У дома Как да изберем Климатична техника Избор на йонизатор на въздух за апартамент

Избор на йонизатор на въздух за апартамент

Вероятно сте забелязали колко лесно и приятно е да дишате в планината, в иглолистна гора, близо до морето или водопад. Причината е голяма концентрация на отрицателно заредени частици - йони с естествен произход. В същото време, в помещения с лоша вентилация, с голям брой функционираща офис техника и домакински уреди, производителността с времето рязко намалява. Причината е излишъкът във въздуха на положително заредени частици - катиони. Инсталирането на йонизатор ще оптимизира съотношението на отрицателно и положително заредени частици в помещението.

Какво е полезен йонизатор

Наличието на голям брой отрицателни йони може значително да подобри процесите на газообмен в белите дробове на човека. Това причинява подобряване на метаболизма и укрепва имунната система, ускорява регенерацията на тъканите (раните заздравяват по-бързо), подобрява съня, състоянието на кожата и като цяло благосъстоянието на човека. Но основният ефект е свързан с дихателната система - рискът от ТОРС и астма, както и проявата на алергични реакции намалява.

Вижте също - Рейтинг на пречистватели и овлажнители за въздух в домашни условия

Как работи йонизаторът

Независимо от дизайна, самият принцип на работа на йонизатора остава същият - той се основава на коронарен разряд. Електрод с голяма кривина на повърхността (например плоча с иглени спирали) се доставя с високо напрежение с отрицателен заряд. На върха на електродите се появява коронарен разряд, което води до образуване на йони. Полученият йонен поток, изтичащ от електрода, се разпространява в цялата стая. В същото време частици замърсяване и прах, съдържащи се във въздуха, заредени, се утаяват върху плочите на йонизатора. В резултат на това пречистеният йонизиран въздух напуска устройството.

Вижте също - Направете овлажнител със собствените си ръце

Сортове йонизатори

Някои модели йонизатори на въздух могат да съдържат допълнителни функции. Например, йонизатор-пречиствател има вграден филтър, който почиства въздуха - тази комбинация може значително да подобри качеството на вътрешния въздух. Ако стаята е много запрашена, тогава си струва да закупите устройство с вграден HEPA филтър. Ако нивото на прах е сравнително малко и искате да спестите от подмяната на филтъра, тогава си струва да изберете йонизатор с електростатичен филтър. Той е за многократна употреба, лесен за почистване и има добри показатели за филтриране на въздуха.

Друг пример е йонизатор-овлажнител, такова устройство ще осигури идеален микроклимат в помещението. Такава комбинация от устройства ще спести място, което е много важно за апартамент, като същевременно поддържа качеството на работа.Самият овлажнител може да бъде от съвсем различен тип - въздушна миеща машина, ултразвукова и т.н.

Съществуват обаче монофункционални модели на йонизатора на въздуха, които са оптимизирани за работа в специфични условия. Например, за шофьори, които прекарват много време зад волана, се препоръчва йонизатор на въздух за автомобил, който се захранва от запалка за цигари. Друг модел е подходящ за тези, които работят дълго време пред компютър, който е доста мощен източник на положително заредени частици. За да неутрализирате техния ефект и да увеличите концентрацията на йони, можете да използвате малък USB йонизатор за въздух. Тя е много компактна, сравнима по размери с USB устройство, така нареченото флаш устройство, и се захранва от стандартен USB порт.

Друг вариант за йонизатора е солна лампа. Това е лампа с ниска мощност с нажежаема жичка, върху която се полага слой от кристали от естествена сол. При нагряване солта започва да отделя отрицателно заредени йони. Тя може да бъде лампа във формата на топка или лампа, поставена в груб камък. Въпреки декоративната привлекателност, такива йонизатори на сол имат един съществен недостатък - ниска мощност и, като следствие, създават ниска концентрация на йони.

Важно:

Най-известният йонизатор е лампата Чижевски, но не бива да я купувате за къща / апартамент. В крайна сметка това е медицинско изделие, а не домакинско устройство, употребата му трябва да бъде строго дозирана.

Вижте също - Ползите и вредите от домашните овлажнители за въздух

Как да изберем йонизатор на въздух за апартамент

Вижте също - Направи си грижа и почистване на овлажнителя

На първо място, преди да изберете йонизатор на въздух за апартамент, трябва да се отбележи, че използването му има редица ограничения. На първо място, лекарите не препоръчват да го инсталирате в помещенията, където се намира дете, което все още не е навършило една година. Освен това инсталирането на йонизатори за хора с рак е противопоказано - както беше споменато по-горе, йони подобряват метаболизма, което може да причини ускорен растеж и размножаване на раковите клетки. Някои хора имат индивидуална непоносимост към аероните.

Преди да се пристъпи към оценката на основните параметри на йонизатора, трябва да се справим с едно доста широко разпространено погрешно схващане: йонизаторът не може да замести овлажнителя. Точно като овлажнител изпълнява напълно различни функции от йонизатора на въздуха, поддържайки оптимално ниво на влажност.

Биполярни или еднополюсни

В зависимост от вида на произведените йони, йонизаторите са биполярни (произвеждат положителни - катиони и отрицателни - аниони) и униполярни (генерират само аниони). Няма консенсус сред експертите за това колко оправдан е изборът на биполярен йонизатор. Смята се, че естественото, най-хармонично съотношение на отрицателни и положителни йони във въздуха трябва да бъде 3: 2. Но в същото време голям брой домакински уреди са източник на голям брой положително заредени частици. Затова е оптимално да изберете еднополюсен йонизатор за офис помещения, освен това е много по-евтино. Но за детска стая с минимум домакински уреди биполярен йонизатор е по-добър, въпреки факта, че такива модели са доста скъпи.

производителност

Може да се посочи в две версии. Първият е създадената концентрация на йони на кубичен метър в помещението, оптимално тази стойност е от 10 хиляди до 20 хиляди йона на кубичен сантиметър. Вторият вариант - е посочена площта, за която е проектиран йонизаторът, докато производителността се изчислява за помещения с височина на тавана 2,5 метра.

Напрежение на емитер

Тя трябва да бъде между 20 kV и 30 kV. Индикатор под препоръчителното ниво не може да осигури непрекъснато производство на йони. Не се препоръчва напрежение над 30 kV за електрическа безопасност.Освен това при такова напрежение започва активно генериране на озон, чиято висока концентрация може да бъде опасна.

Ниво на шум

Зависи кой метод на размножаване на йони се използва. Когато е активен, се използва вентилатор, който се превръща в източник на шум, когато пасивният йон се разпространява независимо. Пасивните йонизатори на въздуха са по-тихи и по-евтини, но имат съществен недостатък - неравномерното разпределение на йони в обема на помещението. Отрицателно заредената частица е нестабилна; тя е склонна да се рекомбинира чрез свързване на положително заредена частица. Следователно в непосредствена близост до йонизатора концентрацията на йони ще бъде висока, но в по-далечните ъгли на помещението (особено ако е голяма) те просто не могат да се "получат". Въздушен йонизатор с вграден вентилатор има по-високо ниво на шум, но в същото време осигурява по-равномерно разпределение на йони в целия обем на помещението.

Вижте също:

2825 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите