У дома Ремонти Малки домакински уреди Защо микровълновата искри отвътре: какво да правя?

Защо микровълновата искри отвътре: какво да правя?

Всички електрически уреди се повреждат рано или късно и микровълновата не е изключение. Един от често срещаните проблеми с него са искрите вътре в микровълновата. като защо микровълновата искри вътре Ще научите в тази статия. Ще ви разкажем за причините за проблема, както и за възможността за ремонт.

Микровълново устройство

микровълново устройство

За да разберете проблема, какво да направите, ако микровълновата искри вътре, трябва да знаете нейната структура и принципа на работа. Основата на микровълновата е устройство, наречено магнетрон. В зависимост от работния режим към него се прилага напрежение. Под действието на напрежението върху магнетрона се излъчват кратки енергийни импулси. Определен брой вълни пътуват през вълновода и излизат през отвор, направен вътре в микровълновата. За правилното функциониране на микровълновата е необходимо присъствието на продукти вътре.

Именно продуктите абсорбират излъчените микровълни, които вече не могат да бъдат отразени обратно в излъчвателя. Поради отразени вълни микровълнови пукнатини и се получава много неприятно искрине.

Малък съвет - ако загреете малко количество храна вътре, тогава трябва да поставите чаша вода с нея, която ще поеме излишното излъчване, това ще удължи жизнения цикъл на вашата микровълнова фурна.

Вижте също:

Възможни причини за проблема

микровълнови искри

Искрянето може да възникне поради някои ключови фактори, по-долу ще говорим за тях:

 • прегрял микровълнова слюдна плоча;
 • нарушение на емайловия слой на основната камера;
 • вътре в главното отделение се намират чужди предмети, изработени от метал.

Първата причина е може би най-основната, в случая спешна замяна micas в микровълновата, Изгарянето възниква поради факта, че по време на нагряването на храната мазнините навлизат в плочата на слюдата и причиняват колебания на температурата в нея. Ако не предприемете никакви действия, след слюдата магнетронът, който е много скъп, може да стане безполезен, а ремонтите ще ви струват доста стотинки, съответно, и ще ви бъде по-лесно да си купите нова микровълнова фурна, отколкото да ремонтирате стара.

В случай на замяна, първото нещо, което трябва да направите, е да отидете в магазина и да купите оригинална част или такава, която е близка до нея по характеристики и размери. Микровълнови печки продава се в много хардуерни или домакински магазини, в крайни случаи можете да го поръчате в онлайн магазина на производителя на вашата единица или на ресурс на трета страна. Основното нещо, което микровълнова слюда фурната беше подходяща по размер и не беше по-малка или по-голяма.

Емайлово покритие - за да възстановите първоначалния слой, трябва да закупите специален инструмент, продаван в специализирани магазини. Не се препоръчва да боядисвате вътрешните стени на камерата с други средства. Най-добре е да се свържете със сервизен център, където ще извършат всички необходими операции за подмяна на вътрешното покритие.

Що се отнася до искрянето поради метални предмети, тук всичко е просто, струва си да проверите присъствието им в основната камера и да ги премахнете съответно.

Вижте също - Кои ястия са безопасни за поставяне в микровълновата

Поправете неизправност, свързана със слюда

ремонт на микровълновата

За да се отървете от искри и да предотвратите по-нататъшни повреди, е необходимо да извършите следните манипулации:

 • демонтирайте старата неизползваема плоча, за това е необходимо да изключите ключалките или крепежните елементи, всичко зависи от производителя;
 • поставете тази плоча върху нова и я използвайте, за да изрежете слюдата с подходящи размери, ако имате повече;
 • също по време на подмяната можете да проверите защитната капачка на самия магнетрон и, ако е необходимо, да я смените, за да избегнете по-нататъшни неизправности;
 • инсталирайте нов елемент на мястото на стария и го поправете;
 • след всичко изброено по-горе, проверете микровълновата за функционалност. В никакъв случай не проверявайте с празна камера, това може да свърши зле.

Възможно ли е да работите с микровълнова печка без слюда?

Слюда за микровълнова фурна е защитен щит за елемента зад нея - магнетрон, а именно неговата антена. При внимателно използване на микровълновата фурна, тя може да работи известно време без този защитен екран. За целта покрийте цялата храна със специални капаци.

Вижте също - Направи си сам микровълнов ремонт у дома

Някои съвети и трикове

причини за разбивка

Казахме ви защо микровълновата искри вътре, и описа какво да правя. От всичко изброено по-горе можем да заключим, че основната причина за повреда в микровълновата фурна е неправилно функционираща слюда и тя трябва да бъде променена, но най-добре е да предоставите тази работа на специалисти с опит и необходимите знания за ремонта на тези устройства. Но ако все пак решите сами да смените плочата слюда, струва си да запомните някои нюанси:

 • преди да подмените слюдата от микровълновата, струва си да почистите основната камера на храната и всичко останало;
 • струва си да запомните, че слюдата за микровълновата е направена от доста крехък материал и е необходимо да се справите много внимателно. Когато го режете, използвайте възможно най-остри предмети, за да направите всичко бързо и да не повредите самата слюда;
 • когато правите дупки, ги пробийте със свредло или перфоратор;
 • след като отрежете слюдата за микровълновата фурна, не забравяйте да намажете ръбовете с шкурка.

Нова инсталирана плоча ще ви издържи дълго, ако я покриете с капак, докато загрява храна, тя ще предпази не само слюдата, но и самите вътрешни стени, тъй като ще бъде по-лесно да измиете самия капак, отколкото основната камера. Погрижете се за вашите домакински уреди.

Вижте също:

27294 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите