У дома Правила за работа Големи домакински уреди Как правилно да измиете тюл в пералня

Как правилно да измиете тюл в пералня

Ако баба ви оплаква и ви казва, че само мързеливите хора имат въпрос „как да мият тюл в пералня“, тогава спокойно можете да й кажете, че опитът й вече не е от значение. Съвременните машини перат всякакви деликатни тъкани: коприна, вълна и дори високотехнологични мембрани.

Но, колкото и да са умни колите, все още има някои нюанси и трябва да знаете за тях предварително, за да не се срамувате от бабата, която ви предупреди! Процесът на пране на тюл в пералня е малко по-различен от ръчния.

Общи указания за грижата за тюл

Общи указания за грижата за тюл

Знаете ли, че тюлът е изобретен още през Средновековието, във Франция? Тогава тъканта е била достъпна само за богати аристократи под формата на декорация за прозорци и балдахини на леглото. Останалите хора се задоволяваха само със скромни яки и маншети.

Можете ли да си представите какъв важен аристократ бихте били познати в Париж, ако разполагате с тюл, окачен в три стаи и дори не съвсем чист? Но шегите са шеги, но те трябва да бъдат заличени.

Цената на добрите завеси е доста висока, следователно, трябва да се опитате да удължите живота им колкото е възможно повече. И така, какво трябва да направите и как да измиете тюла, за да стане бял?

 • Мийте редовно завесите, тъй като текстилът, който се почиства веднъж годишно, бавно, но сигурно безвъзвратно пожълтява и пожълтява. По-късно да разкриете този нюанс е почти нереалистично.
 • Ако тюлът виси във вашата кухня, което предполага повишено отлагане на мазнини и сажди, тогава трябва да го миете поне веднъж месечно. В други стаи веднъж на три месеца ще е достатъчно.
 • Не е необходимо да вакуумирате такива продукти, тъй като има голяма вероятност да оставите акъл. И те са много видими на прозрачна тъкан и безнадеждно развалят цялостната картина.
 • По-добре е да изберете пластмасови куки за корнизи, тъй като металните са склонни да ръждясват, още повече, че тюлът е окачен на прозорците не в сухо състояние, а в мокро.
 • Препоръчително е да намалите леко нишестето при всяко измиване, тъй като това не позволява мръсотия и прах да се хранят дълбоко, по време на измиването сивотата се оставя много бързо, тъй като не е проникнала в структурата на влакната.
 • Не използвайте агресивни избелватели, съдържащи голям процент хлор, тъй като тъканта ще се износва твърде бързо.
 • Завесите от гладене от тюл не се препоръчват. Ако те са безнадеждно набръчкани, по-добре е да ги накиснете за дълго време, след това ги опънете и окачете, за да изсъхнат в мокро състояние. Ако това не помогна, тогава режимът на гладене е най-ниският, през тъканта и с пара.Защо гладенето е нежелателно? Защото те стават жълти или сиви от излагане на високи температури.

Това са няколко прости препоръки. Ако ги следвате, тогава нещото ще ви служи не с години, а с десетилетия. Сега нека се занимаваме с измиването, тъй като това е най-важният момент

Вижте също - Къде да сложите прах в пералнята?

Подготовка за машинно пране

Подготовка за машинно пране

 1. На първо място, завесата трябва да бъде старателно отстранена. Препоръчително е да направите това на балкона, тъй като ще има много от него и той ще се утаи по стените и други интериорни предмети. Накисването на прашен плат не е добре, тъй като тъканта след това се мие по-лошо.
 2. Проверете тюла и проверете за петна. Ако имат къде да бъдат, тогава използвайте специални средства за отстраняване на петна и преди да започнете основното измиване.
 3. Завесите, изработени от такива материали, много обичат да се накисват. Затова можете да ги накиснете първо в леген с малко количество перилен препарат и сол, в съотношение:

1 литър вода - 1 чаена лъжичка сол + 1 чаена лъжичка прах

Солта е необходима, за да омекне водата, а в меката вода мръсотията се отделя много по-добре и разпенването ще бъде просто прекрасно.

Смята се, че солта има свойството да избелва. Но в действителност това изобщо не е така: изсветляващият ефект се получава поради факта, че в мека вода, омекотена със сол, прахът действа много по-добре и прониква по-дълбоко във влакната на тъканта.

 1. Времето за предварително накисване е от час, но колкото по-мръсен е тюлът, толкова по-дълго трябва да се държи във вода преди измиване. Затова е по-добре да използвате басейна за тези цели, по-икономично. Процесът на накисване в пишеща машина - машината също черпи електричество, като обичайния режим.

При каква температура да се измие тюл

Основният враг на снежнобялата завеса е горещата вода, затова не забравяйте веднъж завинаги, че температурата на измиване на тюл е от 35 - 40С. Нито по-високи, нито по-ниски.

Ако измиете с гореща вода, ще получите обратен ефект, тъканта ще стане сива. И, ако е много студено, тогава просто не се мие добре.

Има изключения от правилото: тюл, направен от естествени тъкани, а не синтетичен. Такива завеси ще издържат на по-висока температура, приблизително 60 ° C. Но като цяло няма разлика 40C или 60C, следователно, за удобство е по-добре да използвате една формула.

Правилният режим на пране в машината

Изберете всеки режим за деликатно измиване без завъртане, във всяка съвременна машина има такива.

Те се наричат, разбира се, по различен начин. Има просто "за миене на ръце", има "за тюл", има вълна и коприна. Всеки от тях ще направи. В същото време не забравяйте, че не е необходимо да избирате функцията "накисване", тъй като е по-добре да направите това отделно и предварително.

Основното е отсъствието на високи обороти, тъй като това ще разкъса тънката тъкан. И без да се върти, тъй като гледането на тюла с желязо означава да му нанесете ненужна вреда при висока температура.

Приемливи перилни препарати и какви материи са

Можете да измиете тюла в машината с всякакви почистващи препарати без високо съдържание на хлор, но все пак обърнете внимание на тъканта. Тюлът е повече или по-малко деликатен, в зависимост от състава.

Най-устойчиви на стрес са завесите, изработени от естествени нишки: лен, памук, дори с добавяне на синтетика. Копринените завеси са по-податливи на унищожаване чрез химия, но са толкова скъпи, че единственият израз „копринени завеси“ е просто от сферата на фантазията за обикновения човек.

Но други видове тъкани, от които обикновено се прави тюл, са доста капризни. Органза, найлон, муслин - може просто да се разтвори и да се покрие с микро дупки от хлор.

Избелващи продукти у дома

Избелващи продукти у дома

Как да измием тюл, така че да остане бял?

Има много продукти в магазина. Всички те са добри и на разумни цени. Но, има моменти, когато няма абсолютно никакъв начин да се получи правилната химия. Да предположим, че завесите ви са в селска къща, откъдето е доста далеч от цивилизацията или, днес няма и стотинка допълнително, а утре ще дойдат гости.

Всичко може да се случи, следователно, никога не боли да има в арсенала няколко вековни рецепти от импровизирани средства. И кое вещество е в тенденция при бабите? Разбира се сода!

Леле, как я обожават! И зъбите й се избелват, и чиниите се почистват, а лицето й се изтрива, а любимите й завеси освежават. Честно казано, резултатът няма да бъде толкова забележим, колкото от използването на специална химия, но, без риба и рак, сами разбирате. Така…

За да избелите сода тюл, е необходимо да го накиснете в разтвор с пропорцията:

1 литър вода + 1 супена лъжица сода

Трябва да държите дълго време, поне три до четири часа, и за предпочитане цяла нощ, след което изплакнете обилно.

Има още едно прекрасно лекарство, което алчните баби използват вместо синьо, а това е обичайното зелено. Да, зелено е, не се изненадвайте. Прилагайте го така:

В купа с топла вода се капват 1-2 капки от това чудодейно средство, разбъркват се и тъканта се потапя там. Разтворът трябва да е леко, леко зеленикав и ако надвишите пропорциите, тогава тюлът ви ще стане забавно-изумруден, но не бял. Но тогава, ако направите всичко правилно, тогава ви очаква прекрасен резултат. Завесите наистина ще изглеждат снежнобяли.

Също така, не отстъпка синьо. Разбира се, не можете да го наречете по никакъв начин импровизирано средство, тъй като за начало това вещество все още трябва да бъде намерено. Но ако го имате в дома си, тогава не забравяйте да го използвате, въз основа на инструкциите. А общата пропорция за оцветяване със синьо е такава, че да е точно бяла:

0,5 чаена лъжичка на 10 литра вода

Всички тези рецепти са добри, защото не само спестяват пари, но са безопасни и за страдащите от алергия и много малки деца. И в нашия замърсен свят - това е достатъчно добър аргумент, за да обърнем внимание на подобни методи.

Как да нишесте завеса от тюл

Както писахме по-горе, нишестеният тюл е силно препоръчителен, тъй като това го спестява дълги години в напълно девствено състояние. Но как се получава този ефект?

Това е така, защото нишестеният разтвор, прониквайки в тъканта, образува много тънък филм върху него, който е защитна бариера срещу вездесъщия прах и сажди. Тоест всички тези гадни неща се установяват директно върху нишестето, а не върху самата тъкан. Ето защо, ако сте икономична домакиня, тогава по всякакъв начин използвайте този метод, той е наистина ефективен!

Можете да нишестете само напълно чисто и изплакнато нещо, с което чашата е вода и тя все още е мокра. Тоест можете да миете в колата - машината. След това вземете такова решение:

2 супени лъжици нишесте + 1 чаша студена вода

Разбъркайте старателно, така че да не остане нито една бучка, и изсипете тази смес в 0,5 литра вряла вода. Още веднъж старателно разбъркайте и разтворете в 10 лири вода за изплакване.

Спускаме завесите там, старателно ги накисваме, внимателно ги изваждаме и първо ги закачаме, така че водата да е малко стъклена (да речем, на въжетата над ваната), а след това право към перваза.

Няма какво повече да кажем как да измием тюла в пералнята. Но тези препоръки са напълно достатъчни за добър резултат, ако, разбира се, ги следвате

Вижте също:

5295 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите