У дома Правила за работа Големи домакински уреди Може ли яке за костюм да се пере в пералня

Може ли яке за костюм да се пере в пералня

С появата на мъж, чорапи, "семейства" и костюми избухнаха в живота ви. Сега кошчето за пране се пълни два пъти по-бързо и пералнята е най-добрият ви приятел. Добре е също така, ако става дума за кола, а не за купа и сапун за пране. В края на краищата има неща, които трябва да се мият изключително на ръка. Така че, ние имаме якета на дневен ред. Нека да разберем дали сакото може да се пере в пералня?

Да се ​​мие или да не се мие, това е въпросът

Измийте или не мийте, това е въпросът

Много бъдещи домакини взеха нещата и ги сложиха на буца в пишеща машина, без да си правят труда да ги разглобяват и разделят. И тогава се чудят защо костюмът седна или пуловерът се нави. Така че, за да не ви се случи това, не забравяйте да прочетете информацията на етикетите преди измиване. Не забравяйте, че не винаги е възможно машинно да перете костюма си.

Ако етикетът върху дрехите даде зелена светлина за машинно пране, можете да стартирате устройството и да започнете своя бизнес. Обикновено якетата (говорим за тях в тази статия), изработени от лен, полиестер или памук, не са причудливи. Но си струва да запомните, че всяко измиване намалява плътността на тъканта и влошава външния вид. За да поддържате дреха в добро състояние в продължение на много години, следвайте тези прости правила:

 • Препоръчително е да използвате течни домакински химикали за измиване. Инвестирайте в климатизация.
 • Намерихте ли "ужасна" мръсотия върху якето си? Третирайте тези зони с 3% разтвор на амоняк.
 • Изпере дрехата в мрежеста торба.
 • Тъй като яке е деликатно нещо, изберете подходящата програма за пране. Тя може да бъде „Деликатно измиване” или „Ръчно измиване”.
 • Ако дрехата съдържа вълна, температурата на водата за измиването й не трябва да надвишава 30 градуса.
 • Лененият продукт се измива при температура не повече от 60 градуса и без предене.
 • Синтетиката може да се измие при температура на водата 30-40 градуса.
 • Ако тъканта е „устойчива на въртене“, използвайте я разумно. Не повече от 800 об / мин.

Както виждате, няма нищо трудно. Сега нека да поговорим за това как да премахнете мръсотията от нещата, ако измиването им с пишеща машина е забранено.

Вижте също - Как работи пералня?

Изтриваме онова, което не може да се измие

Изтриване на това, което не може да се измие

Изненада ли се от заглавието? Не, това не е игра на думи. Това е констатация на факти. Ако имате в ръцете си нещо, което не можете да измиете с ръце, камо ли в пералня, този раздел е само за вас.

Но в гардероба ви такива дрехи трябва да са "лежащи наоколо". На етикета на него пише "шумно": "Само химическо чистене!" И това удоволствие не е евтино. Но не се разстройвайте преди време.

В момента за вас ще се отвори „магически“ начин за почистване на „капризни“ неща у дома.Готови ли сте да напишете как да перете яке за мъжки костюм? Тогава да вървим.

Почистете лактите. Прегледайте якето си. Ако забележите, че лактите му са мокри, почистете ги „методите на баба“. За да направите това, трябва да "измислите" няколко специални смеси, чиито съставки са амоняк, оцет и вода:

 1. Разтвор 1. Разтворете 1 част оцет в 3 части вода.
 2. Разтвор 2. Разтворете 1 част амоняк в пет части вода.

Първо нанесете "вълшебната" смес 1 върху гъбата, а след това 2. Третираните зони трябва да се гладят с ютия чрез двойно сгъната марля. Как да изперете любимото си яке яке? Съгласете се, няма нищо трудно!

Чиста яка. А нашите баби бяха много находчиви. Кой би си помислил, че яка може да обели картофи. Правилно сте чули. Именно тя - картофът ще спести семейния бюджет от непланирани разходи.

Така че обелете картофа, нарежете половината и намажете вътрешността на яката с него. Прави ли се? Сега вземете влажна кърпа и "извадете" картофения сок. Избършете цялото нещо със суха кърпа.

Няма да навреди да се освежи

Можете да освежите якето си така:

 • Смесете една чаша вода, една лъжица амоняк и една лъжица алкохол. Третирайте продукта. Гладете го чрез двойно сгъната марля. Поставете върху закачалка за палто и изнесете на балкона.
 • За да „измиете“ следите от износване, смесете две супени лъжици алкохол с един литър вода. Поставете якето върху влажна, но извита кърпа и внимателно разпечете желаните зони с мека четка. Това трябва да се направи в една посока.

Задайте таймер за 10 минути. Веднага щом изтече времето, гладете продукта. След това го окачете на закачалка и "разходете" над него с мека суха четка. Това е всичко. Готов за изхода.

Измиването на ръцете може да бъде приятно

Измиването на ръцете може да бъде приятно

Ако имате сатенено или полу вълнено яке в гардероба си, тогава този метод на измиване е неизбежен за вас. Но също така може да се превърне в приятно приключение. За това имате нужда:

 • Закачете якето на закачалка. За комфорт.
 • Изсипете топла вода в контейнер (басейн например), чиято температура не надвишава 40 градуса по Целзий.
 • Разтворете течен почистващ препарат за домакинството във вода.
 • Поставете дрехата в сапунен разтвор.
 • Разтривайте (не прекалявайте и не повреждайте тъканта).
 • Изплакнете. Изплакването трябва да е чисто и топло. Искате ли да се насладите на яркия цвят на якето си колкото е възможно по-дълго? Добавете малко оцет към водата, преди да изплакнете.
 • Изстискайте, но без фанатизъм.
 • „Изпрати“ на закачалката.

За да поддържате якето да изглежда свежо, без да чакате да изсъхне напълно, гладете го с ютия през двойна марля.

Няколко съвета за финален акорд

 • За да може сакото винаги „да се държи в ръка“, не забравяйте да го окачите на закачалка.
 • За да не се свива якето, не го мийте във вряща вода.
 • Не е необходимо да миете якето си, за да премахнете миризмата. Достатъчно е внимателно да го поставите на закачалка в банята и да включите гореща вода. Парата ще премахне всички неприятни миризми от дрехите.

"Може ли сакото да се пера машинно?" За да получите отговор на въпрос, погледнете маркера и действайте според получената информация. До следващия път!

Вижте също:

4696 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите