У дома грижа Големи домакински уреди Как да почистите пералнята си у дома

Как да почистите пералнята си у дома

Днес в почти всеки апартамент има пералня. Това е много удобна техника, благодарение на която се отървахме от тежък ръчен труд. Тази техника стана толкова позната, че просто забравяме, че трябва периодично да се обслужва. Въпросът как да почистите пералнята е проблем за всички домакини.

За да може машината винаги да изглежда като нова и също да работи, тя не може да бъде доведена до състояние, при което мръсотията, варовикът и котлите трябва да се почистват с парчета. Пералната машина трябва периодично да се почиства с помощта на специални почистващи препарати.

Продукти за народно почистване: тяхното предназначение

Ако се интересувате от въпроса как да почистите пералнята, тогава на първо място трябва да се запознаете с почистващите продукти, които се предлагат на пазара. Съвременната индустрия произвежда голям брой вещества, с които е възможно да се мият съоръжения както отвътре, така и отвън. Можете да използвате обикновен домакински почистващ препарат. Произвеждат се и професионални инструменти, с помощта на които можете да решите проблема как бързо да почистите пералнята.

Най-важното е да използвате правилно почистващите продукти. Човек не може да изисква от вещество, което не може да направи. Например, Calgon никога няма да ви спести от мащаб, този инструмент само омекотява водата във вашата автоматична пералня.

Нека поговорим за народните лекарства и тяхното предназначение, които жените използват при почистване на пералня. Нека започнем с най-достъпните почистващи продукти.

почистване на пералнята с народни средства

 • Сода за хляб. Едно от най-лесните и ефективни средства, ако трябва да премахнете мухъл и мръсотия, които се появяват в барабана и върху гуменото уплътнение на пералнята. Содата добре почистете съда, в който прахът заспи. В допълнение, содата за хляб е добър начин да направите водата по-мека. На нашия сайт можете да прочетете статия закак да почистите перална машина със сода.
 • Лимонова киселина - това средство против мащаб се използва за перални машини, ако трябва да почистите частите вътре в шайбата: нагревателен елемент, барабан, резервоар.
 • Разтвор на оцет - използва се за вътрешно почистване на машина с пишеща машина. В допълнение, оцетът перфектно елиминира външни миризми. Работи с оцетна киселина Тя трябва да бъде възможно най-чиста и не забравяйте, че миризмата й е достатъчно остра и не съвсем приятна.
 • Меден сулфат. Ако в шайбата се намери мухъл, тогава медният сулфат е отлично средство за унищожаването му.
 • Бяла.Ако е необходимо да дезинфекцирате и да се отървете от външни миризми, тогава домакините използват инструмент като "Бяло". Трябва внимателно да прочетете състава на сместа. Ако има хлор или неговите производни, тогава не можете да използвате този инструмент за почистване на пералнята.

Вижте също - Отзиви за съдомиялна машина Somat

Специални почистващи препарати за пералнята

 • Фриш актив. Това вещество се използва за поддържане на вътрешните метални части на машината чисти. Приложението му решава проблема с това как бързо да почистите вътрешността на шайбата.
 • Miele. За да се отървете от миризмите и вредните бактерии, можете да използвате този инструмент. Използвайки го, можете да решите проблема с това как да почистите пералнята.
 • Бекман. Универсален перилен препарат. Използва се за почистване на вътрешността на оборудването, отстраняване на замърсявания и варовик. Използва се като дезинфектант
 • Магическа сила. Това вещество е разработено в Германия за отстраняване на накип. Отличен инструмент, когато въпросът е как да почистите пералнята от мащаб.
 • Премахването на отпадъците от пералнята с това вещество се препоръчва от Bosch.
 • Luxus Professional. С този руски препарат можете да почистите пералнята и съдомиялната машина. Отстранява добре варовика. Когато възникне въпросът как бързо да почистите електрически уред, струва си да припомните това вещество.
 • BorkK8P. Прахообразно вещество, използвано за отстраняване на накип. Произвежда се в Корея.
 • Топ къща. Инструмент, разработен от химици от Германия за почистване на варовикови отлагания.
 • Antinakipin. Средства, разработени у нас. Използва се за отстраняване на накип.
 • Д-р Десет Антибактериален. С това вещество можете да измиете добре пералнята срещу бактерии и плесен.
 • Sandokkaebi. Дизайн за дезинфекция от корейски производител.
 • Multidez teflex за измиване. Прахов дезинфектант.

Когато избирате инструмент, не забравяйте да прочетете от какво се състои, какви функции изпълнява и как да го използвате. ( Вижте също: Как да използвате Calgon за перални машини )

почистваме пералнята с почистващи препарати

отстраняване на котления камък

Водата, която тече през водопроводите, съдържа много примеси и има висока твърдост. Следователно, за да го използвате, е необходимо да го преминете през филтър. Почти всеки прави това за пиене на вода, но само няколко за измиване.

Следователно, когато неподготвена вода влезе в резервоара на машината и се нагрява там, тогава от нея се отделят примеси и соли, които се отлагат от вътрешната страна на пералнята и образуват така наречената "скала" и веднага възниква проблемът с това как да почистите пералнята.

Скалата в пералнята се натрупва постепенно вътре в машината и особено върху нагревателния елемент. Ако не почиствате периодично нагревателя, тогава той може да изгори. Експертите съветват да поставите филтъра във водопровода, който отива към пералнята. Това ще намали мащаба в пералнята. Ако това не е направено, пералната машина трябва периодично да бъде предотвратена, като я измиете с разтвор на лимонена киселина. Това се прави елементарно. 200 грама лимонена киселина се изсипват в отделението за прах и измиването започва при температура 60 градуса.

След измиване изплакнете филтъра за източване на машината и отстранете парчета мръсотия от маншета на барабана. TEN може да се почиства механично, както и специални химикали за почистване на нагревателни елементи.

Предотвратяване на пералнята от замърсявания, плесени и миризма отвътре

Ако машината има много мухъл върху гумени части, тогава трябва да се използва меден сулфат. Приготвяме разтвора, избърсваме с него гумения маншет и го оставяме за един ден. Взимаме парцал и изтриваме формата от гумената част. Изсипете праха в машината и включете пробното измиване. Всичко трябва да се избърше добре.

Можете да използвате сода за отървете се от мухъл в машина за пишещи машини, Направете разтвор в съотношение 1 към 1. Сместа се нанася върху маншета и барабана и се оставя за 6-8 часа. Измиването започва.След завършване всички части се избърсват старателно, за да се отървете от остатъците от мухъл.

Кошът за прах е мястото, където мухълът обича да расте. Химикалите, използвани при измиването, могат да останат в съда като слуз. Именно на тази плодородна почва започват да се развиват плесени бактерии. За да не се случи това, след всяко измиване е необходимо да извадите и изсушите кюветата. Но ако се появи мухъл, тогава трябва да извадите кюветата, да я поставите в леген и да я напълните с прах. Оставете за една нощ и след това почистете с малка четка. След това изплакнете с чиста вода и избършете, така че да не остане вода. Също така изплакнете тавата под кюветата.

почистваме пералнята от мухъл

За да се предотврати натрупването на мръсотия във филтъра и маркуча за източване, те също трябва периодично да се изплакват и почистват.

Да се почистете филтъра трябва:

 1. Отдолу вдясно машината има технологична врата, ние я отваряме.
 2. Взимаме парцал и го поставяме под вратата.
 3. Като завъртим арматурата обратно на часовниковата стрелка, ние обръщаме филтъра.
 4. След това трябва да премахнете отломките, да изплакнете филтъра и да го инсталирате отново.
 5. Тази операция трябва да се извършва периодично, за да не се натрупа мръсотия и да не възникне неприятна миризма.

Придаваме „блясък“ отвън

След като вътрешностите на машината са почистени, струва си да се погрижите за нейното тяло. Ако пералната машина редовно се предпазва от поява на котлен камък и поне веднъж седмично за изтриване на прах и мръсотия, тогава процедурата за гланциране няма да отнеме много време.

Важно:

Не забравяйте, че преди да почистите пералнята, не забравяйте да изключите кабела от електрическия контакт!

Да се почистете пералнята отвън, трябва да вземете препарат за миене на съдове, да го разтворите във вода и да изплакнете машината старателно. След това го изплакваме с чиста вода и избърсваме на сухо със специални парцали от микрофибър. Ако има много упорита мръсотия, тогава можете да използвате пулпата от сода, обработвайки мръсното място и след това старателно да го избършете.

За да почистите прозрачния люк на вратата, използвайте чистачка. Напръскайте върху стъкло и внимателно избършете със суха кърпа. Процедурата се повтаря няколко пъти до огледален блясък. След това вратата ще изглежда като нова

Редовно провеждайте профилактичната поддръжка и поддържайте оборудването си чисто и подредено. Това ще ви спести време, нерви и пари. Надяваме се тази статия да ви е помогнала, така че сега да знаете как да почистите пералната си машина и кой почистващ препарат да изберете за нея.

Вижте също:

70739 1

Една мисъл на тема „Как да почистите пералнята у дома“

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите