У дома Правила за работа Големи домакински уреди Сол за миялната машина: къде да заспя и защо

Сол за миялната машина: къде да заспя и защо

Съдомиялната машина е полезна и без съмнение удобна покупка за всяка домакиня. Веднага освободиха много време за правене на собствен бизнес. Но за да може оборудването да работи правилно и ефективно да изпълнява функциите си на миене на съдове, то се нуждае от подходящи грижи, включително доставката на цялото необходимо домакинско оборудване. Потребителите, които за първи път се сблъскват с подобна техника, често се питат къде да сложат сол в съдомиялната машина, колко да напълнят, защо трябва да се използват и колко често трябва да се извършват тези процедури?

Какви инструменти са необходими за съдомиялна машина

таблетки за ястияНа първо място, това са почистващи препарати, които участват пряко в процеса на миене на съдове. Те включват прах и препарат за изплакване или таблетки. Според производителите, в една капсула са незабавно всички необходими компоненти, за един цикъл на миене на съдове, включително сол.

Солта за съдомиялна машина също е задължителна и трябва винаги да се зарежда и да присъства във всяка програма. Това е специален състав, който в повечето случаи 99% се състои от обикновена сол, но специално обработена за използване в такива устройства.

Вижте също - Сол за миялната машина: как и какво да я заменим

Защо е необходима сол в съдомиялната машина

сол за съдомиялна машинаВсички производители, включително водещата компания Bosch, посочват в инструкциите за употреба в съдомиялни машини за задължителната употреба на специална сол. Дори ако за измиване се използват комбинирани таблетки (прах, препарат за изплакване, сол). Този компонент:

 • омекотява водата;
 • предотвратява появата на котлен камък върху компонентите на машината;
 • премахва и предотвратява петна и петна по чиниите (изплакването не винаги се справя с тази функция);
 • поддържа работата на йонообменника на съдомиялната машина.

Възможно ли е да се налива обикновена трапезна сол?

Този въпрос често тревожи много потребители, които са свикнали да използват евтини домакински продукти. Отговорът е не. Солта за съдомиялна машина на Bosch е специално обработена, за да изпълни предназначението си. В трапезната сол има достатъчно допълнителни примеси, които не само изпълняват зададените функции на съдомиялната машина, но също така могат да навредят на уреда.

Вижте също - Сол за съдомиялна машина: Как да изберем най-добрата опция

Къде и каква сол да излеете

употреба на солВ абсолютно всяка съдомиялна машина има специално отделение за сол. Той е разположен на дъното, под долната тава. Това е мястото, където трябва да изсипете сол за съдомиялна машина. За удобство това трябва да стане чрез фуния. Много потребители твърдят, че след като отворят капака на отделението за попълване на резервоара с физиологичен разтвор, има вода. Струва си да се отбележи, че това е норма.

Всички необходими продукти се закупуват в специализирани магазини в съответните отдели за съдомиялни машини.

Най-популярният препарат за миене на съдове е таблетки, които се поставят в специално отделение на капака на уреда. Съставът му включва не само прах и препарат за изплакване, но и малък процент сол. Използването на такъв състав е приемливо, но не е достатъчно. Експертите препоръчват, дори когато използвате комбинирани таблетки, изсипете регенериращата или таблетирана сол в долния резервоар. В този случай можете просто да настроите консумацията на сол в съдомиялната машина до минимум и да напълните отново според нуждите.

Колко сол е необходима и кога да я добавите

Колко сол е необходима е най-често срещаният потребителски въпрос. Обикновено стандартен пакет съдържа един килограм гранулирана смес. Цялото съдържание на кутията може веднага да се излее в резервоара. Този обем е достатъчен за няколко месеца. Консумацията на състава зависи от няколко фактора: интензивността на работа, качеството на водата, избраният режим на омекване.

Сензорът на дисплея на съдомиялната ще ви каже, че е време да изсипете сол в резервоара. Някои модели, след като светлината светне, спират да работят. За да се възобнови работата, е необходимо отделението да се напълни със сол, дори ако има вода. Затова се препоръчва тя да бъде винаги на склад.

Как да изберем правилния режим на консумация на солевия състав

избор на програмаНастройката на омекотителя за вода, както и отделението за прах и препарат за изплакване са разположени на капака на машината. Повечето модели могат да бъдат зададени на 7 нива. 0 - мека вода, 7 - твърда вода. В зависимост от това колко комбинирани почистващи препарати се използват и от качеството на водоснабдяването, се избира необходимото ниво. За да настроите правилно режима, е необходимо да се оцени качеството на водата, това може да стане по три начина:

 1. Запознайте се с данните за региона (например от интернет източници);
 2. Използвайте специални тест ленти, които определят състава на водата;
 3. Използвайте битовия метод: измийте ръцете си със сапун за пране - ако пяната бързо се отмие, тогава твърдостта на водата е висока, ако разтворът се отмива за дълго време, това показва мека вода. Също така, повишената коравина е показана от варовик върху водопроводно оборудване, което взаимодейства директно с водата.

В заключение трябва да се отбележи, че по време на работа на съдомиялната машина Bosch трябва постоянно да наблюдавате наличието на специална сол в нея. Дори ако таблетките, които го съдържат, се използват за измиване, също така е необходимо да изсипете солени гранули в резервоара, предназначен за това, дори ако има вода в него. Колко сол е необходима и колко често трябва да се напълни отделението зависи от твърдостта на водата и избора на програма за омекване.

Вижте също - Как да включите съдомиялната машина у дома за първи път

16007 2

2 мисли за „Солта за съдомиялна машина: къде да я сложа и защо“

 1. Валерон:

  Благодаря ви за статията, но видеото, прикрепено към нея .. Не отговаря съвсем на написаното)) Пишете, че е недопустимо да поставяте трапезна сол в съдомиялната машина и веднага видео с трапезна сол))

  1. amaksil1:

   Добър ден! Благодаря за коментара. Приложеното видео към статията показва къде да се налива, но не препоръчваме да използвате солта от трапезата. Но някои хора не спазват препоръките и заместват обикновената сол за съдомиялна машина.

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите