У дома Как да изберем Големи домакински уреди Как да изберем хладилник за вашия дом: съвет на специалист

Как да изберем хладилник за вашия дом: съвет на специалист

В тази статия нашите редактори се занимават с въпроса как да изберем правилния хладилник година. Преди да купите хладилник, трябва предварително да проучите широкия набор от оферти на пазара и да решите какви функции и възможности трябва да има вашият хладилник.

Стигнахме всичко това и в тази статия ще предоставим експертни съвети и препоръки как да изберем хладилник. В края на статията, която направиха подробна оценка на хладилниците на годината въз основа на бюджета за покупка.

Значението на избора на правилния хладилник

 • На разходите. Магазинът ще ви предложи много опции с ненужни функции, за които ще доплатите. Запознайте се с основните функции, преди да изберете.
 • Съвместимост. Размерът и местоположението на инсталацията са от решаващо значение, не бива да я пренебрегвате.
 • Comfort. Обърнете внимание на малките неща - подредбата на рафтовете, камерите и светлината играе решаваща роля за комфорта.
 • Доходност. Правилно избраният размер и използваем обем ще спестят на електроенергия.
 • Дълготрайност. Най-важният критерий за подбор. Съветваме ви да изберете добре позната компания, обърнете внимание на отзиви и оценки, за да изберете най-добрия хладилник.

Вижте също - Рейтинг на най-добрите хладилници години (ТОП 20)

Изчисляваме размера и полезния обем на хладилника

Ако избирате хладилник за къща или апартамент, определено трябва да вземете лента за мярка, преди да купите. Изборът на мястото за монтаж трябва да се подхожда с цялата отговорност. Помислете за мястото, където ще бъдете инсталирайте хладилник, не трябва да пречи на прохода, вратите трябва да се отварят и затварят свободно, в близост до мястото за монтаж трябва да има гнездо. Някои модели изискват връзка с вода, за което трябва да се внимава предварително.

Експертно мнение
Алексей Ярошин
Технологичен консултант. Опит в Mvideo - 7 години
Ако изберете хладилник, който да замести стария, тогава трябва да изберете такъв, който е идентичен по размер и дизайн. Тогава няма да имате проблеми с инсталацията.

Стандартните размери 60x60x150 см ще бъдат отлично решение за малки кухни. Съвет на експертите - необходимо е да изберете размерите, като вземете предвид размера на кухнята и наличието на свободно място в неяВисокият хладилник не винаги е най-добрият избор, ако височината ви е под средната, когато избирате, трябва да се уверите дали е удобно да вземете артикули от горните рафтове, може би е по-удобно да дадете предпочитание на къс и плитък, но широк модел. Стандартната височина е 1,5-2 m.

Полезен обем хладилникът е важен критерий за избор. Според експертите при определяне на необходимия обем трябва да се има предвид, че продуктите не трябва да се съхраняват близо до, а на малко разстояние за циркулация на въздуха. При еднакви външни размери използваемият обем може да бъде различен.

Стандартните решения за един или двама души са 180-250 литра. За семейство до 5 души е подходящ 350+ литров модел. Ако това не е достатъчно, тогава трябва да обърнете внимание на системния шкаф отстрани с обем от 500 литра или повече. ( Вижте също: Как да изберем и инсталираме вграден хладилник )

изчисляваме полезния обем на хладилника

Видове хладилни камери и тяхното предназначение

Еднокамерните хладилници са най-добрият избор за летни къщи

Най-малките модели са оборудвани само с една врата, зад нея има или една хладилна камера, има и опции с много малък фризер (NTO - отделение за ниски температури). Чудесен вариант за един или двама души или малък офис. Експертите съветват да изберете този конкретен тип хладилници за летни къщи. ( Вижте също: Защо ви е необходим регулатор на напрежението за хладилници )

Видове НТО:

 • без маркиране - в такова отделение е позволено да се съхраняват продукти в продължение на няколко дни;
 • една звезда - температура до -6 ° C, съхранение на храна е възможно до две седмици;
 • две звезди - до -12 ° C, - срок на годност до три месеца;
 • три звезди - до -18 ° C - срок на годност в рамките на една година.

Хладилници с много отделения

Хладилниците с две отделения са най-популярни. Първата е хладилна, а втората е фризерна. По-голямата част от хладилника е заета от хладилната камера. Съдържа метални или стъклени рафтове и контейнери за съхранение на храна. Стъклените рафтове се почистват лесно, а решетките не пречат на циркулацията на въздуха. Всяка комбинация от рафтове и контейнери може да бъде създадена вътре в устройството. ( Вижте също: Как да изберем хладилник с две отделения - рейтинг на най-добрата 2019 година )

видове хладилници

Най-често фризерът се намира под хладилника, но има и модели, в които е разположен в горната част. Фризерите, разположени в долната част, имат повече обем от тези в горната част.

Важно:

При някои модели е възможно да се смени страната на отвора на вратата от ляво на дясно или отдясно на ляво, което е важно по време на монтажа.

Хладилниците с три отделения имат „зона за запазване на свежестта“. В това отделение температурата се поддържа от нула до две градуса над нулата. Камерата за нулева температура е предназначена за съхраняване на бързоразваляща се храна - в това отделение те ще запазят по-дълго време своя вкус и свежест.

Страничните хладилници са идеални за големи семейства. Фризерът е разположен отстрани. Стандартните параметри на такава единица са 180x80x100 cm.

Експертно мнение
Алексей Ярошин
Технологичен консултант. Опит в Mvideo - 7 години
Ако все още не сте решили кой хладилник за вашия дом е по-добре да изберете, препоръчвам да вземете хладилник с две отделения със зона за свежест и местоположението на фризера отдолу. Според експерти и купувачи тази опция е най-удобната и най-популярната.

Вижте също:

Избор на типа на размразяване / замразяване на хладилника

Производители през 2018- година предлагат два вида Без слана и капкова система.

Предимства на капковата система:

 • продуктите са по-малко изморени;
 • ниска цена в сравнение с NoFrost.

ПО година е по-добра изберете хладилник със системата No Frost... Ползи:

 • няма нужда постоянно да се размразява;
 • студ и лед не се появяват поради циркулация на въздуха и поддържане на постоянна температура;
 • температурата е равномерно разпределена, храната се съхранява по-дълго;
 • целият кондензат се събира в тава, от която е достатъчно да излеете течността 1-2 пъти годишно;
 • по-ниска консумация на енергия в сравнение с други видове.

Както можете да видите, хладилниците със системата за размразяване No Frost са по-практични и удобни за използване. Разчитайки на условията и темпото на живот на съвременен човек, почти всички производители се стремят да оборудват своя продукт с най-новите технологии.

Вижте също - 10 най-добри хладилници преди според отзивите на клиентите

Брой хладилни компресори

брой компресори в хладилника

Хладилниците се произвеждат с един или два компресора. Ако е инсталиран един компресор, отделението за фризер и хладилник се захранва от един и същ двигател. Тежките товари износват двигателя. Съветваме ви да закупите хладилник с два инсталирани компресора, тази опция ще бъде по-надеждна.

Предимството на хладилниците с два компресора:

 • възможността да изключите едната камера, а втората да оставите включена - можете да измиете фризера, без да изключвате хладилника
 • независима температура - при отваряне на вратите на хладилната камера само един компресор работи за възстановяване на температурата
 • трайност

Crank компресор или линеен компресор? Изборът е доста прост, тъй като проучванията показват, че хладилниците с линейни компресори задържат повече витамини и минерали в храната. ( Вижте също: Инверторен компресор в хладилника: плюсове и минуси )

Важно:

Хладилниците с два компресора винаги консумират повече електроенергия.

Енергиен клас и ниво на шум

енергиен клас на хладилник
Нивото на шума трябва да бъде по-малко от 40 dB, именно това ниво на шум е удобно за дома. ( Вижте също: Оценка на най-тихите хладилници според отзивите на клиентите )

Хладилникът работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, така че е много важно да изберете най-икономичния вариант. Най-икономичните са единици от клас "A ++", "A +", "A", след това хладилниците от класове "B" и "C" следват по отношение на ефективността. Всичко под "C" не си струва да купувате!

Нека обърнем внимание на диаграмата по-долу, въз основа на графиките се вижда, че клас "A ++" консумира 40% по-малко електроенергия от "C". По отношение на годините на работа, размерът на спестяванията е забележим.

Важно:

Следвайте тенденциите за енергоспестяване през година експерти препоръчват да изберете хладилник клас "A ++" или "A +" Прочетете също: Колко хладилникът консумира електроенергия на месец

Избор на климатичен клас на хладилник

хладилник от климатичен клас

За да изберете климатичен клас, достатъчно е да знаете средните температурни граници на помещението, в което ще се намира хладилникът. Когато избирате хладилник за вашия дом, този критерий не е толкова важен. В 90% от случаите ще се справят N - SN модели.

Климатичният клас е маркиран с буквите N, SN, ST, T.

 • N - от +16относноОт до +32относноОТ;

Важно:

Ако хладилникът се повреди и експертна оценка покаже, че работата не съответства на климатичния клас, гаранцията на производителя няма да е валидна.

Вижте също - Какъв е климатичният клас на хладилника

Избор на клас на фризер

Класът на фризера е обозначен със снежинки:

 • 2 снежинки - температура до -12

Най-простите фризери са в хладилници с едно отделение, някои от които не падат под -6 ° C.

Допълнителни функции

Допълнителните функции влияят на цената, затова ви съветваме да изберете най-необходимите и полезни.

Машина за лед - има два вида, диспансер за волски или обикновени ледени клетки. Премиум сегментът е оборудван с автоматичен ледомер, който трябва да бъде свързан към водоснабдяването. Можете да изберете полуавтоматична опция - водата се излива в резервоара ръчно, което е по-малко удобно, но по-евтино и по-лесно.

Антибактериално покритие - се използват сребърни йони, които предотвратяват растежа на бактерии и микроби.

Супер замразяване - Режимът се използва за бързо замразяване, температурата пада за кратко време до -24 ° С. За хладилната камера има подобен режим, който понижава температурата до -2 ° С.

Индикатор за отворена врата - ако вратата не е затворена или не се монтира плътно, се излъчва сигнал.

Експертно мнение
Алексей Ярошин
Технологичен консултант. Опит в Mvideo - 7 години
За даването на допълнителни функции изобщо не са необходими. Изберете най-простите опции с по-малко функции.

допълнителни функции в хладилника

Дизайн

Формата и цветовата схема трябва да са в хармония с обзавеждането и цветовете на кухнята. Днес дизайните са представени във всеки цвят и от различни материали, от обичайния метал до дърво.

Съвети:

Въпрос на вкус! Изберете какво харесвате.

Кой хладилник е по-добре да изберете 2019: съвет на експерт

Както обещахме, ето няколко експертни съвета как да изберете хладилник за вашия дом или градина.

 1. Помислете за мястото, където ще стои хладилният агрегат. Не трябва да е неудобно.
 2. Стъклото е по-добро от пластмасата, стъклените рафтове са по-трайни и по-лесни за грижи. Стъклото е по-прозрачно от пластмасата, удобно при търсене по горните рафтове.
 3. Проверете уплътненията при покупка, те трябва да са еластични, а хладилникът трябва да се отваря без допълнителни усилия.
 4. Най-добрите модели са оборудвани със системата NoFrost, по-лесно е да се грижите за тях.
 5. Проверете избрания модел, преди да го включите в контакта. Така че можете да разпознаете нискокачествена пластмаса - неприятна миризма идва от нея.
 6. Ако устройството ще се използва от не повече от 5 души, изберете единица с обем не повече от 300 литра.
 7. Еднокамерен модел ще бъде отличен вариант за лятна резиденция. Начало е по-добре да изберете с две или три камери.
 8. Изглед с "вдлъбната" дръжка в калъфа ще ви помогне да спестите място в малка кухня. Обърнете внимание на тесните модели.
 9. Нивото на шума не трябва да надвишава 40 dB.
 10. Колелата са по-практични от краката.

Вижте също - рейтинг на най-добрите вградени хладилници на годината

Рейтинг на производителите на хладилници на годината

 • 22% – Атлан (JSC "Atlant", Минск, Беларус);
 • 18% - в равни пропорции, 9% от продажбите се извършват по марки:
 1. Samsung (Samsung Group, Сеул, Корея);
 2. Liebherr (Liebherr-International.AG, Biberach an der Ries, Германия);
 • 14% - 7% всяка акция:
 1.  Lg (LG Electronics Inc., Сеул, Корея / производство: селище Дорохово, област Руски, област Москва);
 2.  Indesit (Indesit Company, Fabriano, Италия);
 • 15% - 5% всяко падане на:
 1.  Beko (Кох Холдинг, Истанбул, Турция / монтажен завод Киржач, област Владимир);
 2.  Bosch (Robert Bosch GmbH, монтаж в Германия и Словения);
 3. Остър (Sharp Corporation, Осака, Япония);
 • 12% - 4%, съответно, се покриват от домашни продукти:
 1. Biryusa(JSC Krasnoyarsk Plant хладилна инсталация Biryusa, Красноярск);
 2. POZIS (SC "Rostec", JSC "PO" Завод на име Серго ", Зеленодолск, Татарстан);
 3. Саратов (LLC "SEPO-ZEM", Саратов);
 • 19% - други.

Както можем да наблюдаваме, през 2018 и Atlant е водеща през годината. Сравнително евтините цени и отличното качество им позволиха да спечелят доверие. Разчитайте на тази оценка, когато избирате компания.

Вижте също - 12 най-добри хладилници от според отзивите на клиентите

Рейтинг на подбор от технически характеристики и допълнителни функции

 • брой камери: двукамерни (85%); Отстрани - широки две врати (10%); еднокамерен (3%); трикамерна и многокамерна (2%);
 • оформление и местоположение на фризера: отдолу (67%), отгоре (23%), отстрани (6%);
 • височина, вижте: ниска до 125 (9%), ≤ 150 и ≤ 170 (12% всяка), ≤ 180 (15%), ≤ 190 (24%), ≤ 200 (16%) и по-високи (11% );
 • полезен обем (l): до 200 (21%), ≤ 250 (47%), ≤ 300 (17%), ≤ 350 (6%), ≤ 400 (6%);
 • консумация на енергия, клас: "A" (39%), "A +" (50%), "A ++" (11%);
 • ниво на шума, dB: ≤ 38 (13%), ≤ 40 (40%), ≤ 42 (32%), ≤ 44 (14%) и над (3%);

Най-популярни функции

 • надвесни врати (21%);
 • антибактериална защита (16%);
 • с Пълен без замръзване (9%);
 • бързо замразяване (13%);
 • известие за затваряне на врати (12%);
 • бързо охлаждане и замразяване (5%);
 • и 3% всеки - режим на почивка, защита на децата и инверторен компресор;

Допълнителни функции

 • скрити дръжки на вратите (34%);
 • охлаждане с две вериги (20%);
 • сензорен дисплей (16%);
 • зона на свежест (11%);
 • дезодоризация (9%);
 • генериране на лед (6%);
 • два компресора (4%).

Обръщайки внимание на тази оценка, можете да разберете коя от допълнителните функции купувачите считат за най-важните.

Също така на нашия уебсайт можете да прочетете статията „5 неуспешни модела хладилник„Което не препоръчваме да приемате.

Топ 4 най-добри бюджетни хладилници преди

В сегмента на евтините хладилници до няма смисъл да се разчита на допълнителни функции. Всеки производител ще ви даде приблизително един и същ комплект. Трябва да решите дали сте готови да калайдисвате с ръчно размразяване или дали е по-добре да доплащате за Без слана. Подбрахме най-добрите модели, които можете да закупите в търговските вериги от август на годината.

ATLANT XM 4010-022

Ползи:

 • Голям обем 283 - фризер 115 литра, хладилник 168 литра.
 • Страхотна цена от
 • Размери 60x63x161 cm
 • Ниско ниво на шум
 • дъно на фризера
 • удобни контейнери на вратата
 • За малки размери, мощно замразяване 4,5 кг / ден
 • Пестене на енергия от клас А - 325 кВтч / годишно
 • Добро качество, 36 месеца Гаранция

Недостатъци:

 • Система за капково размразяване
 • Понякога купувачите забелязват появата на "кожено палто" на задната стена, така че трябва периодично да размразявате хладилника.
 • За да размразите, ще трябва да преместите хладилника назад - тиганът е отзад.

Като цяло ATLANT XM 4010-022 е идеален бюджетен хладилник, който се отличава с големия си обем и лекота на използване. Недостатъците са присъщи на всички държавни служители със система за капково размразяване.

Вижте също - Най-добрите фризери за дома според отзивите на клиентите

ATLANT XM 4021-000

По-големият брат на модела XM 4010-022 има всички същите предимства и недостатъци. След като е платил , получавате по-голям обем на хладилното отделение с 52 литра, което е доста значително.

Ползи:

 • Още по-голям обем на хладилната камера е 230 литра срещу 168, общият обем е 345 литра.
 • По-скъп от XM 4010-022 от , средна цена
 • Размери 60x63x186 cm
 • Атрактивен дизайн
 • Консумира 354 кВтч / годишно
 • Всички останали предимства не се различават от модела XM 4010-022

Недостатъци:

Точно същите като в горния модел и те са свързани със система за ръчно размразяване на капковото устройство. Необходимо е периодично да размразявате хладилника за правилна работа.

BEKO RCNK 335K00 W

Първият представител в сегмента на държавните служители със системата No frost. Средната цена е 300-310 долара, което малко надвишава критериите на нашия рейтинг, но въпреки това се вписва в общата картина. Функционалността е практически еднаква, всичко е стандартно за държавните служители.

Ползи:

 • Системата No frost е основният гигантски плюс за парите.
 • Compact. Размери 54х60х201см. Ширина 54 сантиметра - най-тесният хладилник, идеален за ограничено пространство или необходимостта да се впише в „ниша“.
 • Просторен - обем 300 литра.
 • Електромеханично управление.
 • 4 чекмеджета във фризера.
 • Капацитет на замръзване - 7 кг / ден.
 • Сигнализира отворена врата.
 • Ниско ниво на шум - 40 dB.
 • 24 месеца Гаранция.

Недостатъци:

 • В интернет няма много отзиви, най-вече всички са положителни.
 • Има оплаквания за качеството на материалите. Смятаме, че това е често срещано за бюджетните модели.

Indesit EF 16

Друг представител на добре позната марка със система за размразяване и цена от 20 000 - , Тя се различава от BEKO с намалена височина, но с увеличена ширина и дълбочина от 60x64x167 см. Съответно нетният обем е намалял до 256 литра. В същото време хладилното отделение е с достатъчен размер, а фризерът не е голям - 75 литра.

Ползи:

 • Все едно Без слана. Атланта за дава повече обем с подобна функционалност. Но нито един мраз не дава на Indesite голям плюс. Ако не сте готови да се занимавате с ръчно размразяване, изберете между Indesit и BEKO.
 • Вместима хладилна камера - 181 литра.
 • Климатичен клас N, ST. Енергоспестяващ клас A, 342 кВтч / годишно.
 • Удобен дисплей вътре - ви позволява точно да контролирате температурата.

Недостатъци:

 • Малък фризер - 75 литра.
 • Шумни - въз основа на отзиви от клиенти.
 • 12 месеца Гаранция

Оценка на най-добрите от до 300 долара

Този сегмент е по-близо до бюджета от средния, така че изборът на функции няма да се различава много. Отличителни характеристики на този сегмент: Без замръзване, електронно управление, голям обем, икономия на енергия A +. Оценката се съставя, като се вземат предвид разходите, съответно в края ще има по-функционални модели. Взели сме най-добрите оферти от всеки производител.

Indesit DF 4180 W и Indesit DFE 4200 W, DF 4181

Произвежда се у нас. Серията 4000 от Indesit имат прилики и сходна цена от около , но има съществена разлика, от която си струва да започнете. Размерът на хладилника и фризера 4180 W - 227/106 литра. височина 180 см, 4180 W - 253/75 l 200 см. В зависимост от вашите нужди, можете да изберете подходящата опция.

Ползи:

 • Без слана
 • Енергоспестяваща A +
 • LED подсветка - ярка
 • Дизайн - модерен външен вид
 • Страхотни възможности за рафтове
 • Две чекмеджета на зоната на свежест - миризмите на зеленчуци и плодове не се смесват.
 • Super Freeze Mode - Super Freeze
 • Цена

Недостатъци:

 • 12 месеца гаранция
 • Електромеханично управление - в по-скъпи модели, електронни.
 • Няма индикация за температура
 • Няма индикация за отворена врата
 • Приемлив шум - 70% от купувачите съобщават за тиха работа, 30% отчитат шум. Явно всеки има различни критерии за оценка. Не препоръчваме да купувате в апартамент или студио.

Резултатът. Просторен хладилник за разумни пари с пълен Без слана.

Indesit DF 5200

Плащане 2000 - Можете да закупите серията Indesit 5000. В сравнение с предишната серия получавате електронен контрол на температурата Smart Control и дисплей с индикация за температура. Средната цена е 310-380 долара

Ползи:

 • Без слана
 • Електронен контрол на температурата Smart Control - няколко сензора постоянно следят температурата, помагайки да се избегнат колебанията.
 • Дисплей с индикация за температура
 • Звукова индикация на отворена врата
 • Супер готино, супер замразяване
 • Просторен - обем 359л
 • Изтеглящи се рафтове за фризер, които са фиксирани със стопове.
 • 2 отделни чекмеджета на зоната на свежест
 • Обмислен рафт за бутилки на врата, с фиксиране.

Недостатъци:

 • Шум - почти всички хладилници с без замръзване в бюджетния сегмент имат този недостатък. Дори бихме го нарекли „функция“. Прочетохме всички отзиви на Yandex Market за този модел, има фабричен дефект с палета. Ето един цитат от един от тях: "Пластмасовият съд за вода докосва (или по-скоро пада върху мотора, той се дрънка поради това. Затова съпругът развил два болта, вдигна тигана по-високо и го закрепи отново! И това е всичко! Работи безшумно, замръзва повече от качествено, много доволен от покупката! ”
 • Миризмата на пластмаса е само в началото. Отново "характеристиката" на бюджетните модели. Има малко житейско хакване - за да измиете хладилника с разтвор от вода и оцет, миризмата изчезва почти веднага.
 • Ограничена гаранция в сравнение с конкурентите - 12 месеца.

ATLANT XM 4425-089 ND

Огромен хладилник висок 206 см и обем 342 литра. (314л. Полезен обем) от беларуската марка. Моделът е доста нов, но вече е събрал доста положителни отзиви. Разходите (маркетолозите знаят своите неща). Системата без замръзване, която е донякъде необичайна за Атланта, произвежда главно хладилници с ръчен тип.

Ползи:

 • Без слана.
 • Мощен компресор - замръзва до 7 кг. на ден.
 • Супер готино, супер замразяване, температурен дисплей, таймер
 • Индикация за отворена врата
 • Ваканционен режим, защита на децата
 • Добре обмислена ергономия - 3 стелажа, пренаредени по височина, 2 отделни чекмеджета в зоната на свежест, 4 чекмеджета във фризера
 • Голям използваем обем
 • Модерен дизайн - подобен на по-големите братя Samsung и LG
 • 3 години гаранция

Недостатъци:

 • Моделът е нов, има много малко отзиви. Трябва да разчитате само на доверието на марката.

Отличен модел по отношение на съотношение цена / качество. Можете също така да обърнете внимание на XM 4425-069 ND, XM 4521-000 ND, XM 4424-049 ND - приблизително същото, с малки разлики в дизайна и обема на камерите. Основната функционалност на тази серия е подобна, качеството е на същото ниво.

Liebherr CUsl 2811

Представител на немската марка. Не можем да дадем ТОП на този модел, но си струва да го споменем. Средна цена за , Какви функции се предлагат на тази цена? Точно същото, което Atlant и Indesit предлагат в своите хладилници , Но тук получавате първокласна марка и висококачествени материали. Достатъчно е да влезете в отзивите на пазара на Yandex, веднага можете да видите как производителят е внимателен към своите клиенти, те отговарят на всеки клиент, за всеки преглед. По отношение на функционалността е правилно да се сравнява с началото на нашия топ, така че ще подчертаем само функциите. Привържениците на марката вярват и така разбират за какво преплащат.

Характеристика:

 • Система за капково размразяване
 • клас A ++ (174 кВтч / годишно)
 • 263л - общ обем, малък фризер за 2 чекмеджета 53л.
 • Дръжка от неръждаема стомана с вграден бутален прът
 • Материал за хладилник - неръждаема стомана
 • A ++ - 174 кВтч / годишно, спестяванията са на първо място
 • Подставка за бутилка с подпис
 • Компактност - 55см. широчина
 • SmartFrost Technologies
 • Произвежда се в България, 24 месеца Гаранция. Има подробен преглед на otzovik https://otzovik.com/review_6087499.html, препоръчваме ви да се запознаете, купувачът описа подробно опита от две години работа. Редакционният ни екип препоръчва да доплатите и закупете модел от сегмент .

Оценка на хладилника от 30

Най-интересният ценови сегмент. А-марки Samsung, LG, Liebherr, Bosh с прилична функционалност и отлично качество влизат в борбата за купувачите. Трябва да се отбележи, че Samsung заема първо място по продажби, пълен лидер на върха.

Samsung RB-30 J3200EF

Едно от най-достойните и достъпни оферти от серия RB-30, средна цена 35, В тази серия има модел, по-евтин от RB-30 J3000WW, се различава по цвят и липса на дисплей.

Ползи:

 • Без замръзване - отличителна черта на производителя
 • Много тиха 39 dB
 • Цифров инвертор за компресор на инвертора - 10 години гаранция
 • Просторен - 213 л. / 93л. полезен обем
 • Пестене на енергия A + (272 кВтч / годишно)
 • Просторни рафтове за врати, заключващо се чекмедже за лекарства, лесно плъзгане, по-добро осветление от LG, рафт за бутилки
 • Допълнителни функции: дисплей (много информативно меню), режим „ваканция“, повторно окачване на вратата, индикация за отворена врата, всестранно охлаждане, равномерно разпределение на температурата, супер замръзване
 • Качествени материали, без миризма.
 • Страхотен дизайн
 • Сглобяване на Полша, 12 месеца. Гаранция

Недостатъци:

 • Тавичка за 6 яйца
 • Без фризер за подсветка
 • Липсва машина и форми за лед

В продажба можете да срещнете RB-33 J3420BC - стилно черно и RB-33 J3200WW, които са по-скъпи на , Доплащане за височина 185см. и обемът е 328л. В противен случай няма разлики.

LG GA-B389 SMQZ

Конкурент на RB-30 на Samsung. Подобни характеристики и цена 34, Основната характеристика е наличието на инверторен компресор, дисплей, управление от смартфон и Без замръзване. Обърнете внимание на простора, почти всички модели от тази категория от LG са по-добри от Samsung.

Ползи:

 • Общо няма слана
 • Инверторен компресор
 • Дисплей, възможност за работа от смартфон
 • Допълнителни функции: еко режим, бързо замръзване, повторно окачване на вратата, звукова индикация за отворена врата, много въздушен поток, ваканционен режим
 • Зона на свежест с филтър за абсорбция на миризмата
 • Надеждни рафтове, качествени материали, неръждаема стомана, две кутии за заключване на вратата
 • Размери 59.5 × 64.3 × 173.7 см, използваем обем 261л.
 • Икономичен A ++ 207 кВтч / годишно
 • Интелигентна диагностика, интересна функция, която ви позволява да извикате поддръжка на LG, приведете смартфона си към сензора и той ще сигнализира каква е повредата.
 • Тиха работа с инверторния компресор

Недостатъци:

 • В сравнение със Samsung RB-30, капацитетът е по-малък. 3-литровите кутии не могат да бъдат доставени без премахване на един рафт.
 • Неудобни рафтове на вратата, които са разделени с "безполезен" разделител
 • Къса кабелна връзка
 • Не можете да поставите микровълнова печка или телевизор отгоре, можете да повредите „мозъка“
 • Невъзможно е да се постави ниша, в страничните стени има охладителна мрежа, хладилникът ще прегрее

Ако имате нужда от модел за повече, обърнете внимание на LG GA-B429 SMQZ, по-стария модел от същата серия. Цена от 38, Размери 59,5 × 64,3 × 190,7 см, 302 литра. Предимствата и недостатъците са подобни на GA-B389.

Samsung RB-37 J5200WW

Двуметров гигант на цена от 40 000 п. въз основа на данните на Yandex makret, но на практика струва 42 000 рубли. Височина 201 см, обем 367л. Предимствата са подобни на горния RB-30 J3200EF, като основната разлика е обемът. Добавена е допълнителна зона за свежест, има две от тях. Останалата част от хладилника е същата като RB-30 J3200EF, така че препрочетете всички предимства и недостатъци, които написахме по-горе.

Bosch KGN39VL17R

Страхотен вариант от немска марка. Просторен двуметров модел с полезен обем от 315 литра.Отличителна черта е антибактериалният филтър AirFreshFilter, който премахва всички миризми от хладилното отделение. Останалата част от функционалността е стандартна.

Ползи:

 • Без слана
 • Обем 315L.
 • Допълнителни функции: повторно окачване на вратата, дисплей, електронен контрол на температурата, AirFreshFilter, индикация за отворена врата, супер замръзване, супер охлаждане, календар за съхранение на храни
 • Много възможности за подреждане на рафтове

Недостатъци:

 • шумен
 • Няма отделен леден шелф
 • Клас на енергийна ефективност: А. Конкуренти A + и A ++
 • Неинверторен компресор

Много спорен модел, който губи на LG и Samsung. Въпреки че марката е немска, тя се произвежда у нас.

Liebherr CUwb 3311, Liebherr CUfr 3311

Компактен и елегантен модел от българската марка. В този сегмент тази опция е най-тясната 55 см., Височина 181 см, вместимост 294 литра. Премиум качество, надеждност и издръжливост, удобни дръжки за бутане, но лошо техническо оборудване. Цена приблизително 37.

Ползи:

 • Качествени материали
 • Стилен външен вид, дизайн на SwingLine
 • SmartFrost - образува се по-малко студ, хладилникът рядко се нуждае от размразяване.
 • Допълнителни характеристики: окачване на вратата, супер замръзване, супер охлаждане
 • Икономичен A ++
 • Тихо благодарение на капковата система
 • Бутални дръжки, много е удобно да се отварят и затварят
 • Произведено в България, 2 години гаранция.

Недостатъци:

 • Система за капково размразяване
 • Един регулатор на хладилник и фризер

Вижте също:

333851 44

44 мисли на тема „Как да изберем хладилник за вашия дом: съвет на експерт“

 1. Влад:

  Готино, но без експертно мнение.

  1. amaksil1:

   Как не е така? Пряко оценен и съставен от експерти. Това е реална анализа на продажбите. Въз основа на рейтинга на моделите и производителите е лесно да изберете продукта, който е подходящ за вас.

 2. Лизавета:

  Полезни неща!

 3. Албина:

  И статията ми хареса, разумна

 4. Анна:

  О да - също разгледахме много неща, преди да вземем модела, който ни подхожда. Спряхме на Indesite в крайна сметка, никога не съжалявахме за това

 5. Албина:

  взехме Hotpoint, според мен най-добрата стойност за парите. Те са сравнително евтини, няма нужда да взимате заеми, а функциите са много напреднали, а качеството е италианско

 6. Марго:

  Трябва да го приемате не само с noufrost, но и с функциите на супер замръзване и супер студено, както в моята от горещата точка, свежите наистина се издухат по-дълго, а ако има и активна кислородна функция, тогава просто се охлажда, а не мирише и всичко свежо е много по-дълго

 7. Владимир:

  Всички вие пишете тук за качеството на вашите хладилници.Колко от тези модели използвате?

  1. amaksil1:

   Почти всички модели хладилници работят дълго време, средно от 10 години.Ако изучавате отзивите на пазара на Yandex за модела преди покупката, няма вероятност да срещнете проблеми в близко бъдеще, след покупката.
   Бюджетните модели са по-податливи на неизправности. Вземете същия Atlant (бюджетни модели), той се разпада доста често.

 8. Krll:

  Без хладилници Frost не са лед, те имат съществена отрицателна характеристика - полистирол.
  Намира се в хладилното отделение и във фризера.
  Използвах хладилника No Frost дълго време, докато приятелите ми не казаха, че има полистирол във всеки
  Ако той отрови хората. Взехте отвинтени задни стени хвърли пяната. Във фризера
  изпарителят е леко закрепен с еластична лента, всичко работи. В хладилното отделение трябваше
  отново залепете клапана, плюс въздушните потоци са се променили и разпределението на студа се е променило, но като цяло всичко е наред.
  Веднага цялото домакинство забеляза, че в хладилника има чист въздух.

  Резултатът е за предпочитане пред хладилници с капкова система.

 9. Лера:

  Не е лоша статия, полезна при избора на нов хладилник. Току-що решихме модела и полезна реклама на Avito. В резултат те взеха това, което искаха, но на цена, значително по-ниска от пазарната. Хладилникът е абсолютно нов, всичко работи както трябва, работи перфектно, няма оплаквания. Бяхме много доволни от тази покупка.

 10. Рита:

  Благодаря за информацията. Наскоро бяхте просто озадачени от избора на нов хладилник, статията ви беше много полезна. В допълнение към всичко останало, на Avito бе намерена много изгодна оферта за продажба. Взехме чисто нов хладилник на значително намалена цена. Без дефекти, наистина нов, работи перфектно и се запазва много добре)

 11. Олеся:

  Наскоро купих апартамент и беше необходимо да се обзаведат мебели и уреди. И разбира се, на първо място ви трябва хладилник. Препоръчаха ни хладилника Atlant, разгледахме го, оценихме го и в крайна сметка купихме Atlant XM 4426-009 ND. Външността е красива, изглежда стилна и се вписва идеално във всеки дизайн на апартамента. Много тих, просторен, голям фризер. Като цяло всички бяха доволни от покупката, прекрасен хладилник на достъпна цена, не преплатихме за марката, получихме висококачествено оборудване, по-евтино от известните марки.

 12. Валентин:

  Лично аз отдавна използвам хладилника ATLANT (модел XM-4008) и изобщо не съжалявам. Капацитетът е отвъд похвала: имаме голямо семейство и това, че няма място в хладилника, е рядко събитие. Е, можете да се досетите колко семейство с три деца обикновено купува. Цената, между другото, е много прилична. Сравнявайки моделите на уебсайта, се вижда, че силата на замръзване на този модел не е най-високата. Честно казано, никога не съм срещал проблеми с това. Всичко се замразява и съхранява: от лед до месо. Не е изненадващо, че този конкретен модел е на първо място по популярност.

 13. Олга:

  Аз самият си купих хладилник Atlantovsky две камери, той работи добре от година, няма проблеми с него, всичко е наред! Бях доволен и от това, че цената беше приемлива и много по-евтина в сравнение с китайците!

 14. Саша:

  Гледахме различни отзиви за хладилници Atlant и наскоро закупени от серия 2015, те се оказаха добри. Можете да ги намерите дори на отстъпки сега и това е въпреки факта, че цените не са много високи.

 15. Оксана:

  Интересна статия. От това могат да се извлекат много полезни аргументи, които по-късно могат да се използват при избора на хладилник. Например, когато вдигнах хладилник, изхождах преди всичко от изчисляването на ценовата политика. Хареса ми най-много хладилника Atlant XM-4008 на достъпна цена. Това устройство също ме устройва с неговите характеристики. Харесва ми, че той държи продуктите в първите пет. Това е доста просторно и че фризерът е разположен в долната част.Плюс това ми харесва, че по време на работа не вдига шум и консумира минимум електричество.

 16. Джулия:

  Бих искал да отбележа, че в наше време разнообразието от хладилник наистина е марка, която е запазила експлоатационния си живот в сравнение с другите и можем да кажем, че цената е Atlant, вкъщи имам хладилник и пералня, няма проблеми нито с двата не, коя година вече.

 17. Анна:

  Вече трета година използвам хладилника Atlant (модел XM-6221-180). Този е избран от сорта, тъй като цената и функционалността са подредени. И ще кажа, че не е по-лошо от по-скъпите марки. Той замръзва перфектно, има дори функция за супер-замразяване, например, за да замръзне лед бързо. Просторен, в секцията на хладилника 4 рафта и 2 чекмеджета за зеленчуци и плодове. А също и във фризера 3 чекмеджета. Материалите, от които са изработени рафтовете и чекмеджетата, са добри, нищо не се спука и не се счупи. И хладилникът работи тихо. Освен това изглежда доста външно, а контролния панел е скрит зад вратата в горната част, децата няма да го получат, много удобно.

 18. лилия:

  Най-добре е да следите Атланта. На мое място е модерен хладилник за 2017 година. Нещото е с много високо качество, освен че изглежда много модерно, Atlant също стои доста приемливо в сравнение с други по-известни модели.

 19. Полин:

  Не искам да говоря лошо за други марки хладилници. Но въпреки това, сравнени по характеристики и цени, те направиха избор в полза на хладилника на марката Atlant. Купихме голяма двукамерна преди повече от 4 месеца. Веднага вратата беше окачена от другата страна - не всички марки хладилници имат такава възможност, но Антантата я има. Отново искам да се съсредоточа върху просторността на хладилника. Имам 3 чекмеджета в долния фризер и спокойно изложих всички продукти, няма усещане за „масов гроб“ и е лесно да намерите всичко. Хладилник с куп рафтове - всички продукти пасват.

 20. Александър:

  Хладилникът Atlant е толкова популярен поради факта, че параметрите му напълно отговарят на всички изисквания за съвременните хладилници, но в същото време струва значително по-малко от аналозите на други марки. По тази причина купихме Atlant XM 4521 ND. Голям обем от фризери и хладилници, много рафтове и всякакви съдове за разделно съхранение на храни, бързо замразяване, функция ПЪЛНО НЕ ЗАМРАЗВАНЕ и много други. Ако добавим, че той не завърта прекалено много електромера и работи почти безшумно, тогава какво друго е необходимо? Никога не сме съжалявали за покупка!

 21. Владимир:

  Бях видял достатъчно положителни отзиви за компанията Atlant и купих хладилника Atlant 4425-009 ND. Изминаха 9 месеца от деня на покупката и днес тя се скъса за трети път. Ще отида до магазина, за да скандализирам, ще взема всякакви, но не Атлант!

 22. Олга:

  Имам Атлант от 1991 г., той се повреди точно веднъж след 3 години и след ремонта вече не се разруши, премести се между градовете пет пъти и сега, след 27 години сервиз, моторът спря да се изключва, реших да не връщам ремонта, а да намеря замяна на вашия "старец")

 23. Антон:

  За Атлант, вероятно цялото растение пише, докато гледам

 24. Bella:

  Те взеха най-евтиния Indesit и са напълно доволни, ноу-хау обикновено имат най-евтините модели

 25. Оксана:

  Интересна статия и доста интересна оценка, с която мога да се съглася в частта, която се занимава с хладилниците на Atlant. Когато преди половин година купих хладилник, за да заменя стария, избрах Atlant, тъй като беше с оптимална цена и идеално се вписваше в размерите на моята кухня. Доволен съм и от характеристиките, тъй като е безшумен, просторен и съхранява добре продуктите.

 26. Ирина:

  И ние закупихме Атланта.След като работихме 1,5 години, той беше излязъл от строя, а уплътненията на вратите на фризера продължават да изскачат. Много съжаляваме, че купихме Атланта. И също работи шумно и нещо постоянно се снима вътре.

 27. Света:

  Не мога да кажа нищо за Атланта, тъй като никога не съм използвал оборудването на тази компания и, честно казано, рядко съм чувал за това. Съпругът ми и аз отидохме да пазаруваме, като се грижехме за малък бял хладилник, за предпочитане Bosch. Но когато видях черно (модел KGN39SB10 на Bosch), разбрах, че това е любов. Вярно, цената за него не беше толкова гореща, затова решихме да я разгледаме в интернет. Намери го на Авито. Цената беше по-малка, но не и от много. Когато ме заведоха при чемшира, разбрах, че не греша. Много красив дизайн. Използвам го вече шест месеца. На всички рафтове продуктите се охлаждат равномерно, има филтър срещу миризми, специално покритие срещу бактерии, хладно замразяване и размразяване. Само в началото беше много шумно. Но се оказа, че подът на това място е просто неравен. Съпругът го премести и шумът изчезна.

 28. Валери:

  Веднага видимо плати една и съща марка

 29. шарлота:

  И Атланта страдах, въпреки че служех 12 години и сега работи като звяр, но стената, която трябва да плаче, не плаче и такъв блок лед расте, че трябва да го изключим напълно и да го размразим за дълго време

 30. азиатски:

  Е, разбира се, всеки хладилник ще работи до 10 години, но никой няма да каже колко дълго ще служи

 31. Ирина:

  Те купиха Atlant XM 6023 -031 от мен отдавна, за промоция, в допълнение, чайник на една и съща компания беше подарък. И двете !!!! работят като часовник, сякаш да не го джибри)), хладилникът не е шумен, не замръзва, 4 рафта във фризера , успешно направи подарък за себе си.

 32. Ирина:

  Лично аз се настаних на хладилника ATLANT. Честно казано, не съжалих, той прави всичко сам, няма нужда да го размразявате. Просторен в средата

 33. Валери:

  Напълно съм доволен от хладилника Atlant, той е надежден по качество, просторен и в същото време компактен, работи доста тихо, останах доволен от покупката.

 34. Станислав:

  Веднага се забелязва, че Atlant се пише директно от фабриката и най-вече жени. Очевидно фабриката се справя много зле, тъй като Atlant насърчава това. Поради факта, че BOSCH Германия и BOSCH се произвеждат в Санкт Петербург, в Стрелна, истински хладилник от Германия струва от 80 000 + транспорт до страната ни около 20 000. За сметка на това, че хладилниците живеят до 15 години. Безсмислените съвременни хладилници с тънки алуминиеви тръби са заварени с медни такива и за 3-5 години Фреон започва да изтича дори в хладилници за 100 000 +. Всеки, който пише, че хладилниците работят чудесно за тях, така работят, ако четете половин година, година и след 2-3 години проблеми ще започнат с пускането или ремонта за $ 290. Съвременните хладилници живеят максимум 5 години, това не са съветски, които работят 50 и повече години. Без сметка за замръзване през 2017 г. бях в Германия в град Висбаден, отидох в хладилен магазин. От парчетата от 50, само 7 без слана, това е нещо, което да кажа.

 35. Александър Фомин:

  Купихме хладилник Atlant преди около половин година! Много сме доволни от избора си. Беларуското качество е на върха. Добра икономия на енергия, удобно разположение на рафтовете.

 36. Полин:

  Наскоро си взехме хладилник от Atlant, много добър, просторен и продуктите винаги са свежи. Можете да намерите както цената, така и дизайна по ваш вкус, определено съветвайте.

 37. Paul:

  Взехме тюркоаз М-149 и го съжалихме. Две години вратите и уплътнението провиснаха. Уплътнител изтече между фризера и хладилника. Следващия път ще взема чужда кола!

 38. Валентин:

  Не видях нищо за фирмата с водовъртеж. Но сега произвеждат ненадминати хладилници. Големи, със здрави рафтове и перфектно поддържат идеалната влажност в камерите

 39. Paul:

  Тук, разбира се, всеки експерт е свой, за да не изважда, но доколкото ми позволяват познанията в тази техника, не можах да намеря по-добре от Hotpoint

 40. Василиса:

  Бих предпочел Либхер. Да, няма да има No Frost. Но по отношение на ергономичността и качеството на материалите, това е разрез по-горе. Вградените в страната хладилници често грешат с евтина пластмаса с неприятна миризма. И удобството на вътрешните организации, те не са особено различни.

 41. Кира:

  Добра статия! Има хладилник на Liebherr. По отношение на капацитет и обем, идеални, дори тесни модели! Радвам се, че фризерът има система за замръзване, в хладилника има капкова система (храната се съхранява ясно по-добре, отколкото при пълно замръзване). И плюс качеството на материалите и изработката. Въпреки факта, че те наистина се правят в Германия (както е посочено), добре, или в България (което също е посочено)

 42. Александър:

  Добър ден! Хладилникът Liebherr е в нашето семейство от 8 години. Искам да отбележа, че въпреки скромната функционалност, моделите са сглобени с високо качество, от добри материали и са по-тихи от Indesite и Atlanta.

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите