У дома Ремонти Големи домакински уреди Какво да направите, ако миялната машина не мие добре съдовете: съвет на специалист

Какво да направите, ако миялната машина не мие добре съдовете: съвет на специалист

Едва ли има много хора, които обичат да мият чинии. Много домакини отдавна са усетили от собствения си опит колко важно е да има съдомиялна машина в къщата. Този прекрасен асистент е в състояние да направи прекрасни неща: спаси ви да стоите много часове пред мивката и ви зарадва с чисти съдове, измити до блясък. Висококачествените модели съдомиялни машини могат да работят надеждно в продължение на много години. Но понякога след известно време домакините започват да забелязват, че съдомиялната машина не мие добре съдовете, че върху нея се виждат петна, мазни петна, плаки или дори остатъци от храна.

Защо се случва подобен инцидент? Какво да правя? Как можете да помогнете на любимия си помощник, да отстраните неизправността и да подобрите качеството на измиването?

Причини за лоша работа на съдомиялната машина

Разбира се, качеството на измиването на чаши и чинии в съдомиялна машина зависи от много фактори. Но всички те могат да бъдат грубо разделени на четири основни групи:

 • неправилна работа;
 • блокиране или образуване на мащаб;
 • използването на некачествени почистващи препарати или грешки при дозиране;
 • неизправност в съдомиялната машина.

Нека разгледаме по-подробно тези причини и да помислим как да премахнем последствията от тях.

Причини за неизправност в съдомиялната машина

Прочетете инструкциите

Ако вашата миялна машина не мие добре съдовете, тогава първо обърнете внимание на това как работите с уреда. Типичните грешки, които правят домакините при използване, могат да бъдат такива:

 • превишаване на обема на заредени ястия, с други думи, има твърде много от тях;
 • нарушение на работния режим - програмата е настроена неправилно;
 • чиниите не са поставени правилно в стелажа.

Преди да поставите мръсни чаши и чинии в кошницата, трябва поне веднъж да разгледате инструкциите как да го направите правилно. Това важи особено за моделите на марките Electrolux или Bosch. Местоположението на съдовете трябва да бъде такова, че да не пречи на въртенето на рамото за пръскане и да не блокира достъпа до мястото, където се намира почистващият препарат. Трябва също така да се уверите, че приборите, разположени по-долу, не блокират достъпа на вода до тези обекти, които са горе.

как да използвате миялна машина

Сега следващата стъпка. Както можете да си представите, колкото повече съдове се зареждат в съдомиялната машина, толкова по-малко вода и прах е на единица обем. Ако натоварите колата твърде плътно, водата и прахът просто няма къде да се обърнат - ще трябва да измиете всичко отново.

Следващата грешка е изборът на режим на работа, който не съответства на типа замърсяване.Ако поставите мазен тиган в съдомиялната машина и включите режима на стъкло, тиганът ще остане мръсен, защото трябва да го измиете по различен начин. В работния режим „бързо измиване“, който приема температура на водата около 45˚, просто няма да можете да отмиете мазнини от тенджери и чинии. Всички опции и видове изтегляния, както и подходящите за тях режими на работа, също са подробно описани в инструкциите.

Вижте също - Водата не напуска миялната машина: причини за неизправност

Счупване и запушвания на съдомиялна машина

Ако петна по съдовете след миялната машина са станали постоянно явление, тогава най-вероятно трябва да ги почистите. Да, да, като всеки друг домакински уред, съдомиялната машина може да се замърси и да работи по-лошо от това. Във всяко устройство за миене, независимо от типа и модела, има няколко места, които си струва да посещавате редовно:

 • цедка за хранителни остатъци;
 • насипни филтри;
 • пръскачки;
 • Нагревателен елемент и резервоар.

Бакшиш:

Прочетете също: Съдомиялната машина няма да се източи - какво да правя?

На първо място, използвайте инструкциите за експлоатация и намерете филтър в съдомиялната си машина, за да хванете частици от храната. Ако миялната машина не се мие добре, най-вероятно е замърсена. Обикновено филтърът се намира в долната част на устройството и представлява фина мрежа. Трябва да се почиства и мие поне веднъж на всеки 10 дни.

Ако в апартамента ви няма прекалено чиста и мека вода, която тече от тръби, не забравяйте редовно да сменяте сърцевината на грубия филтър, която се намира на входа на съдомиялната машина. Ако този филтър е запушен, водното налягане, постъпващо в устройството, ще бъде значително отслабено. Слабото налягане на водата е друга причина, поради която машината не мие добре съдове и остатъци остават върху нея.

Дюзите, нагревателните елементи и резервоарът на вашия асистент може да страдат от наличието на варовик, с други думи, мащаб. За да не се случи това, закупете декалер за вашия тип съдомиялна машина. Стартирайте го в режим на готовност поне веднъж месечно. Използвайте продукт, който се разтваря и изплаква извън мащаба.

Важно:

За да предотвратите ръждата на съдомиялната машина и да се превърне в допълнителен източник на проблеми, избършете вътрешността със суха мека кърпа след приключване на работата.

Използване на нискокачествени почистващи препарати

Ако забележите, че миялната машина не мие добре съдовете, погледнете по-отблизо - причината може да се крие в използването на нискокачествен прах или друг перилен препарат. Ако наскоро сменихте почистващия препарат и сте започнали да забелязвате плаки и петна по чаши и чинии, не се колебайте, това е точно причината. Отстраняването на проблема е лесно - купете подходящия продукт и вашата съдомиялна машина ще почисти по-добре.

Ако използвате същия инструмент като преди и машината започна да мие чинии по-лошо, тогава може би нещата са различни:

 • сиво покритие се вижда на привидно чисти съдове и се появиха петна - очевидно няма достатъчно средство за изплакване във водата, трябва да регулирате консумацията му;
 • машината измива слабо следи от чай, кафе и червило - почистващият препарат съдържа малко белина; за да подобрите резултата, закупете подходящите добавки или сменете почистващия препарат;
 • по някаква причина върху саксиите остават бели ивици - капакът за сол не е плътно затворен; сол на прах влиза вътре в машината и се появява бяло покритие;
 • пластмасовите съдове остават мазни - няма достатъчно разтворимо в мазнини вещество; сменете почистващия препарат или добавете добавки ръчно.

Използване на нискокачествени почистващи препарати

Важно:

Причината за неизправността на съдомиялната машина може да бъде използването на продукти, предназначени за други цели. Може да ви се струва, че всичко остава същото, но с течение на времето работата на устройството ще се влоши и скоро ще спре напълно да мие чинии.

Ако вашата съдомиялна машина започна да оставя мазни отлагания и петна по чиниите, не забравяйте последния път, когато сте използвали специална сол.Причината може да се крие във факта, че поради прекалено твърда вода йонообменникът не е в състояние и почистващите препарати стават слабо разтворими в течности. Поставете отново сол и съдомиялната ще работи по-добре с течение на времето.

Явна повреда на съдомиялната машина

Ако премахването на всички горепосочени причини не доведе до желания резултат, проблемът може да бъде наистина сериозен. Може би неизправността на съдомиялната машина е била причинена от неизправност. (Вижте също: Как да ремонтирате съдомиялна машина със собствените си ръце? )

Изгоря електрически нагревател (TEN)

Тъй като този елемент е в постоянен контакт с вода, той е много податлив на натрупване на варовик. При дългосрочна експлоатация на такъв "коксов" нагревател той просто изгаря. Ако това се случи, тогава водата в съдомиялната машина просто не се загрява и не е възможно да се отмие мазнината и мръсотията със студена вода.

Работното колело на пулверизатора не работи

Всяка машина има специален механизъм, който върти вода в различни посоки по време на въртене. Това се прави така, че потоците вода да навлязат в най-недостъпните места. Ако този механизъм не работи, водата не се извежда навсякъде и съдовете остават необработени.

Счупен сензор за мътност на водата

Такова устройство се среща главно само в новите модели съдомиялни машини. Сензорът предава данни за качеството на водата до контролния модул: ако е мътна, измиването трябва да продължи, ако е чисто, процесът е завършен. Когато уредът е дефектен, "мозъкът" на машината остава без информация и съдомиялната не разбира как да завърши цикъла правилно.

Подмяна на Aquasensor (сензор за мътност)

Счупена рециркулационна помпа

Този уред е отговорен за подаването на вода. Ако се разпадне, уредът няма да работи изобщо, тъй като водата не влиза в него.

Термостатът изгоря (температурен датчик)

Това устройство в съдомиялната машина измерва температурата на водата и подава данни към модула за управление на програмата. В зависимост от получените данни "мозъкът" дава команда на нагревателния елемент да загрява водата. Ако няма сигнал, водата ще остане студена и съдовете ще бъдат мръсни.

Грешка в работата на контролния модул

Това е най-сериозната повреда. Най-просто казано, домашният ви помощник ослепел и глух в същото време. Тази част на устройството контролира всички процеси: дава команди за събирането и изпускането на вода, доставката на почистващ препарат, степента на пръскане и т.н. Ако управляващият модул бъде съборен или счупен, съдомиялната машина непременно ще работи лошо или ще спре напълно.

Всички тези неизправности са много сериозни. За да ги поправите, най-вероятно ще трябва да поканите началник или да се свържете с сервиз.

Вижте също - Коя компания миялна машина е най-добра

25511 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите