У дома Правила за работа Малки домакински уреди Какви прибори са безопасни за поставяне в микровълновата

Какви прибори са безопасни за поставяне в микровълновата

Микровълновата е удобно нещо, без съмнение. Вероятно, никоя кухня не може без него. Но, колкото и да е странно, някои все още не знаят кои прибори могат да се използват в микровълновата и кои не могат. И тези хора са невероятно изненадани, когато чуят силен взрив вътре в камерата ...

Как да тестваме съдовете за готвене за пригодност за микровълнова употреба

съдове за микровълновата

Ако никога не сте използвали прибори, налични в дома ви в микровълнова фурна, препоръчваме ви първо да ги проверите. Защото, чиниите може да изглеждат доста подходящи, но на практика ще отнеме и ще се спука по време на отоплителния процес! И тогава го имате в ръцете си, когато започнете да вадите гореща чиния от борш, което е много по-неприятно.

Вземете обикновена фасетна чаша (или която и да е чаша, в която предварително сте загрявали течността и не сте наблюдавали никакви приключения), напълнете я с вода една трета. И го поставете върху чинията, която искате да тествате. Стартирайте нормален режим на загряване за 1 минута.

Ако капацитетът е подходящ, тогава в края на процеса ще откриете, че течността в чашата се е загряла или дори е кипнала, но тестовата плоча е останала напълно студена. Ако обаче е горещо, тогава не бива да го използвате, очевидно не е за микровълновата.

Но можете да проверите какво вече е налично. В магазин такъв трик няма да работи. Ето защо трябва да знаете предварително, поне на теория, какво да търсите при закупуване на съдове за микровълнова фурна.

Вижте също:

Ястия от какви материали не могат да се използват категорично

забранени съдове за микровълнова фурна

Сега, нека разгледаме по-подробно какви ястия не трябва да се слагат в микровълновата. Помнете веднъж завинаги, че най-опасните материали за микровълновите фурни са:

  • кристал
  • Тънко стъкло или меламин
  • Глина и керамика без глазура

Тези три материала се спукват безсрамно, когато са изложени на микровълни. Кристалът съдържа олово и освен това има нееднородна текстура. Глината също, ако не е защитена от гъста глазура, е разнородна и пълна с вътрешни мехурчета, които са невидими отвън. При нагряване тези кухини се спукват и вие, отваряйки вратата, намирате тъжна шепа фрагменти.

Но, повтаряме: добре е, ако се случи вътре, точно в процеса, а не в ръцете ви. Така че тези два материала са най-много - най-неподходящите.И ако става въпрос за кристал и така е ясно и няма нищо особено за топло в него, тогава глинени купички и чаши, изработени от тънко стъкло, често се поставят в микровълнови печки.

Останалите ястия, които не са подходящи за микровълнови фурни, ще ударят фурната, а не ръцете ви. Но защо изкушавате съдбата и деактивирате оборудването? Изброените по-долу материали причиняват искри, напукване и изскачащи вътре в камерата:

  • мед
  • месинг
  • Излято желязо
  • стомана
  • Позлатяване
  • Метално покритие

Ясно е, че трябва да забравите за чинийки със златна рамка. Но интересното е, че има рисунки, които изглеждат като най-обикновената боя, но всъщност съдържат много метал, който причинява електрически разряд. Затова въобще трябва да вземете чинии без шаблон.

Вижте също - Как работи микровълновата

Какви материали са подходящи за микровълнови фурни

подходящи прибори за микровълнова фурна

На първо място в този списък са стъклените, устойчиви на топлина съдове. Тя не се страхува от нищо, храната в нея се загрява идеално, самата тя остава студена, а фурната изразходва много по-малко електрическа енергия, отколкото при използване на други материали.

Но, огромен недостатък на тези ястия е високата им цена. Това струва три до четири пъти повече от обикновено. И да го закупите в достатъчни количества за цялото семейство не е достъпно за всички.

Също така, порцелановите и глинени съдове са подходящи за употреба, разбира се, без рисунки. Керамиката също е подходяща, ако е покрита с равномерен слой глазура. Подходящи са също така пластмасови, полиетиленови, хартиени чинии, силикон, пергаментова хартия и дори лен или памучна тъкан (можете да нагреете хляб върху нея, например).

Стъклото е доста подходящо, но не тънко, но със същата дебелина, както в обикновените кутии или фасетно стъкло.

Обръщаме вашето внимание на факта, че не си струва да използвате никакви съдове, върху които частично се нанася глазурата. Той загрява храната неравномерно и отново може да се спука.

Повече за пластмасовите контейнери

пластмасови контейнери за микровълнова печка

С пластмасата всичко е просто: на етикета на такива контейнери винаги има маркировка, дали е подходяща за микровълнова фурна, дали може да бъде подходяща за отопление или не. Но, разбира се, е в магазина.

Но какво ще стане, ако имате някои съдове, но дълго време няма стикери по него? Тогава е по-добре за вас да не използвате тези съдове, защото ако се окаже, че този материал не е предназначен за микровълнови фурни, тогава при нагряване той ще отдели много вредни вещества, които ще отидат направо в храната.

По-лесно е да отидете до магазина и да си купите нов съд, в което ще бъдете сигурни. Основното е да не вземете евтиния, този, който дойде от Шанхай. Тези предприемчиви хора ще ви напишат каквото искате и ще поставят маркировки, които искате, но всъщност материалът, какъвто е, ще остане неподходящ за високи температури. И не само, че отоплението в самата микровълнова печка не е много полезно, но в съчетание с китайската пластмаса, това ще бъде просто огромен удар върху черния дроб.

Въпреки че, като цяло, каква е необходимостта от загряване на храна в тях? Има някои от тях, които никак не са приятни.

От това дали е възможно да се покрият плочи при нагряване

капак за затопляне

Не можете да покриете плътно, тя ще избухне. Не е необходимо да поставяте съдове или купички, увити във фолио. Загряването на отворен контейнер също не е опция. Например, след загряване на елда каша с черен дроб, стените на микровълновата ще трябва да се търкат дълго и досадно, тъй като тези продукти сами избухват отвътре.

Най-добрият вариант са специални калъфи, които се продават в магазините за домакински уреди. Те са много големи, с размерите на въртящия се кръг на печката, а височината им също е голяма. Сложих чиния под тази колба - и няма проблем! Тя ще се загрее, няма да избухне и няма да размаже стените.

Въпреки че, използвайки ги, трябва да знаете: те не издържат на силно кипене на продуктите. Тогава те се компресират поради факта, че се образува вакуум и здраво се прилепва към стъкления кръг. Просто няма да работи, за да ги премахнете, ще трябва да ги забиете с нож отдолу, за да осигурите достъп на въздух.

Избор на оптимална форма за затопляне

За удобното загряване на храната е важен не само материалът, но и формата на съдовете за готвене. Микровълновата се загрява бързо и често, течността се разпръсква.Най-добрата модификация на чинии или чаши за микровълнови фурни е с разширяващ се плот. В тях по някаква причина течността се държи спокойно, дори и да кипи силно.

Какви трябва да бъдат контейнерите за готвене и печене в микровълновата

Отделно бих искал да поговорим за това какви видове ястия можете да готвите в микровълновата.

Готвенето и задушаването могат да се извършват само с огнеупорни стъклени съдове. Няма нищо по-добро и не може да бъде. Но в този случай трябва да се има предвид, че микровълновата печка, както писахме по-горе, има способността да изтласква течността навън. Следователно, изберете по-голям капацитет, а не от край до край. Храната и водата трябва да са до 2/3 от общия обем.

Същото важи и за печенето. Или изберете по-голяма форма, или сложете малко по-малко тесто, отколкото в случаите, когато печете в конвенционална фурна. Идеалният материал за това е силиконът.

Сега вече знаете точно какви прибори могат да се използват в микровълновата. Желаем ви всичко най-хубаво и по-малко изненади с фойерверки!

Вижте също:

6296 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите