У дома Ремонти Големи домакински уреди Как да сменим входящия и изходящия маркуч на съдомиялната машина

Как да сменим входящия и изходящия маркуч на съдомиялната машина

posudomojkaЗакупуването на съдомиялна машина е радостно събитие за всяка жена. Това модерно устройство със сигурност ще стане ваш верен помощник в ежедневието, ще спести не само вашето ценно време, но и разходите за водоснабдяване. Всъщност, с помощта на съдомиялна машина можете значително да намалите разходите за вода, тъй като такива устройства са най-икономичните и удобни за използване. Сега можете да миете всички мръсни съдове наведнъж бързо и не е необходимо да правите това сами. Основното е да се гарантира това дренажен маркуч за съдомиялна машина винаги оставаше в добро състояние.

За съжаление домакинските уреди не са вечни и всяко устройство има свой специфичен ресурс, в края на който неизбежно се проваля. Възможно е обаче значително да удължите живота на вашата кухня, и не само помощници, ако внимателно следите състоянието им и правилно се грижите за тях. Колкото по-сложен е агрегатът, толкова повече грижи и допълнителни средства изисква, но ако редовно проверявате работата на отделни елементи на машината, можете да направите без скъпи ремонти.

Видове маркучи за съдомиялна машина

маркучи за съдомиялна машина
Колкото и странно да звучи, модерният асортимент от съдомиялни машини е по-надеждно защитен от течове от същите перални машини. По правило всички съдомиялни машини са оборудвани с два маркуча: източване и вход и обикновено производителят дава добра гаранция за тези продукти. С оглед на това, повреди на такива аксесоари са доста редки. Никой обаче не е безопасен от случайни повреди, които могат да доведат до счупен маркуч. Освен това много потребители са се сблъсквали със ситуации, когато входен маркуч за съдомиялна машина просто липсваше в комплекта или беше твърде къса за нормална връзка на устройството.

Във всеки случай може да ви е необходим дренажен маркуч за съдомиялната машина в най-неподходящия момент, така че трябва ясно да разберете как да направите своя избор и инсталация. Ако сте започнали да забелязвате, че е безопасно да използвате съдомиялната си машина, тогава подмяната на маркуча е просто необходима. Това може да се разбере от течове, които ще бъдат неизбежни в такава ситуация. За разлика от подмяната на вътрешни части, смяната на маркуча не е трудна задача и абсолютно всеки може да се справи с него.

Вижте също - Как да изберем добър прах за пране?

Кой е най-добрият начин да се подготвите за такъв ремонт?

подготовка за подмяна на маркучПърво, трябва да изключите устройството от мрежата, канализацията и водоснабдяването. Сега нашата задача е да избутаме машината на празно място, като предварително сме разпръснали целофан или парцали там, което ще е необходимо, за да не се разнесе останалата вода в устройството по пода. Нито един ремонт не е завършен без качествени инструменти, в този случай надеждни клещи и отвертки ще ви бъдат полезни. Разбира се, че вече трябва да сте подготвили маркучите - маркуч за източване и вход за съдомиялна машина. За да изберете правилно тяхната дължина, измерете необходимото разстояние и не забравяйте, че тези елементи не трябва да бъдат монтирани на разтягане.

Днес можете да закупите маркучи с много различни дължини от един и половина до пет метра, но най-оптималните продукти се считат за два или два и половина метра. Друг важен момент: всяко източване или входен маркуч за съдомиялна машина трябва да бъде задължително оборудван с технически паспорт, който ще посочва всички негови основни параметри. Те включват допустимото налягане на подаване на вода, температура и т.н. Днес тези маркучи най-често са изработени от PVC с фитинги и пластмасова съединителна гайка. В допълнение, съвременните елементи за източване или пълнене на вода могат да бъдат оборудвани със специален спирателен кран Aqua, който предотвратява течовете.

Вижте също - Код за грешка в съдомиялната машина на Bosch: E24: смисъл и решения

Какво е Aqua Stop?

AQUASTOPДнес, когато купувате различни домакински уреди или компоненти за него, можете да чуете от продавача фразата Aqua stop, която често се прилага както за перални, така и за съдомиялни машини. Самата спирачка на аква е обикновен маркуч, който се поставя в специален корпус с устройство, което блокира водата по време на авария. Тази система се задейства по време на скъсване или изтичане на маркуч, което помага да се защити жилището от наводнение. Съвременните съдомиялни машини от много производители вече първоначално са оборудвани със система за спиране на аква, така че не е нужно да го купувате отделно.

Как да разберете, че дадено устройство е работило? Ако вашата съдомиялна машина престане да работи и не иска да изпомпва вода по никакъв начин, тогава си струва да проверите маркуча. За целта изключете водата и развийте аквастопа: ако вентилът зад гайката е плътно натиснат и не можете да видите пропуски, най-вероятно аквастопът е работил. В такава ситуация е необходимо да смените маркуча и всеки потребител може да се справи с тази задача, тъй като няма нищо трудно в това.

Като правило, за да подмените маркуча за изтичане или впускане на аквастоп, просто трябва да изключите водата и да я развиете и да завиете нов на мястото на повредения. Ако сте избрали електромагнитна система, тогава и в този случай ще трябва да свържете сензор за разпознаване на проводници. Маркучите Aquastop не са безполезни, както по-голямата част от потребителите вярват днес. Тя надеждно ще защити вашата съдомиялна машина от течове и ще предотврати наводнения, което може да бъде изпълнено не само с общо почистване в кухнята, но и със скъпи ремонти от съседите отдолу.

Вижте също - Пералнята няма да се включи - какво да правя?

Канализация връзка

ВръзкаАко входящите маркучи за съдомиялната машина могат да бъдат свързани без особени проблеми, тогава може да има проблеми с изпускателния отвор. Най-правилният начин за източване е да инсталирате сифон чрез специални клапани, които не позволяват на водата да тече в обратна посока. Изпускателните маркучи трябва да бъдат фиксирани към стена или специален шкаф, висок около шестдесет сантиметра. Необходимо е да го огънете така, че водата да тече без застой вътре в устройството. Преди да свържете, няма да е излишно да проверите дължината на маркуча, която трябва да е достатъчна, за да не се впише в сглобка.

След като сте напълно свързали устройството, трябва да го стартирате на празен ход за първи път, за да проверите надеждността на всички връзки.В процеса ще можете да определите следното:

  • Колко бързо се налива вода в устройството.
  • Качество на водното отопление
  • Проверете процеса на сушене.

Не забравяйте, че първият цикъл задължително трябва да включва всички почистващи препарати и допълнителни средства, които се използват за миене на съдове. Ако не забележите някакви аномалии и маркучът за източване на съдомиялната машина работи правилно, тогава устройството може да се използва нормално, без да се страхува.

Вижте също - Коя компания е по-добре да изберете пералня

Как да удължите живота на вашата миялна машина

поддръжка на съдомиялни машиниУстройства като съдомиялна машина могат да струват много пари, освен това обикновено купуваме големи домакински уреди за повече от една година, така че правилната работа и грижата за раздялата е много важна. Ако правите всичко строго според правилата, тогава можете да забравите за ремонта или подмяната на машината за дълго време.

  • Уверете се, че вашата съдомиялна машина е заредена правилно: чиниите не трябва да излизат извън тава, тъй като това ще попречи на нормалната работа на устройството.
  • Мрежестият филтър трябва да се мие редовно, за предпочитане веднъж седмично. За да направите това, ще трябва да извадите долната кошница и развийте крепежните елементи.
  • Същото важи и за дупките в остриетата за душ, не забравяйте да проверите за остатъци или остатъци от храна.
  • На всеки шест месеца е задължително да почиствате уплътнението на вратата, за това се използват специални почистващи препарати.
  • Не забравяйте да почиствате машината си с препарат за съдомиялна машина, за да поддържате уреда да изглежда добре винаги.

Не забравяйте да изберете правилния режим на миене, за да измиете ефективно някои видове съдове. В допълнение към стандартния режим, такива единици имат програми за интензивно измиване, цикли за крехки съдове, бързо измиване и т.н. Колкото по-внимателно следвате правилата за работа, толкова по-дълго ще можете да използвате вашия кухненски асистент. Ако започнете да забелязвате, че устройството не работи както преди, тогава трябва да се свържете с квалифициран техник, който може бързо да определи вида на повредата. Не трябва да се опитвате сами да правите ремонт, защото това може да доведе до необратими последици.

Вижте също:

9073 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите