Как работи микровълновата

Микровълновите печки или така наречените микровълнови печки са се превърнали в устройства, които се намират в кухнята на почти всички. С тяхна помощ можете лесно да загрявате вече сварени храни или да ги размразявате. Някои занаятчии са се научили да готвят огромен брой ястия в микровълнова фурна или да дезинфекцират гъба или кърпа. Ако се интересувате от принципа на работа и дизайна на микровълновата фурна, тогава ще се опитаме да отговорим на това в тази статия.

За да е удобно за потребителя да управлява устройството, в неговия дизайн е включен интуитивен интерфейс, който е оборудван със система за защита на децата и програми за бързо готвене. В случай на неизправност, в повечето случаи можете да ги поправите сами.

Принципът на работа на микровълновата фурна

Принципът на работа на микровълновата фурна

За да претоплите храната, трябва да поставите съдове с храна в микровълновата и да изберете програма, в случай на прилагане на бързо загряване, трябва да настроите времето. Продуктите се нагряват чрез излагане на мощно електромагнитно излъчване. Честотата на микровълновата, която е инсталирана в кухнята, е 2450 MHz. Както се случва, храната се нагрява: високочестотните вълни проникват дълбоко в продуктите и започват да действат върху полярните молекули (най-често водата), което ги води до циклично движение по линиите на силата на електромагнитните полета.

Благодарение на прилагането на този метод, храната се нагрява не само отвън, но и вътре в продуктите. В повечето модели, използвани в кухнята, тази цифра е от 2,5 до 3 сантиметра.

Вижте също:

Как се създават тези вълни?

Как се създават тези вълни

За генериране на радиовълни с дадена честота се използва специално устройство, наречено магнетрон, което е електровакуум диод, състоящ се от голям цилиндричен анод, направен от мед, който съчетава 10 стенени сектора, а също така са изработени от мед.

В центъра на устройството е катоден прът, с нажежаема жичка вътре в канала. Катодът е предназначен за излъчване на електроди. За да може единицата да генерира микровълново излъчване, е необходимо да се създаде магнитно поле в кухината на магнетрона. За това се използват мощни пръстенови магнити, които са разположени в краищата на частта.

За да се създаде емисия, е необходимо да се приложи напрежение от четири хиляди волта към анода и само три към нишката на канала.

За да събира енергия, структурата на устройството включва телени контури, които са свързани към катода, а това от своя страна се извежда към така наречената "излъчваща антена". От това устройство генерираното лъчение преминава директно във вълновода, който го разпределя в основната камера. Често стандартната мощност на този елемент, който е инсталиран в повечето модели микровълнови фурни, е около 810 вата.

Ако е необходимо по-малко енергия за отопление или готвене, магнетронът просто се включва и изключва циклично.

В науката това явление се нарича модулация на импулсна ширина. За да може устройството да произвежда 400 W, а именно половината от своята изходна мощност по време на интервал от 20 секунди, е необходимо да се обезвъздуши магнетронът за 10 секунди и след това да се достави електричество за същите 10 секунди.

Устройството генерира голямо количество топлина по време на работа, следователно, за да го охлади, елементът е инсталиран в пластинен радиатор, така че постоянно да се издухва от въздушни потоци, благодарение на малък охладител, вграден в микровълновата. В случай на прегряване, този конструктивен елемент може просто да се провали, поради което е оборудван със защитно устройство, а именно термичен предпазител.

Вижте също - Кои ястия са безопасни за поставяне в микровълновата

Целта на термичния предпазител

Целта на термичния предпазител

За да се предпази магнетронът и решетката, които са инсталирани в някои микровълнови фурни, от прегряване, дизайнът предвижда инсталирането на термично реле или както те се наричат ​​термични предпазители. Те са разделени според способността им да издържат на различни количества топлина, за да разберете коя от тях имате, трябва да намерите стикер с информация за тялото на устройството или да погледнете в техническия паспорт на устройството.

Всъщност устройството е доста просто по принцип да разбере работата си. Корпусът на продукта е изработен от алуминиева сплав. Устройството се закрепва с помощта на фланцова връзка, която е в състояние да осигури плътно прилягане към зоната, където температурите ще се измерват директно. Вътре в корпуса е биметална плоча, която е направена с очакване на устойчивост на определени температури.

В случай на превишаване на предварително определен праг, плочата просто се компресира и по този начин задейства натискача, който е предназначен да отвори контактната група. Захранването се прекъсва и фурната спира да функционира. Постепенно изстивайки, плочата се връща в първоначалната си форма и отново затваря контактите.

Целта на охладителя в микровълновата

Целта на охладителя в микровълновата

Охладителят е един от най-важните компоненти на микровълновата фурна, без нея устройството ще функционира напълно. Благодарение на него се изпълняват следните функционални задачи:

  • Охлаждане на магнетрона за осигуряване на правилната му работа.
  • Охлаждане на други компоненти на системата, които също могат да генерират топлина, като електронни вериги.
  • Някои микровълнови печки са оборудвани с функция грил и е инсталиран охладител за охлаждане на термичното реле.
  • За създаване на излишно налягане в кухината, където се поставя храната. Поради това се отделят въздух и пари, които се отстраняват чрез специализирани вентилационни канали.

В микровълновите фурни охлаждането се осъществява с един вентилатор, който разпределя въздуха през камерата, използвайки специални отвори за въздух, които насочват въздуха към частите за охлаждане.

Вижте също - Как да окачите конзола на микровълнова стена

Как се осигурява защита от микровълнова фурна

Как се осигурява защита от микровълнова фурна

Тъй като магнетронът излъчва силно електромагнитно излъчване, което може да навреди на човешкото тяло и домашните любимци, устройството използва многостепенна система за защита.

Работната камера на устройството е покрита с емайл, за да блокира излъчването, а отгоре е затворена с метален корпус, което напълно предотвратява изхода му навън.

За да се предпази стъкленият прозорец във вратата на устройството, се използва фина мрежа, изработена от стомана, и тя блокира излъчването до 2450 Hz, с вълни с дължина до 12 см.

Вратата трябва да се прилепва плътно към тялото и да няма пропуски. В случай, че хлабината между тях се увеличи, е необходимо да се провери контурът и да се върне в първоначалното му състояние.

Между тях могат да се образуват постоянни електромагнитни вълни, които са разположени директно в точката на контакт между вратата и тялото на устройството и имат нулева амплитудна стойност, поради което излъчените вълни не могат да се разпространяват извън тялото. Този метод в науката е наречен "микровълнова дросел".

Устройството е защитено от включване с отворена камера от система от микропревключватели, които контролират и фиксират положението на вратата в нея. Най-често устройството осигурява от три такива превключвателя:

  1. Изключване на магнетрон.
  2. Контрол на крушката на подсветката.
  3. Превключвателят контролира положението на вратата и информира контролния блок за неговото положение.

Блок за управление на устройството

Командното устройство е инсталирано на всяко устройство, което се произвежда в момента, то осигурява две функции:

  1. Поддържане на дадена мощност на устройството.
  2. Изключете устройството след извършване на определената операция.

В по-старите модели устройството е направено от два електромеханични превключвателя, които отговаряха за горните функции. С течение на времето се развиха технологии и бяха измислени електрически възли. В момента в устройствата са инсталирани микропроцесори, които могат да бъдат оборудвани с допълнителни програми за опростяване на използването, някои функции: автоматично размразяване на продуктите и приготвяне на определени ястия, вграден часовник, индикатори, показващи мощност, звукови сигнали за края на процеса.

Командният контролен панел е оборудван с персонално захранване, което го захранва автономно, докато микровълновата фурна работи.

продукция

В тази статия разгледахме принципа на работа и устройството на микровълновата фурна, запознахме се с нейните вътрешни компоненти и възможната употреба на устройството в домашното пространство. Несъмнено тя може да улесни живота на всеки в кухнята и да спести много време.

Вижте също:

6670 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите