У дома Условия за ползване Големи домакински уреди Сол за миялната машина: как и какво да я заменим

Солта за съдомиялна машина: как и как да я заменим

Икономиката трябва да е икономична! Така каза веднъж Брежнев и много домакини напълно се съгласяват с него и особено са съгласни в момент, в който няма налични допълнителни пари и солта в съдомиялната машина свършва. И те имат напълно естествена мисъл: как да заменим солта за съдомиялна машина? Ако това е просто сол, тогава защо да плащате големи пари за това?

Нека разгледаме този проблем заедно и да разгледаме всички възможности. Тъй като това, че това е сол, изобщо не означава, че тази сол е трапезна сол и е напълно идентична.

Вижте също - Основни правила за използване на съдомиялната машина

Каква е функцията на солта в съдомиялна машина?

Солта не е просто необходим компонент при миене на съдове, но може да се каже, че е незаменима. Измиването няма да работи без него!

Основната цел на солта е да омекоти водата. Защото в твърда вода почистващият препарат няма да се пени, а просто ще се разтвори и няма да почисти замърсяването. А водата в нашите кранове е твърда и не можете да се измъкнете от този факт.

И поради факта, че солта прави водата мека, се получава друг, страничен, но не незначителен бонус: върху железните части на машината не се образува мащаб. И, следователно, колата няма да се провали по тази причина.

Мнозина вероятно сега ще кажат: извинявай, какви глупости? Как солта може да омекоти водата, ако всички знаят, че напротив, това я прави трудно? Оказва се, че солта за пишещата машина се нарича сода? В крайна сметка само алкалът може да омекоти водата!

На това отговаряме: без сода! А именно - сол, обикновен натриев хлор. И омекотява водата - по напълно косвен начин, просто захранва смолата на йонообменника със своя заряд.

Йонообменникът е резервоар, напълнен със смолни топки, които подобно на гъба абсорбират магнезиеви и калциеви йони от преминаващата през него течаща вода. По този начин, пречиства водата и я прави мека и подходяща за ефективно измиване. Но тези топчета няма да работят като гъба, ако не са наситени с физиологичен разтвор, това компенсира загубата на йони.

По принцип смолата е отрицателно заредена, докато калция и натрия са положително заредени. И ако смолата се изхвърли, тогава тя няма да може да привлече нищо и измиването ще бъде неефективно, тъй като сапунът в твърда вода и дори в такова минимално количество не е в състояние да се разтвори. Това са чудеса ...

Вижте също - Къде и защо да сложите сол в съдомиялната машина

По какво се различава специалната сол от обикновената?

сол за съдомиялна машинаСмятаме, че вие ​​сами разбирате, че думата „кон“ не винаги може да обозначава арабски кон, но може да означава, че това е обикновено пони.И след това се опитайте да докажете на състезанията, че конете също са понита!

Същата история е със солта. Специалната сол за съдомиялна машина има две разлики от обикновената сол:

  • Най-дълбоко пречистване от примеси
  • Гранулирането не е толкова фино

И тези два фактора го правят напълно различен продукт, въпреки че остава в състава си като обикновен натриев хлор.

Обикновената сол съдържа много примеси, до факта, че има частици от пясък и гипс. Тези неща напълно объркват йонообменника, деактивирайки го и в допълнение развалят железните части, допринасяйки за самия мащаб, с който йонообменникът е предназначен да се бори.

Гранулирането на такава сол е проектирано така, че тя бавно се разтваря и в никакъв случай не запушва йонообменния филтър. Тоест, ако изсипете фина сол, тя ще запуши филтъра и изобщо няма да може да работи! Естествено няма да има абсолютно никакъв ефект, тъй като физиологичният разтвор няма да достигне местоназначението си. В крайна сметка, както си спомняте, солта играе само косвена роля и не стига директно до чиниите.

Какво абсолютно не трябва да замества специалната сол?

не използвайте обикновена солИ така, какво не може да бъде заменено?

Груба сол, но мръсна - определено не може да се използва.

Сол от чиста, но твърде фина фракция "Екстра" - също не може да се използва, тъй като ще запуши йонообменния филтър.

Може би морска сол? Не, и вие не можете. Тъй като морската сол е дори по-малко рафинирана от обикновената трапезна сол, сива на цвят. Морската сол съдържа невероятно количество йод и други минерали, които са много полезни за човешкото тяло, но не и за железните части на технологията.

Сода - още повече! По принцип изкарайте тази идея от главата си, тъй като те са напълно различни неща. А фактът, че содата омекотява водата няма нищо общо с йонообменника. Което със сигурност ще се провали от подобни експерименти.

А подмяната на йонен обменник е скъпо и не икономично нещо. Можете ли да си представите колко години бихте могли да си купите специална сол, вместо да замените йонообменника? Същото.

Какво може да бъде заменено без повреда на технологията?

алтернатива на солтаИма само две възможности. Или поставете филтъра върху крана, от който се доставя водата, или заменете солта за съдомиялна машина с сол в басейна.

Това е такава специална сол, таблетирана и силно пречистена. Той се продава в торби с тегло 25 кг и е много по-евтин от специален.

Но тези алтернативи имат и своите недостатъци.

Ако нищо не се излее в отделението за сол, йонообменникът ще се повреди. А смяната на запушен филтър също не е толкова евтина и изморителна. И ако един хубав ден филтърът ви е напълно запушен и водата започне да се изплъзва и няма подходяща подмяна, тогава това е много лошо, тъй като йонообменникът вече не работи! И се оказва, че мивката ще трябва да бъде отменена за неопределено време.

А таблетираната сол има недостатъка, че не се продава на всяка стъпка. Този път. Второ, той се вписва много по-малко в резервоара от специалния. И това е прекалено много шум около пълненето.

Но накрая ще ви успокоим малко. Ако изведнъж се е случило, че в къщата няма катастрофално пари, но трябва да го измиете, а след това изсипете обикновена, сива сол! Просто напълнете резервоара малко. Буквално, за няколко измивания, докато имате възможност да закупите специална.

Няма да има значителни промени за кратко време, не се притеснявайте.

Така че, скъпи домакини, сега знаете как да замените солта за съдомиялна машина. Надяваме се, че ще вземете предвид нашите препоръки и няма да навредите на вашия незаменим помощник!

11924 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите