У дома Как да изберем Климатична техника Как да изберем вградена електрическа камина

Как да изберем вградена електрическа камина

Камината е топлина, комфорт и спокойствие в къщата. Този атрибут е прекрасен елемент за релакс в студени дълги вечери. В допълнение към естетическото удоволствие, той може да служи и като отоплително устройство, което е много важно в студения есенен или зимен сезон.

В момента обхватът на електрическите камини е доста голям. В допълнение към основните функции, те са оборудвани с допълнителни свойства, които им дават значителни предимства: пукащ звук или миризма на горящи трупи. За да изберете правилно и да не пропуснете нищо при закупуване на огнище, ще разгледаме по-подробно техните видове и функции.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Сортове на огнища

В зависимост от свободното пространство и площта на помещението се избира и размерът на камината. Подходяща препоръка е да изберете размер на камината, подходящ за размера на стаята. Следователно по размер те се разделят на:

 • Малки.
 • Средно аритметично.
 • Големи.

Според техните функционални свойства електрическите камини могат да бъдат разделени на:

 • Тип касета - отразява само вида на пламъка и не съдържа допълнителни функции. Само визуализация на огъня на екрана.
 • Отопление - в допълнение към визуализирането на огъня те изпълняват функцията на нагревател. Като основен вид отопление, за тази цел рядко се избират камини. Мощността на такива нагреватели е различна. Някои обаче могат правилно да затоплят стаята.
 • Комбинирани - комбинират функцията за показване на пламък, загряване. Освен това може да има пара, осигуряваща относително овлажняване на въздуха. Те могат също така да включват имитация на звук и да имат вграден освежител за въздух. Сложните модели са от полза поради тяхната гъвкавост.

Вижте също - Плюсове и минуси на електрическа камина с овлажнител и звука на камина

Камините също се различават по типа на показване на пламъка, по-точно има различни начини за възпроизвеждането му, следователно, според този критерий, огнищата се разделят на:

 • Мултимедия - възпроизвеждане на изображение с помощта на LED екран технология. Така виждаме огъня на телевизионния екран. Камините от този вид често разполагат с допълнителни функции.
 • Парна - характеристиката на която е пара в средата на устройството. Следователно, по време на работа, изпарението става с едновременното му подчертаване. Това създава ефекта на естествен пламък и на пръв поглед е трудно да се разбере, че не е истински.

Електрическите камини по правило също се разделят на отворени и затворени устройства. Затвореният тип се характеризира с наличието на решетка или термо стъкло, което не се нагрява.

Съвременните модели се различават по начина на работа. По-специално, те разграничават:

 • Електрически камини с ръчно управление.
 • Електрически камини с дистанционно управление.
 • Автоматични механизми на работа.

Вижте също - Инфрачервените нагреватели са вредни или не

Опции за инсталиране

Електрическа камина, като огнище, може да бъде инсталирана по различни начини, което е удобно при определени условия. Нека разгледаме по-подробно как да инсталираме вградена електрическа камина. Можете да го оборудвате чрез:

 • Помещения в вдлъбнатина в стената, ако такава съществува, или я направете специално за камина. Този тип не заема място и всъщност не изисква ненужни инсталационни работи.
 • Помещения за огнище в ниша. Ако апартаментът е оборудван с този интериорен елемент, тогава това е чудесен вариант за камина. И също така можете да направите ниша, където е удобно за вас, под формата на правоъгълна издатина от стената или да я направите ъглов тип.
 • Инсталирайте електрическа камина в специален портал, който може да бъде закупен специално за избраната камина. В специализиран магазин има различни видове от тях, което ви позволява да изберете домашния си стил.

Вижте също - Как да свържете термостат към инфрачервен нагревател

Допълнителни функции

Напредъкът в подобряването на тези устройства също не предстои. Съвременните модели са оборудвани с интересни функции, които правят уреда да изглежда още повече като естествена камина. По-специално, огнищата могат да съдържат следните функции:

 • Възпроизвеждане на звук. Вашата камина може да има вградена звукова функция, която създава илюзията за напукване на дърво. Това създава невероятна атмосфера в къщата.
 • Парата създава илюзията за дим, обаче, не е вредно. В допълнение, той може да изпари миризмата благодарение на вградения аромат. Всеки избира миризмата лично.
 • Електрически камини с вграден вентилатор. Такива устройства бързо и ефективно разпределят топлината в цялата стая. Въпреки това консумацията на електроенергия ще бъде по-висока.
 • Най-новите модели предоставят възможност за регулиране на нивото на температурата, контраста на изображението.

Опции за дизайн на електрическа камина

Монтажът на електрическа камина в къщата се извършва, като се вземе предвид площта, дизайна и стила на стаята. Има обаче някои тънкости, които трябва да знаете, независимо от вида на камината и стила на дизайна.

Ако планирате да оборудвате електрическа камина, вградена в стената, помислете внимателно за размерите на отвора и самата камина. Големите празни пространства в нишата могат да разрушат цялостния вид и естествеността на камината.

Не забравяйте, че всички модели камини имат предварително направени портали, подходящи за тях. Порталите могат да бъдат закупени в специализиран магазин едновременно при закупуване на камина или отделно.

Ако сте решили самостоятелно да направите ниша за камина, тогава най-често срещаният материал за тази употреба е сухото строителство. Това е достъпно и податливо за оригинален дизайн. А също така подходящи и често използвани за тази цел са: дърво, камък, термоустойчива пластмаса, плочки.

Модните дизайни често включват монтиране на огнище в мебелен комплект. Това е доста модерен тип дизайн, който привлича със своята оригиналност. Често тази техника се използва в таванско помещение и модерен стил.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Инсталация

Монтажът на всякакъв тип електрическа камина е прост и лесен. Без специалист можете сами да инсталирате и свържете това устройство за няколко минути. Основните условия, които трябва да се вземат предвид, преди да организирате мястото за инсталиране, са:

 • Наличие на гнездото за връзка към захранващата мрежа.
 • Рамката (портал, ниша и т.н.) трябва да бъде направена от устойчив материал, който не се топи и не се запалва.

Във всички останали въпроси въпрос на вкус и предпочитания. Подреждането на уютен кът в къщата е полет на вашето въображение и реализиране на идеи за уютен дом.

Вижте също:

2100 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите