У дома Правила за работа Големи домакински уреди Каква е размитата логика в пералнята?

Каква е размитата логика в пералнята?

Напредъкът в 21 век набира и набира скорост! Буквално всеки ден учените и разработчиците показват на света най-новите изобретения в някоя от сферите на живота. Но сега всеки от нас не е твърде заинтересован, ще говорим за иновативна технология - Fuzzy Logic в пералнята.

Името, разбира се, е звучно и загадъчно. Но какво означава това? И струва ли си това, за което се оценява? В крайна сметка цената на такива автомобили е прекомерна. Нека разгледаме този проблем заедно.

Какво е Fuzzy Logic в прости думи и дела

Какво е Fuzzy Logic в прости думи и дела

Преведено от английски, този израз буквално означава размита логика. По принцип терминът е математически и се използва за програмиране на модели на човешко поведение и мислене!

Нали разбирате, че такъв обхват на програмиране в пералнята е просто невъзможен. Просто производителите наистина харесаха термина и решиха да го приложат към иновациите си.

Как обаче декларираната функция на изкуствения интелект работи в пералните машини?

За да се обясни бързо разликата между обикновена машинна програма, базирана на ясни алгоритми и Fuzzy Logic, достатъчно е да си представим разликата между готвене на супа в мулти готварска печка и на обикновена печка. В мултикукър течността няма да се изпари, газът няма да излезе случайно и домакинята няма да забрави да добави сол навреме, тъй като всичко това е направено преди да затвори капака на мултикуксора. Останалото е въпрос на технология. Тя ще готви и пържи и ще я изключи навреме.

На печката обаче супата може да ви очаква всякакви изненади. И самата домакиня взема решение да коригира ситуацията, гледайки какво се е случило: добавя сол, добавя преварена вода, добавя подправки, ако вкусът не е достатъчно наситен. Тоест той взема решение - според конкретна ситуация. Днес тя добави 1 литър вода, а утре изсипе същия литър, защото се оказа излишна.

Виждате ли какво интересно нещо? Тоест пералня, оборудвана с тази функция, се държи като истинска домакиня. Той контролира самото количество вода въз основа на теглото на прането, настройва количеството на добавения препарат, увеличава или намалява скоростта на въртене на барабана ...

Тоест, ако в обикновена машина трябва да настроите температурата, да вземете решение за преденето и количеството прах, тогава в този случай няма нужда да мислите. Логиката на пералнята ще измисли всичко за вас!

И вместо да натискате няколко бутона, трябва само да натиснете един. Тук е постигнат прогрес!

Вижте също - Как да перете маратонки в пералня

Има ли реални ползи и недостатъци на тази технология?

Какви са недостатъците на технологията Fuzzy Logic в пералнята

Но напредъкът, разбира се, е голяма и благородна кауза. Но струва ли Fuzzy Logic наистина? В края на краищата, всъщност каква е разликата колко пъти да натиснете бутон?

Ако проблемът е, че ви е трудно да вземате решения относно представянето на програми, тогава - разбира се, купувайте! Но, ако няма проблем с това, тогава какво ще даде тази машина?

Производителят гарантира такива предимства:

  • Значителни икономии на вода
  • Спестяване на енергия
  • Намалена консумация на почистващи препарати

Изглежда примамливо. Но наистина ли е така? В края на краищата, никой не ви принуждава да поставите повишена скорост на прах първоначално, нали? И спестяването на вода и светлина не е толкова голямо, за да покриете цената на такова оборудване с печалбата си.

И между другото, такива машини имат няколко мазни минуса:

  • Ако "интелектът" се разпадне, фиксирането на дъската ще струва толкова хубава стотинка, че няма да изглежда малко. И колкото по-сложна е програмата, толкова по-уязвима и краткотрайна е тя.
  • Невъзможност за планиране на времето. Ако в обикновена машина знаете със сигурност, че измиването ще приключи след точно 30 минути, окачите прането и започнете работа, тогава този номер няма да работи с тази машина. Тя сама регулира процеса, като не се притеснява от вашите планове. Разчитахте на половин час, а тя мие час, например, защото реши, че половин час няма да е достатъчен за този тип замърсяване.

Като цяло, помислете сами, преценете сами дали да имате втора любовница в къщата или не. Но ние като пестеливи, вредни и коректни хора, не разглеждаме ситуацията в полза на търговците, а в полза на обикновен потребител, освен това среден доход.

В кои автомобили тази функция не е, но името е?

Не мисля, че ще ви изненадаме много, ако кажем, че това звучно име е обичано и от онези, които дори не са се замисляли да внедрят подобна логика в техниката си. И това изобщо не е измама. В съвременния свят това се нарича маркетинг.

Ето защо, на първо място, обърнете внимание на изброената функционалност на машината. Ако тя не "знае" как да претегли прането, да определи вида плат и температурата на водата, тогава това е същият изкуствен интелект, като Поплавски е певец.

Недвусмислено можем да заявим, че в евтините пишещи машини няма такава логика и не може да бъде, дори ако е написано, че я има.

Топ 5 перални машини с функция Fuzzy Logic

Списъкът е подреден в низходящ ред по популярност и честота на покупките.

Samsung Wf -1802-XEC

Машина с товар от 8 кг, която освен изкуствен интелект има няколко атрактивни функции. Например, контролът върху разпенването и способността за освежаване на прането, придавайки му свежа миризма, без да се прибягва до измиване с вода. Цената е около - 13 000 гривни.

LG F– 1281-TD

Натоварване от 8 кг, в допълнение към Fuzzy Logic, има още 13 програми, една от които е доста интересна - това е безшумен режим на пране. Цената е около - 10 600 гривни.

Electrolux EWT -1366-HDW

Товарене 6 кг, вертикално натоварване. Оборудван с вградена защита от течове и 7 програми за измиване. Цената е около - 16 500 гривни.

Bosch WLG -20265 – OE

Натоварване 5 кг, тясна. Има защита срещу течове и възможност за добавяне на нова порция пране по време на пране. Цената е около 9 000 гривни.

Аско W -6884 –ECO W

Товаренето на 8 кг, има 12 програми, функцията за автоматично претегляне и ускоряване на оборотите по време на въртене достига 1800 в минута. Цената е около 37 300 гривна.

Както можете да видите, само един модел показва освен името, съответната функционалност. И такава пералня струва много повече от другите машини. Така че дали има перална машина Fuzzi Logic или не, можете да се убедите сами.

Вижте също:

7657 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите