У дома Как да изберем Големи домакински уреди Избор на сушилня за дрехи - какво е важно да знаете?

Избор на сушилня - какво е важно да знаем?

Сред цялото разнообразие от съвременни домакински уреди машините за сушене на дрехи заемат специално място. За много домакини такова устройство е ново и малко проучено устройство. В тази връзка, някои не си представят живота без "сушилня", други - искрено се чудят защо е необходимо. Как да изберем сушилня година? На какво си заслужава да се обърне внимание и как всъщност работи този вид домакински уреди?

Кой има нужда от сушилня

Кой има нужда от сушилня

Проблемът с бързото и висококачествено сушене на чисто бельо и обувки е познат на много домакини. Ограничената площ на модерните апартаменти, необходимостта от често измиване, висока влажност в помещението, предназначено за сушене на дрехи - това не е пълен списък на неудобствата.

Разбира се, през лятото можете да окачите нещата на балкона или да опънете въже отвън. Какво да правим през зимата? Спънете се на сгъваема домашна сушилня в коридора? Закачете мокри радиатори и се наслаждавате на "банята" във всяка стая? Разбира се, че не. Елиминирайте всички тези проблеми веднъж завинаги помогнете сушилни. Не можете без това устройство, ако имате:

 • малка жилищна площ;
 • балконът напълно липсва или е твърде малък;
 • голямо семейство;
 • няма желание да се глади често и много;
 • къщата има новородено.

Сушилня за дрехи е особено незаменима в големи семейства. Както знаете, децата могат да бъдат едновременно на стотици места наведнъж, което означава, че броят на мръсните неща нараства експоненциално. В тази ситуация нито едно въже не е достатъчно, а за сушене в стаята трябва да изберете цяла стая. В такава ситуация сушилнята е просто спасение.

Вижте също - Колко пералната машина консумира електроенергия за едно измиване

Какво са те

Какво са те

Преди да поговорим за това как да изберем сушилня, струва си да разберем какви всъщност са те.

Има такива видове сушилни:

 • отделен гардероб;
 • барабанна сушилня;
 • пералня с интегрирана функция за сушене, 2 - в - 1.

Шкаф

Ако размерът на вашия апартамент позволява, най-добре е да изберете сушилня под формата на шкаф.

Такъв блок изглежда като метална кутия със скоби и рафтове, върху които трябва да се постави мокро пране. Когато изберете специална програма, топъл сух въздух се издухва в шкафа и влагата се изпарява.

Правилно подбраният шкаф за сушилня ще борави с всички видове тъкани, включително деликатеси и вълнени тъкани. Освен това можете да изсушите добре обувките си в него. Плюс може да се счита и фактът, че в изключено състояние устройството може да се използва като обикновен шкаф.Недостатъците включват неговите размери и цена, малко по-високи от тези на другите видове единици.

Барабанна сушилня

Барабанните сушилни изглеждат като нормална „шайба“: кутия, контролен панел и капак за зареждане. Нещата тук също се сушат с помощта на топъл въздух, но вече в барабан, въртящ се в различни посоки. На пазара има два вида сушилни:

 1. Вентилация. В такива сушилни влажният въздух се изпуска навън по време на цялата операция. Това означава, че е необходимо да се инсталира такава сушилня в непосредствена близост до прозорец или вентилационен канал, което не винаги е удобно. В тази връзка такива модели не са много популярни.
 2. Кондензация. Тук влажният топъл въздух, генериран в барабана, се отделя в специално отделение. Тук кондензатът се отлага в специален контейнер, а въздухът отново се нагрява с помощта на нагревателен елемент и отново се изпраща до барабана. Такива модели са най-популярни, защото осигуряват висококачествен процес на сушене без много караница.

Две в едно

Има и трети тип - два в едно. За съжаление в този случай опцията не е опцията. Според отзивите на клиентите перални машини с вградена функция за сушене почти винаги не си вършат работата много добре. Освен това качеството на двата процеса страда от такава симбиоза: измиване и сушене. Така че ако спестяването на място не е критичен индикатор за вас, все пак трябва да дадете предпочитание на две различни единици.

Какво да търся

На какво трябва да обърнете внимание

И така, как да изберете правилната сушилня? На какви качества трябва да отговаря съвременната сушилня? Когато вече сте решили фундаментално за типа единица (отделен шкаф или барабан), трябва да разгледате по-подробно това.

Основни критерии

Необходимо е да се подходи към избора на единицата за сушене на дрехи въз основа на вашите нужди и искания. На първо място, струва си да проучите следните параметри:

 1. Клас на енергийна ефективност. Този критерий ще определи числата, които виждате в разписката за консумираната електрическа енергия. Най-добре е да закупите оборудване от клас „А“ и колкото повече знаци „+“ ще бъдат след буквата, толкова по-добре. Клас A * се счита за идеален.
 2. Сила на зареждане. Най-популярните модели сушилни могат да се справят с 6–7 кг пране в един цикъл. Има и модели с по-ниска или по-висока производителност. Как да изберем? Тук трябва да се съсредоточите върху обема на вашата пералня. Според неизказаното правило обемът на "сушене" трябва да е с 1 кг повече от обема на "сираалката". Това е необходимо, така че прането да се разпределя равномерно и свободно върху барабана на сушилнята и качеството на процеса да е най-доброто.
 3. Тип на въртене. Има 2 вида въртене на барабана: еднопосочно и различно. Струва си да се даде предпочитание на онези модели, при които въртенето се извършва само в една посока. Факт е, че в този случай натоварването на мотора е значително по-малко, което означава, че агрегатът ще продължи по-дълго. И за да се предотврати заплитането на спално бельо, моделите с еднопосочно въртене са оборудвани със специални остриета, които периодично „разклащат“ нещата.
 4. Ел. Колкото по-голям е този брой, толкова по-бързо ще стане сушенето. Не е нужно да бъдете твърде ревностни Когато избирате, се ръководете от онези номера, на които може да издържи електрическата инсталация, инсталирана във вашата къща.

Вижте също - Рейтинг на най-добрите перални машини с предно зареждане

Допълнителни функции

Има и няколко други критерии, които, макар и да не влияят пряко върху работата на машината, могат значително да повлияят на избора на купувача.

 1. Наличие на качествени филтри. Добрият производител трябва да оборудва своите модели с един или повече филтри, в които се отлагат вълна, фини петна, конци и влакна. Елементите за филтрация трябва да са на удобно място и да са сменяеми.
 2. Необходим и достатъчен брой режими на работа. В добрата модерна сушилня можете не само да изберете програма за сушене, да програмирате% остатъчна влага на прането, но и да използвате функцията „лесно гладене“.
 3. Тип управление Смята се, че механичните автомобили са по-надеждни, но някои предпочитат електронната версия. Освен това всяка домакиня ще оцени присъствието на информационна табела, на която се показва информация за процеса.
 4. Режим на проветряване. Тази функция е полезна за тези, които искат да освежат неща, които са били в килера от дълго време, без да се налага да ги мият отново. В този случай въздухът с нормална (стайна) температура просто се насочва към барабана.
 5. Други допълнения. Този артикул включва възможността за запалване на барабана, блокиране на бутоните, възможността за отлагане на старта и много други.

Марки и цени

Изборът на сушилня не е лесен. Такива единици се произвеждат от много фирми, както добре познати, така и не толкова. Съответно, ценовият диапазон за селекцията е доста широк:

Икономична класа

Те включват нискотарифни марки, които не са много популярни на пазара. Такива машини за сушене на дрехи най-често са оборудвани само с най-необходимите функции и не можете да намерите много положителни отзиви за тези модели. Цената им се колебае на нивото от 300 щатски долара. Те включват следните марки: Mirta, Brandt, Midea и други.

Вижте също - Рейтинг на най-добрите перални машини на годината

Средна класа

Цената за такива модели започва от 450-470 конвенционални единици и може да достигне 650 долара. Моделите от средния клас включват марки като Hotpoint-Ariston, Whirpool, Candy, Beko, Indesit, Zanussi, Gorenje и някои други. Именно в този ценови сегмент най-ясно се вижда връзката между цена и качество.

Висок клас

Тези фирми обръщат особено внимание на качеството на материалите и прецизността на монтажа на своите продукти. Цената на сушилните в този ценови диапазон започва от $ 650-670. Високият клас включва следните марки: Bosch, Electrolux, Siemens, AEG и някои други.

Премиум клас

Това е най-добрият вариант за тези, които не обръщат твърде много внимание на разходите, като обръщат цялото си внимание на качеството. В този ред цената на моделите може да започне от 1000 долара. Горната граница остава на съвестта на производителите. Тук моделите на "сушилни" имат функция на йонизация на въздуха, оборудвани са с UV лампи и многостепенни филтриращи системи. Какво можем да кажем за външния вид на дизайна и огромен експлоатационен живот. Премиум класът включва "сушилни" Smeg, Asko, Schulthess и някои други.

Както можете да видите, изборът е доста голям. И тъй като сега знаете точно как да изберете сушилня година, няма да е твърде трудно да се определи. Разбира се, този тип домакински уреди не са в категорията „задължително“ като прахосмукачка или хладилник. Можете да продължите да сушите нещата на батерия. Но ако искате процесът на сушене и последващо гладене да ви отнеме възможно най-малко време, а бельото винаги е меко и свежо, не можете да направите без това устройство.

Вижте също - Как да изберем добра пералня за дома

4588 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите