У дома грижа Големи домакински уреди Как да почистите пералня със сода

Как да почистите пералня със сода

Содата за хляб е универсално почистващо средство, което може да се използва за решаване на различни битови проблеми. Може да се използва при готвене, за почистване на съдове, за премахване на петна по време на измиване или за избелване на неща. Също така, содата може активно да се използва за почистване на частите на пералните машини от варовик. В тази статия ще ви разкажем как да почистите пералнята със сода от варовик и мръсотия.

Каква е разликата между сода за хляб и сода

Содата се произвежда в различни химически състави. Той е алкален по природа. Следните три типа този продукт от химическата промишленост се използват в различни области на дейност:

  1. NaHCO3 или натриев бикарбонат. Тази формула има обикновена сода за хляб.
  2. Na2CO3 - сода пепел.
  3. NaOH е сода каустик.

сода за пране в пералня

В първия случай това е най-слабият алкален продукт. Содата за хляб се използва в сладкарската промишленост. Сода каустик има най-силната химична реакция. За домашни цели почти никога не се използва. Като правило се използва в химическата промишленост. Най-подходящият прах за почистете пералнята е сода пепел. По-нататък ще разгледаме по-отблизо как да почистите пералня със сода.

Вижте също - Как правилно да почистите барабана на пералня от мръсотия и котлен камък

Почистване на сода

Основният проблем, който възниква по време на работа на автоматични перални машини, е образуването на мащаб върху части. Освен това, ако не спазвате стриктно правилата за работа с оборудването, тогава с течение на времето може да се появи неприятна миризма. Всички механизми могат да бъдат почистени с помощта на сода пепел. С помощта на сода пепел можете качествено почистете пералнята, той също има по-ниска цена в сравнение със специалните продукти, продавани в търговските обекти, но ефективността му не е по-малка.

За да се отървете от мухъл и плака върху частите на пералнята и неприятна миризма, трябва:

  1. Направете разтвор на сода. За целта разбърквам една част сода и една част вода.
  2. Получената смес се нанася директно върху барабана и наоколо върху гумен маншет. По-голямата част от формата се оформя в гънките на маншета. Трябва да работите с гумени ръкавици. Содата за хляб може да раздразни кожата.
  3. Инструментът трябва да се държи около половин час.
  4. Извадете гъбата от частите на пералнята с разтвор на сода.
  5. Включваме пералнята в режим на бързо измиване без неща.

Прочетете също: За какво е Calgon и как да го използвате?

Ако не можете да закупите сода пепел, за да почистите пералната си машина, можете да използвате обикновена сода за хляб. В същото време striralka трябва да се почиства поне веднъж месечно.

Нуждаете се не само от вас почистете барабана на машината и маншети, но и контейнер за почистващи препарати. При редовно използване на пералнята, праховите и варови отлагания се отлагат в тавите. Почистването на контейнерите за домакински химикали може да се извърши по същия начин като почистването на барабана. Содовият разтвор се нанася за двадесет до тридесет минути върху стените на тавата и след това се отмива.

Сода пепел омекотява добре домакинската вода. Може да се добави към всеки почистващ препарат по две супени лъжици наведнъж. Не можете да направите това при пране на вълнени и копринени предмети. Добавянето на калцинирана сода при всяко измиване ще предпази детайлите на пералнята от мащаб.

Използването на сода при измиване

Доста често алкалът Na2CO3 се използва за премахване на петна по дрехите. За да направите това, содата за хляб може да се добави директно към праха за пране при зареждане на прането в барабана. Това е подходящ метод за лен и памук. В никакъв случай не трябва да се добавя алкал при пране на вълнени и копринени предмети. Също така не се препоръчва да се прави това при миене на предмети със специално мембранно покритие.

Ако водата, използвана за измиване, е със средна твърдост, тогава експертите препоръчват да добавите две до три супени лъжици сода. В същото време може да се излее директно в барабана към нещата. Ако твърдостта на водата е много висока, тогава трябва да добавите около пет супени лъжици сода.

Трябва да се помни, че температурата на водата по време на измиване трябва да бъде най-малко 50 ºC.

как да почистите перална машина със сода

За да постигнете най-добър ефект, содата може да се излива във водата, докато кисне. За тази цел три супени лъжици се разтварят в десет литра вода при температура най-малко 40 ºC. Нещата се накисват за два до три часа, след което можете да ги перете ръчно или в пералня.

Сода пепел ефективно почиства, избелва и премахва петна по кухненските кърпи. За тази лъжица четири алкали се смесват със стърготини от сапун за пране. Тази смес се разрежда с вода в емайлиран съд. Контейнерът трябва да се напълни наполовина с вода. След като сместа се разтвори напълно, кухненските кърпи се накисват във вода и се подпалват. Кърпите трябва да се варят в продължение на двадесет минути. След това те могат да се перат в пералня.

Сода пепел се продава на повечето търговски обекти в специализирани отдели, на същото място, където се продават останалите домакински химикали за дома.

Содата е универсален инструмент за перфектно домакинство. Те могат както да мият бельо, така и да почистват всяка кухненска повърхност и да премахват неприятните миризми. Не забравяйте поне веднъж месечно почистете изпускателния филтър на пералнята, тъй като често е запушен с нишки, коса, варовик и други дреболии. Сега знаете как да почистите пералня със сода за хляб и се надяваме тази статия да ви помогне да поддържате асистента си чист.

Вижте също:

68450 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите