И цената за тях хапе ... Ако вече вземете прахосмукачка с възможност за мокро почистване, тогава вземете универсална, която е способна както на сухо, така и на мокро почистване.

Но за роботите като цяло е отделна песен. Ако средствата ви позволяват, тогава го вземете безопасно! В крайна сметка какво прекрасно дело: седиш сам, пиеш кафе, а прахосмукачката тихо пълзи и почиства. Напълно безшумен, висококачествен и без никакви оплаквания. Красота и нищо повече. Единственият отрицателен е, че повреда на такова устройство ще ви струва доста стотинка. В крайна сметка, това не е нещо механично, което се разрушава често, а самият „мозък“, тоест електронната платка, се спуска. Но за хората с пари това изобщо не е проблем. И във всеки случай да имаш робот е много по-изгодно от наемането на пристигаща госпожа Хъдсън за почистване.

Вижте също - Как да изберем мини прахосмукачка за дома

Какво друго да търсите при закупуване на прахосмукачка

прахосмукачка

Какво друго? По-важно е удобството на самата тръба. Има модели, при които дължината не се регулира и това често е проблем. Да предположим, че за родителите прахосмукачката просто няма нужда да се огъва, но за детето вече ще е страхотно и затова ще бъде проблематично да инструктирате прахосмукачката.

Опитайте се също да вземете прахосмукачки, в които силата на дърпане се регулира. Това е доста важен аспект. Понякога трябва да почистите килима, а понякога завесите не биха навредили да се вакуумират.Можете ли да си представите какво ще се случи с вашите завеси, ако насочите поток с мощност 530 W към тях? Той просто ще ги дръпне от пантите си.

Дължината на жицата също е изключително важна. Най-добрият вариант е 5 метра. Ако е по-малко, тогава ще трябва да пренаредите щепсела, преминавайки от стая в стая.

И, разбира се, колелата са важни. Колкото по-големи са те, толкова по-сръчна прахосмукачката ще маневрира из стаята, без да се спъва в малки препятствия.

Освен това не пренебрегвайте допълнителни функции, които улесняват живота и удължават живота на прахосмукачката. Например:

 • Управление на прегряването на двигателя
 • Защита от пренапрежение
 • Индикатор, показващ, че е време да смените торбата с прах. В крайна сметка, ако не го освободите, тогава моторът ви просто ще работи за износване.

И най-важното - погледнете гаранционния срок! Колкото по-голям е той, толкова по-надеждно нещо. Производителите не са собствени врагове, разбирате ли. И ако знаят, че техният продукт е проектиран за няколко години с продължителна експлоатация, тогава ще ви дадат гаранция за шест месеца. А тези, които имат чиста съвест, тези дати гарантират поне пет години. И това е може би най-важният критерий за покупка.

Сега нека разгледаме моделите, които са популярни на пазара и са получили добри отзиви от потребителите.

2019 класация на най-мощните и добри прахосмукачки

В този списък няма да описваме параметрите на всяка от прахосмукачките, тъй като това е голям материал за цяла статия. Ако желаете, можете да намерите информация относно всеки модел в Интернет. Тук посочихме само топ 10 на най-добрите прахосмукачки на базата на отзиви от клиенти и съставени в низходящ ред по цена и качество.

Тоест най-скъпите и най-добрите са по-високи, а тези, които са по-лоши, са в дъното на списъка. Но, във всеки случай, това са най-добрите модели, предлагани на пазара. И сега, за минута, има повече от 2000 от тях!

 1. Karcher DS 6000
 2. IRobot Roomba 870
 3. Tomas cat & dog
 4. Dison DC37
 5. Samsung SC20F70UG
 6. Electrolux UltraOne Zuo Power
 7. Philips FC9175
 8. Philips FC 8471
 9. Томаш близнак xt
 10. Vitek VT1833

Сигурни сме, че сега знаете как да изберете най-мощната прахосмукачка за вашия дом, без да харчите допълнителни пари и да не плащате редовно за светлина.

15173 0


Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите