Инсталирайте сами пералнята

Процесът на инсталиране на пералнята

Когато купуват пералня, купувачите веднага се интересуват от възможността да я инсталират и са готови да платят на капитана за тази услуга. Но те дори не мислят, че е възможно правилно да свържете пералнята към водоснабдителната система и това няма да отнеме много време и усилия.

 

 

 

 

Инсталиране на пералнята: подготовка за процеса

Преди да купите пералня, трябва да помислите за опциите за нейното местоположение. Това може да бъде инсталирането на пералня в банята или в кухнята, като има вариации за нейното инсталиране. В кухнята пералнята може да бъде инсталирана под плота и тя се вписва перфектно като интериор. В банята - под мивката, но трябва да знаете всички нюанси.

Важно:

След доставката и разопаковането на пералнята е много важно да извадите четирите транспортни болта, които държат барабана, в противен случай това ще доведе до неговото разрушаване, за повече подробности вижте инструкциите.

Как да развиете транспортните болтове

Преди монтажа развиваме транспортните болтове. Може да има 3 или 4.

Машината е най-добре поставена на бетонен под, на равна повърхност. За хлъзгави повърхности се препоръчва да поставите гумена подложка под устройството.

От това видео ще научите как да свържете пералня "направи си сам" към канализацията и водоснабдяването.

Какво трябва да свържем пералнята?

За да свържем пералнята "направи си сам" към канализацията и водоснабдяването, се нуждаем от тръбен ключ и газов ключ. Необходимо е също така да се запасите с помощни части:

 • Сферичен кран - 1 брой
 • адаптер с резба - 4бр
 • чугунен тройник - 1бр
 • Лента за запечатване на резбови връзки
 • Канализационна тръба с диаметър 32 мм - според нуждите
 • Канализационен отвор Ø110x90

Вижте също - Правим заземяването на пералнята със собствените си ръце

Как да инсталирате пералня?

Процесът на инсталиране се извършва в следната последователност:

 1. Връзка към канализацията.
 2. Свързване на пералнята към водоснабдяването.
 3. Електрическа връзка.
 4. Изравняване на машината

Изцеждане на пералнята

Има три типа свързване на пералнята към канализацията:

 1. Изцедете тоалетната или банята.
 2. Изтичане на вода в сифон.
 3. Канализация връзка

Най-лесният начин е да източите водата в банята или мивката (ако инсталирането на пералнята е предвидено в банята). За целта се нуждаете от маркуч, през който цялата мръсна вода ще се оттича. Необходимо е да го фиксирате, така че горната част да е на 60 см над пералнята, маркучът трябва да бъде фиксиран със специални крепежни елементи или въже, тъй като под налягането на водата може да падне на пода.

може да се оттича през сифона

Изглежда като сифон под канализацията на пералня

За да не се притеснявате с маркучи, можете да източите през сифон. Сифон със специален изход за перални машини може да бъде закупен във всеки специализиран магазин или пазар. Изходният отвор трябва да бъде разположен над сифона, така че мръсна вода от канализацията да не попадне в устройството. Този метод за източване се счита за най-надеждния, тъй като водата не може да се разлее по пода.

отводняване на вода директно към канализацията

Когато свързвате шайбата към канализацията, можете да закупите допълнителен сифон. Изпускателният маркуч е свързан към устройството от едната страна на височина 80 см, от другата страна се въвежда в канализационната тръба чрез сифон. Много е важно маркучът да е в изправено състояние, в противен случай няма да се източи.

Свържете пералнята към водоснабдяването

Когато доставяте вода на устройството сами, важно е да вземете предвид налягането на водата в тръбите и нивото на замърсяване. Филтрите са инсталирани за пречистване на водата, те ще увеличат експлоатационния живот на вашето оборудване. Филтърът се реже във водопровода с помощта на тройник.

За да доставите вода в шайбата, можете да използвате готови кранове към резервоара за източване или смесителя или да се свържете чрез тройник.

Има следните опции за свързване на пералнята към водоснабдяването:

Вмъкване в тръбопровода с кримпваща втулка

 • Ввържете в тръбопровода с помощта на компресионна втулка. За целта се нуждаете от маркуч с диаметър ¾ инча. Една част от маркуча се води към машината, а втората - към клапана, който независимо отрязваме във водопровода с помощта на ръкав. Частите на съединителя са показани на фигурата. Той е прикрепен към тръбата с болтове, в тръбата е направен отвор за потока на водата. В отвора с резба се вкарва кран, който се включва и изключва след всяко измиване.
 • Можете да свържете пералнята към водоснабдяването по-лесен начин с помощта на тройник. Гъвкавият маркуч е свързан към смесителя или към подаването на вода в отводнителния резервоар. С помощта на тройник маркучът се закрепва към смесителя. Тази опция за свързване е временна, тъй като маркучът на смесителя трябва да се развие по време на измиване.
 • Ако къщата ви има металопластикови тръби, тогава за свързване към водоснабдяването се използва фитинги. След като изрежете парче тръба на правилното място, се поставя тройник, към който е свързан сачмен клапан.

За да предотвратите изтичане на вода през тройника, използвайте уплътнения. Тройник, съединител, монтаж, адаптер, сферичен клапан могат да бъдат закупени в специални магазини.

Можете да свържете пералнята не само към студена, но и към топла вода.

Вижте също - Кой барабан е по-добър от неръждаема стомана или пластмаса?

Връзка с гореща вода: колко е ефективна

Когато сте свързани с гореща вода, може да се спести енергия.

Понякога, осъществявайки собствена връзка с водоснабдяването, мнозина довеждат машината до гореща вода. За целта тройник се използва и за обикновени тръби, а тройник е фитинг за металопластични.
Когато сте свързани с топла вода, можете да спестите енергия, но в същото време трябва да вземете предвид методите за подаване на топла вода:

 1. централизирана доставка на топла вода;
 2. отопление от локални бойлери.

При централизирано захранване с топла вода температурата му е + 50 ... + 70 градуса. В началния етап на измиване устройството може да приеме такава температура като спешен случай и да спре целия процес. Следователно, ако комуналните услуги отговарят на всички норми за снабдяване с топла вода, тогава в този случай е възможно само захранване със студена вода.

При отопление от локални нагреватели, свързването с топла вода е възможно само ако температурата на бойлера постоянно се променя.При накисване на прането температурата на водата не трябва да надвишава 40 градуса, в момента на измиване изберете температурата въз основа на степента на замърсяване на прането, изплакнете при най-ниската температура.

Ето защо, когато се свързвате с топла вода, претеглете плюсовете и минусите.

Как правилно да свържете пералнята към електрическата мрежа?

Тъй като говорим за постоянния контакт на устройството с вода, най-добре е да се обадите на специалист за тези цели. Но ако сте уверени в способностите си, можете да го направите сами.

Трижилен електрически контакт

При това трябва да се вземат предвид следните условия:

 • Монтажът на пералнята трябва да е в близост до трижилен електрически контакт.
 • В щита трябва да бъде монтирана заземителна шина, а проводникът трябва да бъде изолиран надеждно.
 • Ако е необходимо, използвайте само заземен удължителен кабел.
 • За заземяващ електрически кабел използвайте проводник с напречно сечение повече от 3 мм.

Както можете да видите, знаейки всички стъпки и правила, инсталирането на пералня е прост процес.

Монтаж на пералня

За да може новата пералня да работи дълго и безупречно, за това е необходимо да я инсталирате строго на ниво. Първо инсталираме пералнята на подготвено място, след това вземем малко ниво и постигнем идеалното местоположение на пералнята в хоризонталната линия. Под пералната машина има опорни крака. Бавно извивайки ги, можете да постигнете необходимата хоризонталност. В съвременните перални машини има автоматични машини, такива крака са само отпред, задните крака не са регулируеми, така че целият процес на изравняване става само поради предните крака.

Не се препоръчва да поставите парчета линолеум или блокове под пералнята - това може да доведе до прекомерни вибрации. Бетонен под е идеален за инсталиране на пералня. Важно е да фиксирате настроените опорни крака в необходимото положение - за това всеки опорен крак е снабден с фиксираща гайка. Ако не поправите гайката, тогава при всяко измиване краката ще се развият, в резултат на което нивото на пералнята ще падне и ще трябва да инсталирате отново пералнята със собствените си ръце.

Инсталиране на пералнята под мивката и плота

При по-модерен дизайн на подредбата на помещенията инсталирането на пералня под мивката в банята стана широко разпространено. Той не само изглежда добре, но и спестява място.

Фигурата показва диаграма на правилната инсталация под мивката.

Фигурата показва диаграма на правилната инсталация под мивката.

За такова подреждане на баня е необходимо:

 • изберете специална машина за мивка с водна лилия с размери 60 х 30 см;
 • изберете мивка с размери 60 х 60 см;
 • инсталирайте мивката, така че тя да стърчи малко над машината, така че водата да не се разлее върху оборудването;
 • отводнителната тръба от мивката трябва да излиза зад машината, а не над нея.

За да спестите пари, можете веднага да купите машина и мивка в комплекта.

В кухнята пералнята може да се скрие под плота или да се постави в шкаф, където изобщо няма да се вижда. Ако в кухнята има много малко място, тогава се инсталират машини с вертикално натоварване, тъй като ширината му е само 40 cm.

Ако има достатъчно свободно място, тогава машините с хоризонтално зареждане на спално бельо са инсталирани под плота.
Следвайки всички инструкции и спазвайки съветите, ще знаете как сами да свържете пералнята без проблеми.

Вижте също:

6518 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите