У дома Ремонти Големи домакински уреди Съдомиялната машина не загрява вода: какво да правя

Съдомиялната машина не загрява вода: какво да правя

Отличен помощник в кухнята е миялната машина. Тя помага за бързото измиване на чинии и прибори за хранене след семейна вечеря. Принципът на тяхната работа и дизайнерски характеристики са подобни на пералните единици. Те се свързват само към системата за подаване на студена вода и сами отопляват водата. След като се достигне желаната температура, стартират избраните режими. Ако съдомиялната не загрява вода, тогава това показва повреда. Необходимо е да се вземат мерки за възстановяване на оборудването.

Съдомиялната машина не загрява вода - причини за неизправности

Ако водата остане студена, тогава машината просто не може да измие добре съдовете. Освен това в някои случаи самият процес на измиване не започва, тъй като системата за управление не получава сигнал от сензорите.

Причини за неизправности в съдомиялната машина:

 • самият нагревателен елемент (TEN) се е повредил;
 • термостатът регулира неправилно температурата;
 • различни елементи на системата за управление не работят правилно.

Това е доста често срещан проблем, с който се сблъскват специалистите в сервизните центрове. Не са много често срещаните причини, водещи до такъв дефект. Обикновено това се дължи или на неизправност на сензорите и термостатите, или на повреда на нагревателния елемент. С течение на времето може просто да изгори или да се мащабира. Самите производители обясняват защо това се случва с миялна машина и какво да правите в този случай.

Вижте също - Пералнята не се източва: каква е причината?

Водата не се нагрява в съдомиялната машина - диагностицира проблеми

Въпреки факта, че техниките за решаване на проблеми отдавна са разработени, все още се препоръчва да се проведе пълна диагноза и да се проверят различни опции. В редки случаи може да се случи, че външните повреди на пръв поглед всъщност водят до отказ на термостати и нагревателни елементи. Защо това се случва, само специалисти могат да кажат след задълбочен преглед.

диагностика на съдомиялни машини

Има няколко други опции, които си струва да проверите:

 • оборудването може да бъде свързано неправилно или с нередности;
 • задръствания се случиха във водопроводите или филтрите, така че водата просто не се пълни;
 • режимът на миене на съдове е неправилно избран или настройките са неправилно зададени;
 • Сензорът за налягане е неуспешен.

По време на процеса на измиване водата циркулира вътре и този процес се контролира от сензор за налягане. Ако тя е дефектна, тогава циркулацията не спира и водата просто няма време да се загрее до желаната температура.

Вижте също - Съдомиялната машина е спряла да събира вода: причини и лекарства

Съдомиялната машина не загрява водата - какво да правя?

Често можете сами да установите причините. Най-малкото ще може да помогне на специалисти, които директно ще се занимават с ремонт и да обяснят защо оборудването е излязло от строя.

не загрява вода

За диагностициране трябва да извършите следните стъпки:

 • проверете дали оборудването е свързано правилно и кои режими са избрани;
 • вижте дали водата влиза в резервоара;
 • дали машината се включва в нормален режим на пране;
 • уверете се, че водата в резервоара не застоя.

При нормална работа водата трябва постоянно да циркулира между резервоара и вторичния резервоар. В процеса нагревателят поддържа желаната температура. Ако водата спре да циркулира, това показва проблеми с сензора за налягане или с филтрите. Проверете дали филтърът за прах е запушен и го почистете, ако е необходимо.

Ако по време на рутинна проверка водата циркулира нормално и не се застоява прекомерно вътре в машината, а също така се оттича в края на измиването, тогава проблемът с отоплението е свързан с по-сериозни повреди. В тази ситуация проверете сензора за температура и контролния модул. Проблемът е достатъчно често срещан, така че обикновено трябва просто да го замените.

Вижте също - Как да рестартирате пералнята сами

сензор за управление на съдомиялна машина

Консултирайте се със специалист относно причината за неизправността. Разкажете им за всички симптоми и опишете ситуацията. Те ще ви кажат какво да правите и ще ви помогнат да извършите ремонти чрез подмяна на дефектни датчици, нагревателни елементи или просто почистване на филтрите.

Вижте също - Как да изберем оптималната мощност за съдомиялната машина

10370 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите