У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералнята се мие по-дълго от предписаното време - какво да правя?

Пералнята се мие по-дълго от предписаното време - какво да правя?

В зависимост от режима измиването може да продължи от 15-30 минути до 1-2,5 часа. Нормално е и пералнята да не се изключва 5 минути след началото на прането. Но когато зададете програма за 30 минути, а пералнята продължава процеса повече от 2 часа, това не е нормално. В тази ситуация е важно да разберете защо пералнята продължава да мие много по-дълго, отколкото трябва да бъде според режима. В тази статия сме разгледали осем от най-честите причини.

Таблица с проблеми

Симптоми на неизправност Възможна причина
Пералнята разпределя прането дълго време в целия барабан, поради това времето за пране се увеличава В този случай няма разбивка - това е претоварване на барабана. Достатъчно е само да извадите излишното пране
Отнема много време да влезе вода в пералнята, поради това времето за измиване намалява значително 1.Вентилът на маркуча за водоснабдяване не е напълно отворен или маркучът е притиснат някъде.

2. Филтърът на входящия клапан е запушен, така че водата се изтегля много бавно

3. Неизправен клапан за подаване на вода.

Изтичането на водата след измиване е много бавно, поради което времето на процеса се увеличава 1. Има възможност машината да не е правилно свързана към канализацията и водата да се източва бавно. Изтичането може да бъде блокирано.

2. Сензорът за нивото на водата се е счупил и машината просто не разбира, че е събрано достатъчно количество.

3. Запушен отломки или счупен всмукателен клапан.

Пералнята загрява водата за дълго време, така че времето за пране се увеличава 1. На нагревателния елемент се появи много мащаб, следователно неговата отоплителна способност е намаляла и времето за измиване постепенно ще се увеличава.

2. Сензорът на термостата, който е отговорен за контрола на температурата на водата, не работи правилно.

 

Пералнята спира измиването по време на фазата на нагряване

 

Причината може да е повредата на нагревателния елемент - той изгоря и машината дава грешка.

 

В процеса на машината започва да "увисва" и след това отново започва да се мие.

 

Електронният модул е ​​прекъсващ.

 

Претоварване на пералнята

Ако поставите в барабана повече пране, отколкото е написано в инструкциите, тогава ще бъде много трудно вашето устройство да го разпредели равномерно и да набере необходимата скорост, докато машината непрекъснато ще полага постоянни усилия, а домакинята ще почувства, че прането се пера, но много бавно.Прането, поставено на бучка, също може да причини продължително разпространение в барабана.

Проблемът може да бъде решен просто - опитайте да започнете измиването с по-малко пране.

Вижте също - Пералня Electrolux дава съобщение за грешка E40 - какво означава това?

Проблеми с набор (доставка) на вода

Измиването не започва, тъй като шайбата не е в състояние да извлече необходимото количество течност. Процесът се забавя за по-дълго време. Има няколко причини, поради които този проблем може да възникне:

  • ниско налягане във водопроводни тръби. Ако това е така, измиването трябва да се отложи за известно време, докато налягането е нормално;
  • крановете не са напълно отворени. Просто трябва да проверите и напълно да отворите крана, който отива към пералнята;
  • Филтърната мрежа на всмукателния клапан е силно запушена. В този случай е необходимо почистете филтъра или да се промени на нов;
  • извън ред клапан за входяща вода, ще трябва да бъде заменен.

Бавно изтича вода (виси на канала)

Процесът на измиване може да се забави, ако водата напусне машината много бавно. Това може да причини продължително измиване. Проверка на възлите и елементите за източване:

  • проверяваме и почистваме филтъра за източване, който се намира в долната част на предния панел на пералнята, четете, как да източите пералнята.
  • проверете дали работното колело се върти;
  • почистваме тръбата, която е прикрепена към помпата. Изключете шайбата от електричество и изключете водата. Внимателно го поставете отстрани, така че изтощаващата помпа да е достъпна. След това разхлабваме скобата на тръбата, ако има запушване, почистваме я, монтираме я обратно;
  • проверяваме маркуча за източване, възможно е той да е запушен. Почистваме или монтираме нова.

Вижте също - Защо всички светлини на моята пералня Indesit мигат?

Непрекъснато черпи и източва вода: процесът на измиване не започва

Ако налягането в системата е добро, почистили сте всички филтри и помпата работи, но водата се събира и веднага тръгва, има две причини за това:

Пералнята не е свързана правилно

Ако връзката с канализацията е неправилна, се случва следното - водата се изтегля до определено ниво и започва да излиза в канализацията. В резултат на това машината не получава необходимото количество течност - измиването не започва. Трябва да повдигнете маркуча на 60 см от пода. Много модели имат заден монтаж, който се вкарва в маркуча. Проверете позицията на дренажния маркуч спрямо нивото на пералнята.

Дефектен превключвател за налягане

Превключвателят за налягане е сензор, показващ нивото на водата. Задачата му е да даде команда на машината, че е време да започне да се мие, когато има достатъчно вода в резервоара. Ако не успее, тогава устройството не разбира дали се е натрупало достатъчно течност и дали изобщо е там. Процесът ще е безкраен - ако резервоар, пълен с вода, се излее в канализацията, машината ще започне отново да събира вода. За да отстраните този проблем, можете просто подмяна на сензора за ниво на водата.

Неизправност на всмукателния клапан

При тази повреда клапанът може да работи периодично - да не се отвори напълно или дори да замръзне. Можете да решите проблема, като го замените с нов.

Неизправности при нагряване на вода (нагревателен елемент, термостат)

Проблеми с нагревателния елемент на пералнята

Тази група причини е много честа - сериозни повреди, които изискват намесата на специалисти. Ще трябва да поправите или смените различни части. В този случай водата се загрява много по-дълго, което означава, че процесът на измиване се увеличава.

Везна, образувана на нагревателния елемент - загрява водата за дълго време

Разбира се, разбивката не е толкова глобална, както е показано в рекламата, но качеството на водата оставя много да се желае и с течение на времето, нагревателен елемент се появява мащаб. Първият знак е постепенно увеличаване на времето за нагряване на водата. Опитвам почисти колата със специално средство против мащаб или лимонена киселина. Ако след това не настъпят промени, тогава ще трябва да смените нагревателя или да го извадите и почистите ръчно.

Закача на сцената на загряване на вода (TEN изгоря) - пералнята виси при нагряване на вода

Обикновено при тази разбивка пералната машина дори не започва да върти барабана и на дисплея се показва съответният код за грешка. В този случай трябва да произведете подмяна на TEN на ново. Задължително преди подмяната проверете нагревателния елемент с мултицет.

Термостатът е дефектен

В този случай няма информация, че водата е нагряла до желаната температура, тъй като сензорът не може да я определи. В резултат на това измиването или не започва, или продължава дълго време, тъй като "мозъкът" на машината решава, че е необходимо малко повече време за загряване на водата. Уредът може да се мие много дълго време - изчаква се температурата да достигне желаното ниво. Проверяваме термостата, ако има проблем, го сменяме на нов.

Проблем с контролния модул или програмист (завъртане на барабана за дълго време или замразяване)

Контролният модул или прагроматор не работи

Ако контролният модул не успее, тогава машината започва да задава програми неправилно или ги включва един след друг или просто не се включва. В този случай измиването продължава неограничено време или спира точно в средата на процеса. Не можете сами да се справите с този проблем. Само главният ще може да определи дали модулът е ремонтируем; може би ще е необходима пълна подмяна.

накрая

Това са основните причини пералната машина да започне да се мие по-дълго от посоченото в програмата. Някои от тях могат да бъдат елиминирани независимо. Ако няма желание да се занимавате с ремонти, едно обаждане до всеки сервизен център и теренният техник ще решат подобен проблем.

Надяваме се нашата статия да ви е била полезна. Подкрепете ни, напишете коментар или споделете статията в социалните мрежи.

Вижте също:

22675 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите