У дома Ремонти Вградени уреди Съдомиялната не работи: Направи си сам ремонт

Съдомиялната не работи: Направи си сам ремонт

Веднъж, като всеки домакински уред, съдомиялната машина дава сигнал за неизправност: не реагира на бутона за стартиране, изтичането на вода е прекъснато и се открива теч. Не се паникьосвайте и не бързайте да се обаждате на специалисти. В много случаи можете сами да поправите съдомиялната си машина. По-долу ще ви разкажем подробно за най-често срещаните неизправности в домашната миялна машина и ще ви кажем най-надеждните начини за поправяне на тези повреди със собствените си ръце.

Вижте също - Как да сменим циркулационната и източващата помпа в съдомиялна машина

Възможни фактори за повреда в съдомиялната машина

Когато съдомиялната машина работи повече от пет години, а гаранционните срокове са изтекли отдавна, всяка износена част може да причини повреда на оборудването. Но какво да правя, когато техниката е придобита сравнително наскоро? Ако закупуването на домакинска съдомиялна машина е все още свежо, факторите на неизправност могат да бъдат следните:

 1. Оборудването беше сглобено лошо или състоянието на някои части вече беше в неизправност. Това често се случва с евтини китайски производители с малко известна репутация.
 2. Много чиста храна остава върху чиниите, които се зареждат вътре в машината. Това запушва филтрите. Ако съдовете са много мръсни, машината често се проваля, поради което е необходимо да изплакнете съдовете със собствените си ръце.
 3. Захранващият контакт на машината не работи. Доста често срещана причина за неизправност.
 4. Често ремонтът на съдомиялните машини се причинява от първоначално неправилно свързване на водни комуникации: маркучът за източване е с неприемлива дължина или маркучът със студена вода не е здраво закрепен.
 5. Използва се ненадежден препарат за миене на съдове. В резултат на това съдовете са лошо измити от мазнини или като цяло остават мръсни.
 6. Ако оборудването не се включи, вратата може да не се затвори плътно. Машината стартира само когато вратата е плътно затворена, докато щракне. Когато вратата не се затваря плътно дори при задействане на ключалката, подобни неизправности се приписват на производителите на този тип кухненско оборудване.
 7. Неизправност на съдомиялната машина се причинява от неправилно зареждане на съдовете. В този случай качеството на измиване на прибори за хранене в горната част и съдовете на долния рафт ще се влоши значително.Правилата за работа на техниката дават препоръки за компетентното зареждане на съдове и прибори за хранене: горната част се пълни главно с чаши и чинии, долната - с тенджери. Трябва да се изясни, че чашите и чашите трябва да бъдат подредени с дъното нагоре.

Когато тези фактори не са в основата на неизправността на машината, най-вероятно причината се крие в повредата на конкретни части.

Потенциални повреди в съдомиялната машина

Съдомиялната не мие добре съдовете

Има възможност за следния проблем: машината е настроена в желания режим на работа, всеки индикатор работи правилно, звукът на движението на водата се чува, процесът на нагряване не стои, но съдовете не се мият. Има няколко причинимиялната машина не мие добре съдовете.

Първо, филтърът, разположен в дъното на отделението за миене, често е запушен. В такава ситуация ремонтът на съдомиялните машини самостоятелно ще се състои само в премахването на филтъра и почистването му.

Второ, запушването на дюзите се случва не по-рядко. Резултатът ще бъде леко пръскане на топла вода или изобщо никаква. Такива разрушения влияят неблагоприятно на налягането на подаване на вода вътре в камерата. Следователно съдовете ще бъдат лошо измити. В такива ситуации обикновена клечка за зъби спасява отворите на дюзите. Също така „рамото“ на дюзата може да не се върти. В този случай обърнете внимание на циркулационната помпа. Неговото разпадане също е често срещано явление.

Съдомиялната не мие добре съдовете

Трето, както вече беше договорено, има повреда на циркулационната помпа. Чрез него водата влиза в дюзите. В този случай ремонтът на съдомиялни машини самостоятелно е малко по-сложен поради сериозността на повредата. За да настроите оборудването, ще е необходима пълна подмяна на дефектната част. За да ремонтирате съдомиялната машина със собствените си ръце, трябва да отворите достъп до помпата, разположена в долната част на камерата, да изключите всички налични комуникации и крепежни елементи от нея. След това инсталирайте работната част.

Как да разбера, че причината за повредата на оборудването е в помпата? Когато водата е пълна и машината е тиха, най-вероятно помпата не работи.

Преливник на вода

Подобна повреда е причинена от неизправност на сензора за ниво на водата (превключвател за налягане). Той се намира в долната част на машината. Ще трябва да разгърнете съдомиялна машина, за да стигнете до сензора за ниво на водата. Тогава можете лесно да замените с работен превключвател за налягане. Също така трябва да бъдете внимателни, ако елементът е в режим на включване и водата влиза в камерата безпрепятствено, електромагнитният клапан е счупен. Той трябва да спре потока на водата, ако е необходимо. Не е трудно да замените електромагнитния клапан със собствените си ръце.

Проблеми с отоплителната вода

Когато съдомиялната машина се разпадне и не загрява или прегрява вода, се препоръчва да се обърне внимание на това. В случай на прегряване, разбиването е в температурния сензор, поради което водата прегрява. В резултат на това има излишък от пара и съдомиялната спира.

Неизправен нагревател в съдомиялната машина

Ако водата не се загрява и остава студена или едва топла, има няколко фатории, които могат да причинят подобно явление:

 • дефектен сензор за температура;
 • ниско налягане на водата в дюзите или помпата;
 • неизправност на нагревателя (необходимо е да се провери неговата работоспособност с мултицет).

Ремонт на съдомиялни машини: източването не работи

Когато съдомиялната машина работи правилно, но отпадните води не се оттичат добре или изобщо не се натрупват вътре в отделението за миене, неизправността може да бъде скрита в помпата за източване и следователно няма изпускане.

За да отстраните този проблем със собствените си ръце, трябва да извършите подробна проверка на помпата за запушване и устойчивост на намотката. Застоя на вода в машината може да се случи именно поради запушване на помпата.Когато се установи, че в помпата няма отломки, е необходимо да се провери цялата дренажна комуникация, без да се изключва сифонът. Най-вероятно каналът за източване може да се запуши. В този случай трябва просто да премахнете всички блокиращи елементи.

Ремонт на съдомиялни машини: източването не работи

Понякогасъдомиялната не изтича водата, тъй като положението на маркуча за източване спрямо нивото на машината е твърде високо. След изключване на помпата част от използваната вода се връща обратно в отделението за миене на машината.

Напрежението пробива през тялото

Когато миялната машина е включена и електрически ток преминава към тялото на уреда, най-вероятно причината за повредата се крие в неизправността на отоплителния нагревател. Можете да поправите такава неизправност със собствените си ръце, ако внимателно инспектирате нагревателя за повърхностни повреди. Ако има намерени, нагревателят трябва просто да бъде заменен с нов.

Причината за такива щети често са твърде суровите свойства на водата. Освен това нагревателят често се счупва, когато стартовото реле не успее да се включи.

Съдомиялната машина не взема перилни препарати

Честите дефекти при работата на подобна техника са лош прием на детергенти, течности или под формата на таблетки. Причината за това може да бъде и слабо водно налягане или неизправност на дюзата, което води до слабо проникване на вода в разпределителя. В допълнение, механичният клапан, който контролира измиването на почистващите препарати, не се нарушава рядко. Поради лошото качество на водопропускащия клапан, продуктът често остава затворен, за да влезе вода. Следователно качеството на миенето на съдове е намалено.

Съдомиялни-не-пикап-перилни препарати

Без мощност

Когато няма светене на индикатори или съдомиялната машина не се включва при натискане на бутона, трябва да се проверят няколко опции за повреда:

 • неизправност на изхода;
 • вратата не се затвори напълно, автоматичното заключване на вратата не работи;
 • мрежовият бутон работи;
 • отказ на мрежовия филтър.

миялна машина-не включвайте

Във всяка от предложените опции, като се използва мултицет, е необходимо да се провери цялата електрическа верига за дефекти. С изключение на обслужемите елементи се открива неактивна част.

Необичайни звуци на работа

Извънредният шум може да показва повреден двигател или лагер на помпата. Увреждането на лагера се причинява от проникването на влага чрез износени уплътнения на маслото. В резултат на подобни нарушения се създава неестествен звук за съдомиялната машина. За да поправите такъв дефект със собствените си ръце, ще трябва да смените както самия лагер, така и повреденото масло уплътнение. В противен случай подобна разбивка скоро ще се случи.

Сушенето на съдомиялна машина не работи

За много съвременни модели съдомиялни машини функцията на сушене на чисти съдове е характерна. Този процес се осъществява от вентилатор на вентилатора, инсталиран в пералната камера. Когато машината работи правилно, но не изсушава измитите съдове, вентилаторът вероятно е дефектен. За да коригирате такава повреда със собствените си ръце, трябва внимателно да проверите захранващите проводници и намотката на тази част. Ако е необходимо, сменете вентилатора с нов.

Сушенето на съдомиялна машина не работи

Бакшиш:

Прочетете също: Направи си сам ремонт на качулката

Водата тече към пода

Друга от най-често срещаните повреди на съдомиялни е течността на тялото. Има вероятност от една или повече причини:

 1. Уплътнителната лента, разположена около периметъра на вратата, загуби тегло. Плътността на затваряне е намалена. Сменете лошите пломби или ги почистете от плака.
 2. Също така уплътнението на помпата може да се повреди. Тогава се изисква заместително уплътнение.
 3. Не висококачествено укрепване на канализационни и водоснабдителни комуникации. В ставите се появяват течове.
 4. Отстрани на всички съдомиялни машини има резервоар за съхранение на вода. В някои случаи може да изтече. В такива ситуации той трябва да бъде заменен, тъй като не може да бъде поправен.

За точно откриване на течове трябва напълно да отделите съдомиялната машина. След това под него трябва да изложите чисти листове хартия. На местата на изтичане ще се виждат капки вода, които падат върху хартията.

Вижте също - Избор на компактна съдомиялна машина

8770 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите