У дома Ремонти Големи домакински уреди Как да вземем кост от сутиен, който попадна в пералнята

Как да вземем кост от сутиен, който попадна в пералнята

При миене в пералнята могат да попаднат чужди предмети: дреболия, копчета, кост от сутиен. Можете да разберете за това чрез необичаен шум, клак, скърцане. В повечето случаи тези елементи остават в овена и е достатъчно просто да ги премахнете. Костта от сутиена може да попадне и в други работещи възли на машината, което води до нейното счупване. Следователно, той трябва да бъде отстранен, което често може да се направи независимо.

Какво е опасна кост от сутиен за пишеща машина

Защо сутиен костта е опасна за пишеща машина

Рамковата част на бельото е малка, но това няма да й попречи да причини значителни вреди. Ако не го получите навреме, може да срещнете следните последствия:

 • кост, направена от метал, започва да ръждясва, поради което прането се измива в мръсна вода и се замърсява;
 • острата част на костта, която стърчи от барабана по време на въртенето му, може да се счупи вътре в прането;
 • може да повреди перфорацията на барабана;
 • острата кост е в състояние да пробие резервоара;
 • водят до повреда на покритието на нагревателния елемент, поради което той няма да може да работи напълно или да го раздели на части;
 • разкъсайте маншета за източване, което води до изтичане;
 • пробийте тръбата, която не може да бъде поправена;
 • заседна в лопатките на помпата, поради което може да изгори или да се провали.

Важно:

Трябва да вземете кост възможно най-рано, за да не навреди на пишещата машина. Със залепени фитинги е по-добре да не го миете, за да не стигне по-нататък и да не повреди работните части.

Вижте също - Шайба на Bosch - код за грешка F16

Къде да търся?

Откривайки нетипични шумове в машината, трябва да намерите причината. Ако има вероятност ленената кост да е останала в пералнята, тя трябва да бъде намерена. Тя може да бъде в различни структурни детайли:

 • Заби в барабана. Въртящата се конструкция има перфорации за оттичане на вода. Чуждите предмети често попадат в малки дупки. Ако една кост се озове в дупка в единия край, тя може да се залепи там или да отиде по-далеч.
 • В нагревателния елемент. Ако костта премина през перфорацията, по-вероятно е да се задържи в дъното на резервоара, където се намира нагревателят. Търсенето трябва да е в завоите или под него.
 • Между резервоара и барабана. Ако частта от сутиена не е забита в нагревателния елемент, тя може да бъде в кухината зад барабана, не само отстрани или отдолу, но и отзад.
 • В други елементи на машината. В редки случаи костта се придвижва по-нататък и се забива в дренажната тръба, филтър или помпа.

Изваждаме костта от сутиена през барабана

Ако костта започне да пада в кухината зад барабана и се забива в нея, не е трудно да я извадите. Присъствието му се определя визуално. Освен това част от него по правило стърчи в барабана. Достатъчно е да се хванете за него и внимателно да го извадите.

Ако не беше възможно да го разгледате в лъскав метал, трябва да следвате следната процедура:

 1. Проверете чрез докосване. За да направите това, трябва да прокарате ръката си по цялата повърхност на барабана.
 2. След като откриете изпъкналия ъгъл на костта, спрете барабана.
 3. Вземете пинсети, пинсети, тънки клещи.
 4. Закачете върха на хардуера с инструмента и го издърпайте.

Важно:

Усещайки барабана с ръка, трябва да внимавате да не докоснете костта и да не я оставите да падне допълнително.

Как да премахнете кост чрез дренажна система

Ако костта е пластмасова, тя се счупва лесно. Поради това и поради ниското си тегло, неговите части не се задържат в барабана или в нагревателния елемент, а се плъзгат по-нататък в системата за източване на машината. Те трябва да бъдат премахнати съгласно една от инструкциите по-долу, според местоположението.

Как да премахнете през филтъра

Филтърът трябва да се почиства редовно. Именно в него влизат всички отломки и дребни предмети, които се изплъзват в перфорацията на барабана. Части от счупена кост също можете да намерите тук. Филтърът се почиства в следния ред:

 1. Отворете капака на филтъра. Той се намира в долната част на предната част на устройството. Можете да го отворите, като натиснете резето или го извадите с отвертка.
 2. Пригответе парцал или контейнер, за да източите водата. Тъй като люкът е в самата дъна на машината, понякога е по-удобно да я наклоните назад.
 3. Задържайки специалните проекции, развийте филтъра. Махнете го.
 4. Погледнете внимателно филтъра и отвора, където се намира. Костта може да се намери и на двете места.
 5. Изплакнете филтъра под крана.
 6. Почистете дупката от натрупани отломки. Избършете го с парцал.
 7. Поставете филтъра, затегнете. Затворете люка.

Извадете го през канала

Потърсете фитинги за бельо в тръбата за източване, ако тя не се намира в барабана или филтъра, а също така при условие че машината не излъчва външен шум по време на работа. Наборът от мерки е малко по-различен за устройства от различен тип. Пералните машини от стандартен тип, които не са оборудвани със защитен калъф срещу течове, се разглобяват най-добре в съответствие със следните инструкции:

 1. Поставете оборудване на своята страна.
 2. Развийте долните крепежни елементи или щракнете ключалките. Извадете долната част на корпуса.
 3. Развийте закопчалката на пръстена или разхлабете болта на скобата.
 4. Извадете тръбата.
 5. Проверете дренажния отвор и видимата вътрешност на машината. По-добре е да използвате фенерче за това. Понякога костта може да падне сама, ако се забие на изхода.
 6. Поставете тръбата, затегнете крепежните елементи.
 7. Поставете дъното. Обърнете оборудването.

Ако шайбата е снабдена със защита от разлив, не се препоръчва отстраняване на дъното. За да стигнете до тръбата през дъното, ще трябва да премахнете защитния елемент, което изисква известен опит. Следователно е по-удобно да стигнете до тръбата през задната стена. След това трябва да потърсите залепената част чрез допир, доколкото пръстите ви могат да преминат. Трудно е да се погледне вътре, защото дупката е доста тясна. Намирането на кост може да бъде много трудно, ако тя не се намира в близост до мястото, където е прикрепена тръбата.

Ако костта е заседнала в помпата

Силният шум или шум от шум при включване на помпата е индикация, че кост е навлязла в помпата. Обърнете внимание и на системата за източване. Ако помпата е дефектна, водата може да не се оттича добре или изобщо да не се изпомпва.

Важно:

Ако чуете ненормален шум при изпомпване или източване на вода, спрете да използвате машината. Ако в помпата попадне чужд предмет, той може да изгори.

Справете се с проблема възможно най-скоро. За да премахнете костта от помпеното оборудване, ще трябва да я отворите. Местоположението му се различава от модел до модел:

 • Местонахождението зад филтъра се намира в Аристон, Ардо, Веко, Индезит, Samsung, Candy, Whirpool, LG. По-лесно е да погледнете помпата през дъното, като използвате описаните по-горе инструкции.
 • Местоположение на задната стена за Electrolux и Zanussi. Разглобяването се извършва най-добре чрез него.
 • В централната част, по-близо до върха при AEG, Bosch, Siemens. За да стигнете до помпата, трябва да премахнете капака и предната стена. Необходимо е да извадите дозатора, да отключите маншета на люка. Не трябва да разглобявате такива машини сами, за да не повредите устройството. Собствениците на такива устройства е по-добре незабавно да се свържат с професионалист.

Методът на монтаж и вътрешното разположение на помпите са идентични. За да премахнете костта от помпата, трябва:

 1. Извадете конектора, за да изключите захранването.
 2. Пригответе купа и парцал, тъй като водата, останала в помпата, ще тече по време на демонтаж.
 3. Развийте крепежните елементи, които прикрепят оборудването към шасито.
 4. Разхлабете скобите, свалете маркучите за вход и източване.
 5. Развийте охлюва.
 6. Извадете работното колело от корпуса. Костта по-често се забива между лопатките си или се притиска към тялото вътре, което може да се види след отстраняване на работното колело.
 7. Проверете работното колело. Ако се повреди, помпата няма да може да работи продуктивно, по-специално за източване на вода. Цялата помпа ще трябва да бъде сменена.
 8. Ако няма повреди, работното колело трябва да се смени и помпата да се сглоби.

Преди да използвате напълно пералнята, се препоръчва първо да проверите работата на помпения агрегат. За да направите това, трябва да започнете бързо измиване и да наблюдавате работата на машината, за да откриете своевременно теч. Ако проверката се извършва, когато калъфът не е напълно затворен, не трябва да докосвате вътрешните части, докато измиването не приключи.

Извеждаме през нагревателния елемент

Ако костта е преминала през барабана, тя често пада надолу и се забива в нагревателния елемент или под него. Ще трябва да премахнете нагревателния елемент, за да го достигнете. Можете да направите това самостоятелно, когато нагревателният елемент е разположен в долната част на машината. Процедурата изглежда така:

 1. Извадете задната повърхност на корпуса.
 2. Изключете захранването. Електричеството към нагревателния елемент идва чрез трижилен кабел. В този случай фазата и нулата обикновено се фиксират с клеми, а заземяващият проводник е по-често фиксиран със затягаща гайка.
 3. Като изключите земята от централната шпилка, може да се види задържащата гайка. Разхлабете гайката, без да я развивате напълно. Натиснете закопчалката в нея до края.
 4. Преместете нагревателния елемент. Махнете го. Това обикновено изисква много усилия, но използването на отвертка или други инструменти е забранено, за да се избегнат повреди. Също така, не дърпайте нагревателния елемент от проводниците.
 5. По-често костта се забива между тръбите на нагревателя, така че се отстранява с нея. Ако той отсъства, струва си да погледнете в контакта за инсталирането на нагревателния елемент. Тя може да падне под нея и да лежи на дъното.
 6. Проверете нагревателния елемент за повреда. Понякога метална кост може не само да я надраска, но и да я разчупи.
 7. След отстраняване на проблема е необходимо да удължите щифта, като натиснете закрепващата част отвътре. Поставете нагревателния елемент в гнездото, леко натиснете маншета.
 8. Затегнете фиксиращата гайка. Ако се прекалява, той може да счупи уплътнението и да причини теч. Уплътнението запечатва добре резервоара, така че гайката може леко да се пропусне. След тестово измиване винаги можете да го стегнете, ако върху него се намери капка вода.
 9. Свържете захранването към нагревателя.
 10. Извършете бързо измиване, за да проверите работата на машината. Не докосвайте частите, докато машината спре да мие.

Съвети:

Ако при проверка на нагревателния елемент са открити драскотини и повреди, по-добре е да замените частта. По време на работа такъв нагревател може да причини късо съединение, да доведе до повреда на машината и други неприятни последици.

Как да издърпате, ако ударите паяка на барабана

Когато фитингите за бельо са паднали зад кръста на резервоара или са залепени отгоре или отстрани от него, най-вероятно ще се нуждаете от помощта на специалист. Не бива да го изваждате сами, защото в тази ситуация трябва да разглобите резервоара. Устройството му е различно за всяка машина. Можете да видите диаграмата в информационния лист, но за човек, който няма опит, е проблематично да разбере и правилно да извърши действията. Някои модели са оборудвани с неотделим резервоар.

Възможно е да вземете фитингите, без да разглобявате резервоара, ако можете да го преместите и оставите да падне по-нататък - към нагревателния елемент и тръбата за източване. Препоръчителна процедура:

 1. Развийте гърба на корпуса.
 2. Извадете колана от шайбата.
 3. Развийте монтажния хардуер и извадете макарата.
 4. Затегнете болта наполовина.
 5. Използвайте гумен малат, за да почукате леко по вала, за да изместите резервоара.
 6. Преместете барабана малко, за да накара фитингите да потънат до дъното на резервоара. Можете да разберете за това по звук.
 7. Ако костта се е провалила, можете да я извадите през тръбата или нагревателния елемент съгласно правилата, описани по-горе.

Съвети:

Ако нямате чук за гумено копче, можете да използвате обикновен. Трябва да изберете лек чук. Трябва да ударите вала през дървен блок, за да не го повредите.

Вижте също:

3507 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите