У дома Ремонти Големи домакински уреди Водата не напуска миялната машина: причини за неизправност

Водата не напуска миялната машина: причини за неизправност

Домакинските уреди позволяват на съвременния човек да спести време и усилия. По време на работа обаче частите на инструмента се износват. В резултат на това това води до неизправности или повреди. Това важи и за съдомиялните машини. При наличие на някои неизправности подобна техника спира и спира източването на вода. Какво да правя?

Мога ли сам да го поправя

Причините за повредата на съдомиялната машина Bosch или Indesit са много. Повечето проблеми възникват поради запушване или изстискване на дренажния маркуч. Подобни проблеми могат да бъдат решени независимо. Има обаче разбивки, с които могат да се справят само специалисти. По правило неизправността може да бъде причинена от повреда на определена част от устройството или на цялата система. В такива ситуации ще бъде много трудно сами да поправите съдомиялната машина.

Основните причини за неизправности

И така, защо миялната машина спира и не изтича водата? Това явление може да възникне поради:

  1. Запушване на филтъра.
  2. Кранът на маркуча, през който се оттича водата.
  3. Запушена система за източване.
  4. Блокиране или повреда на изпускателната помпа.
  5. Неизправност в превключвателя за налягане.
  6. Неизправност на софтуерния модул

основните причини за неизправност в съдомиялната машина

Някои разбивки могат да бъдат решени, без да се прибягва до помощта на съветник. Не е необходимо да сте специалист и да разбирате добре структурата на съдомиялната машина. Повечето от частите са разположени в долната част на устройството. Преди да започнете диагностиката, се препоръчва да изключите устройството от контакта на стената.

Вижте също - Съдомиялната не работи: Направи си сам ремонт

Закачен маркуч

Много често миялната машина не изтича водата поради избиване или изстискване на маркуча, през който се оттича водата. Този елемент е разположен, обикновено зад уреда. Изпускателен маркуч свързва устройството с канализацията. Прищипването води до факта, че течността вътре в съдомиялната машина просто няма къде да отиде.

За да отстраните проблема, изключете устройството от захранването и след това фиксирайте маркуча. След това можете да рестартирате съдомиялната машина. Ако устройството все още не източва водата, то причината се крие другаде.

Запушване на филтъра

Повечето производители на съдомиялни машини, като например Bosch, не препоръчват да зареждате готварски съдове, покрити с остатъци от храна, в устройството. Специалистите съветват първо да се измие всичко. В противен случай устройството може да не работи. В резултат на това той ще събира вода, но не и да я източва.Това правило се пренебрегва от много, но всъщност частици от храната, както и малки отломки могат да запушат филтъра.

За да премахнете повредата, се препоръчва да премахнете елемента и да го почистите. Този елемент е разположен в долната част на съдомиялната машина. Филтърът трябва да бъде внимателно отстранен и почистен от запушване. След това частта може да бъде върната на мястото си и единицата може да бъде стартирана.

Дренажната система е запушена

Остатъците от храна, както и остатъците могат да създадат тапа не само във вътрешността на дренажния маркуч, но и на кръстовището с канализацията. В резултат на това запушване съдомиялната машина ще изтече вода, а не ще я източва. Можете сами да поправите проблема. За целта почистете системата.

Като начало, устройството трябва да бъде изключено от захранването и след това да изключи маркуча за източване на водата на мястото, където се осъществява връзката с канализацията. Тя трябва да се постави в подготвен контейнер. След това устройството трябва да се включи отново и функцията "Източване" трябва да бъде активирана. Ако водата изтича от маркуча под голям комплект, тогава на кръстовището с канализацията се е образувало блокиране и е необходимо почистване. Ако налягането е слабо, тогава щепселът е разположен вътре в маркуча за източване.
почистете филтъра на съдомиялната машина

Натрупване на отломки в дренажната помпа

Най-често миялната машина не източва водата поради запушена дренажна помпа, разположена в долната част на устройството. Някои модели на тази техника улесняват получаването на частта и почистването й. В някои случаи обаче дизайнерските функции не позволяват това. За да премахнете проблема, е необходимо да демонтирате елемента, да премахнете блокирането и след това да проверите вътрешните колела. Можете да използвате молив, за да определите как се въртят. Трябва да работите с изключително внимание, тъй като коркът обикновено се образува от натрупването на малки парчета съдове, които лесно могат да се наранят.

Ако след отстраняване на запушването, съдомиялната машина Bosch вземе и не изтича вода или изобщо не се стартира, тогава проблемът с неизправностите може да бъде много по-сериозен и просто не можете да направите без помощта на специалисти, за да го отстраните.

запушена помпа за съдомиялна машина

Кога да се свържете със сервизния център

Ако в съдомиялната машина не се оттича водата, причината може да е повреда на помпата. В такива ситуации е необходима неговата подмяна. Сензор за ниво на водата - превключвател за налягане също може да стане неизползваем. В резултат на повреда софтуерният модул получава неправилна информация за вътрешното водно налягане. Счупената част трябва да бъде заменена с нова. Ако това не е направено, съдомиялната няма да работи правилно.

И така, защо водата остава в съдомиялната машина? Не си струва да изключваме разбивката на самия софтуерен модул. Този елемент контролира всички процеси, извършвани от съдомиялната машина. Софтуерният възел, ако е необходимо, сигнализира определени системи за изпълнение на основни функции. Ако се повреди, устройството работи неправилно. Ако домакинските уреди престанат да източват водата или не я изтичат напълно, тогава си струва да диагностицирате софтуерния възел. Това може да стане в съответния сервизен център.

Как-да-се замени-водосточните помпа-миялни машини

В заключение

Ако съдомиялната машина е запушена и спре да изтича вода, се препоръчва да изключите устройството от захранването и да проверите някои системни елементи за запушване. Ако миялната машина не мие добре съдовете - това е първият знак, че системата за филтриране или източване е запушена. Ако причината за неизправността не е намерена, тогава трябва да се обърнете за помощ към специалистите от сервизния център. Не трябва да пренебрегвате възникналите проблеми, тъй като това може да доведе до катастрофални последици. Съдомиялната няма да изтече вода. Устройството ще изтегля вода при всяко включване и това увеличава риска от наводняване.

Вижте също - Какво представляват съдомиялните машини с отворен панел

29790 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите