У дома Как да изберем Големи домакински уреди Избор на автоматична машина (RCD) за пералня

Избор на автоматична машина (RCD) за пералня

Съвременните перални машини принадлежат към класа домакински уреди с повишено ниво на консумация на енергия. Максималната консумация на енергия се получава при нагряване на водата и варира от 2 до 3,5 киловата. Окабеляването в много жилищни квартали, особено ранните сгради, не е проектирано за такова количество консумация на енергия. И днес има пералня в почти всеки апартамент. Претоварването на захранващи мрежи, пренапреженията на мрежата и други повреди в мрежата може да доведе до пожар или повреда на скъпа част от пералнята. За да защитите домакинските уреди, трябва да носите отговорност за правилната инсталация и свързване на устройството. По-евтино е предварително да инсталирате специален прекъсвач, отколкото да ремонтирате или закупите нова пералня.

Има ли нужда от пералнята отделен RCD?

Машината е проектирана да защитава окабеляването и електрическото пълнене на домакинския уред. Автоматичната пералня е голям консуматор на електроенергия, което поставя голямо натоварване на окабеляването. В допълнение, това електрическо устройство работи във влажна среда, поради което е изложено на повишен риск и изисква допълнителна защита. Ето защо, опитни майстори препоръчват да поставите отделен RCD за пералнята, той не само ще запази работоспособността на уреда, но и ще предпази хората от електрически наранявания и имущество от пожар. (Вижте също: Как да изберем стабилизатор за пералня?)

Имам ли нужда от отделен RCD за пералнята

Как работи RCD и какво е дифоматомат?

Преди да започнете да използвате скъпи домакински уреди, трябва да решите кой начин да го защитите ще бъде най-ефективен.

Стандартно устройство за остатъчен ток се състои от:

 • пластмасов калъф;
 • настоящ трансформатор;
 • електромагнитно реле;
 • текущо издание;
 • механизъм за самостоятелно тестване;
 • новите устройства имат и електромагнитни прекъсвания.

Как работи RCD и какво е difavtomat

При нормално състояние на мрежата релето не работи, но ако има повишено натоварване на окабеляването, инсталираната машина насила дезактивира веригата, прекъсвайки я.

Такава ситуация може да възникне, когато в мрежата се появи пренапрежение, човек докосне гола жица, вода попада на окабеляването. В случай, че прекъсвачът се задейства, няма нужда да го подменяте. За разлика от предпазителите, това устройство е проектирано за многократна употреба.

Максималната защита на пералнята ще бъде осигурена от модерно устройство - difavtomat, което комбинира стандартно узо и автоматична машина.В допълнение към факта, че това устройство осигурява цялата гама от необходими защити, освен това спестява място в разпределителното табло.

Вижте също - Как да изберем стабилизатор за пералня?

Как да изберем автоматична пералня?

Както се оказа, конвенционалният RCD за пералня не е в състояние да защити от всички рискове. По-добре е да инсталирате difavtomat - устройство, което може да се справи с тази задача. Какво защитно устройство да инсталирате и как да го изберете правилно? В крайна сметка това е доста ново устройство на пазара на електрически уреди. За да изберете правилно и доставите подходящ дифавтомат, трябва да знаете и да вземете предвид няколко задължителни характеристики:

 1. Ел. Както при закупуването на всяко защитно устройство, difavtomat се избира в съответствие с мощността на мрежата (еднофазна и трифазна);
 2. Номинално напрежение. Характеристика, показваща обхвата на работното напрежение на мрежата. В еднофазна мрежа тя е 220 V, в трифазна мрежа - 380 V;
 3. Оценката на машината и характеристиките на изданията. За домакинските електрически мрежи експертите препоръчват да изберете автоматична машина с характеристика, обозначаваща латинската буква "C". Що се отнася до цифровото обозначение, за аутлет мрежата, като правило, избират C16 дифавтомат, по-рядко C25;
 4. Характеристики на вградения RCD. Най-ефективният дифавтомат с вграден RCD за пералня се счита за клас А. Опростен, клас променлив ток, за такъв потребител не винаги е подходящ.
 5. Допълнителна защита. Ако difavtomat не е оборудван със специална защита срещу счупване на неутралния проводник, тогава ако един от проводниците се повреди, RCD често не реагира на изтичане на ток.
 6. Номинален ток. Опитни експерти съветват да се постави защитата на 0,03 ампера. Разбира се, устройство, предназначено за 0,01 ампера, е по-надеждно, но неговата ценова категория също е по-висока. Всъщност за домакинските мрежи такава защита не се изисква.

Защо RCD работи, когато пералнята е включена?

Има ситуации, когато при включване на пералнята се задейства защита, което води до изключване на всички електрически уреди в къщата. За това може да има няколко причини: (Вижте също: Какво да направите, ако машината избие, когато включите пералнята)

 1. Когато е включен, в електрическото окабеляване наистина е възникнал скок на напрежение или теч на ток;
 2. Неправилна инсталация на защитното устройство;
 3. Монтиран е difavtomat, неподходящ за параметрите на електрическата мрежа, поради което при включване възниква фалшива работа на защитата;
 4. Главната жица на пералнята е затворена;
 5. Контролният блок, нагревателният елемент или двигателят на пералнята са изчезнали;
 6. Неизправност на самото защитно устройство.

Компетентният избор и правилната инсталация на RCD или difavtomat за пералня ще ви помогне да поддържате пералнята да работи, да я предпази от пренапрежения и изтичане на ток, но също така да предпази къщата от пожари и членовете на семейството от токов удар. По-добре е да се погрижите предварително за защитата, отколкото да премахнете последствията от прекъсване на захранването по-късно.

Вижте също:

34913 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите