У дома Ремонти Големи домакински уреди Код за грешка в съдомиялната машина на Bosch e22: причини и средства за отстраняване

Код за грешка в съдомиялната машина на Bosch e22: причини и средства за отстраняване

Съвременната технология на немската компания Bosch радва със своето качество. Тя служи дълго време и се счита за надежден помощник в къщата. Съдомиялните машини на тази марка, особено ако тяхното сглобяване е европейско, са готови да работят правилно в продължение на много години. Доказателството за това е десетгодишната гаранция за обслужване на компанията. Но дори надеждното оборудване може да се провали. Често това са дребни проблеми, които можете да поправите сами, без да се обадите на съветника. По правило неизправността се обозначава с определени символи, които се появяват на дисплея на устройството. Какво да правя в този случай? Всяка грешка показва някаква повреда.

Диагноза на неизправност

диагностика на грешка e22Тази техника е предназначена да улесни изтощителната рутина на домашната работа. Но в момента, когато възникне неизправност, не винаги е лесно да се диагностицира повреда. Съдомиялните машини от семейство Bosch са оборудвани с модерен блок за управление с кодирани грешки. За да разберете причината за нарушаването на перфектната работа, остава само да дешифрирате кода на системната грешка.

Доста често срещана ситуация: съдомиялната машина на Bosch изпълнява програма, зададена от потребителя, и изведнъж, точно преди завършването на процеса, се появява предупреждение: грешка e22.

По правило първата реакция на собствениците на съдомиялни машини е да изключат и включат машината. И често техниката започва да работи, но това е краткосрочно явление. По правило, след кратък период от време, проблемът възниква отново - когато останат 5-10 минути, дадената програма спира, замръзва и след това започва да предупреждава с цифри, за проблеми в работата.

По-рядко подобна грешка може да се появи в началото и в средата на изпълнението на дадена програма. Ако постоянно рестартирате машината, това е малко вероятно да коригира ситуацията и най-вероятно след 15 минути машината ще замръзне отново и тогава ще се покаже нов системен код, показващ неизправност - грешка e24.

Рестартирането на програмата на съдомиялната машина може да помогне само ако е необходимо да завършите цикъла, по време на който е възникнала грешка. Ако след нейното приключване не започнете да отстранявате повредата и продължите безмилостно да експлоатирате оборудването, последицата може да бъде повреда на контролния блок. А смяната му е доста скъпа.

Вижте също - Грешка E15 на дисплея на съдомиялната машина Bosch: намерете причината и отстранете

Какво показва грешката e22?

zasorilsya-филтриранеЕдин от филтрите е запушен

Ако такъв системен код се появи на дисплея на съдомиялната машина на Bosch, тогава най-вероятно един от филтрите е запушен и следователно водата, която трябва да излезе през маркуча за източване, остава в тавата.Причината е нещо обичайно - целият боклук, останалата храна в чиниите и в чашките, натрупани във филтърната мрежа и го забиват. Или може би са останали във филтъра за боклук и пречат на нормалната циркулация на водата.

Проблем с дренажния маркуч

Ако филтрите са чисти, но проблемът продължава, струва си да проверите маркуча за източване. Друг признак, че неизправността е в тази част на съдомиялната машина, е редуването на грешката e22 с e24. Въпреки че, според майсторите, редуването на тези два кода само в 20% показва проблем в маркуча за източване, най-често се появява неизправност в помпата.

Спрей работните колела са дефектни

На дисплея на устройството ще се появят различни грешки, ако работното колело е трудно за работа. Често експертите ще коригират разбивката, като проверяват областта между втулката на помпата и работното колело. Малки частици от храната могат да стигнат дотам - причината е лесно отстранима, но понякога е трудно забележима.

Преди да ремонтирате съдомиялната машина на Bosch, трябва да я изключите от захранването, да изключите крана, през който водата влиза в устройството, да премахнете всички съдове и кошници под него от устройството.

Как да отстраня проблема?

ремонт на съдомиялна машинаНа първо място, за да премахнете причината за неизправността, трябва да почистите изводите за вода. В долната част на всяка съдомиялна машина, включително Bosch, има почистващ филтър, който улавя остатъците от храна, филтърният екран е разположен над него, всички тези части трябва да бъдат проверени за запушване и изплакнете подвижни части под течаща вода.

Проверете маркуча за изтичане. След това проверете въртенето на работните колела за пръскане (в модерните модели на Bosch има 2 от тях). Причината, поради която грешката e22 може да се появи в този случай, е не само в отломките, но и в корозията на метала. В този случай ще помогнат специални антикорозионни средства.

Но какво ще стане, ако свършената работа не даде резултат и грешката e22 все още се появява на дисплея? Ще трябва да погледнем вътре в съдомиялната машина Bosch.

За да направите това, болтовете за закрепване се развиват, разклонителната тръба се издърпва и се проверява за запушване, след което се измива и поставя на мястото си.

След това нагревателният елемент трябва да бъде проверен. За да направите това, съдомиялната машина ще трябва да бъде обърната, за да отвиете държачите на палети. В центъра му има пластмасов блок, той е с големи размери и има изход за тръби, има нагревателен елемент. Има помпа. За да сте сигурни, че няма чужди тела, които пречат на нормалната работа на машината, помпата се усуква, докато проводниците предварително се отстраняват.

Най-вероятно, след извършване на горните процедури, добро почистване на всички части, грешка e22 ще изчезне.

Елиминирането на този вид разбивка не е изпълнено със специални трудности, основното е да се намери източникът на възникналия дефект и да се внимава по време на неговото отстраняване.

10720 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите